De Roskam

door de eeuwen heen

De Roskam aan de Dorpsstraat in Nunspeet, maart 2020

In de zomer van 2017 meldde de plaatselijke pers dat De Roskam aan de Nunspeetse Dorpstraat een nieuwe toekomst tegemoet gaat. Goed nieuws! De Roskam is erfgoed en geweldig dat daar goed voor gezorgd wordt.

Foto van Augustus 2017, net zoals het knipsel hierboven, waarin de verkoop wordt vermeld.

Deze foto is van 5 december 2018 en laat zien dat de verbouwing gestaag vordert.

De Roskam in de Nunspeetse Dorpsstraat kent een lange traditie als herberg en vergaderplaats. Daarover verscheen in 2014 een artikel in De Mothoek dat hier te downloaden is.

In 2019 verscheen een tweede artikel, nu over de geschiedenis van de Roskam in de 19e eeuw, dat is hier te downladen.

Knipsels uit 19e en 20e eeuwse kranten staan op de pagina 'De Roskam in de krant".

Op de pagina 'De dorpsbrand van 1855' staan knipsels over de brand die begon in De Roskam.

Omstreeks 1700 was De Roskam eigendom van Gerrit Brouwer, die Scholt was gedurende 35 jaar, van 1678 tot 1713. Van Heerde schrijft in de Clockenslach:

'Brouwer is de enige Scholt, van wie vast staat, dat hij te Nunspeet heeft gewoond. In het vorige hoofdstuk is reeds opgemerkt, dat het huidige hotel de Roskam, toen een herberg met brouwerij, hem toebehoorde, evenals de huizen in de onmiddellijke nabijheid. Hij woonde zelf in een van die huizen. De naam van deze Scholt leeft voort in de Brouwerskamp. Brouwer bezat meer onroerend goed in Nunspeet, o.a. op de Veelhorst.'

'Ook de Scholtin was niet van een zachtmoedige natuur. Bij een buitengewoon onverkwikkelijke ruzie met haar buurman, Eibert Jansen Vos - de hoofdgetuige uit het proces Buntman - riep zij Vos, staande in de deur van haar woning, eens toe: „Gaet nae Jan Buntman's radt", „wijsende met een arm daer nae toe". Deze ruzie had een proces voor het Hof ten gevolge.'

Hans van Dijk keek in het Oud Rechterlijk Archief en zijn oog viel op de volgende zinsnede, op pag. 2 van de processtukken uit 1686, waarin Brouwer zo ongeveer betoogt uit een net geslacht te zijn voortgekomen: ‘Hebbende sich in desen Ampte Ermel Carspel Nunspeet over die hondert jaeren successivelijck buijten eenige opspraeck en als vrome Huijslieden betamelijck gedraegen ende die goede naem met haer grijse haeren in ’t graf gevoert.’

In februar1 1828 wordt de aanleg van de aardebaan voor de Zuiderzeestraatweg aanbesteed. In de lijst met plaatsen waar het bestek ter inzage ligt staat ook De Roskam.

Deze uitsnede uit de kadastrale kaart van 1832 toont het rood omrande perceel met De Roskam, eigendom van Evert Jacob van Bronkhorst, winkelier te Nunspeet. De huidige Spoorlaan loopt nog niet door tot de Dorpsstraat, in de rij gebouwen is later daarvoor ruimte gemaakt.

Met dank aan HisGis Gelderland voor de kaart.

Deze uitsnede uit de topografische kaart toont het centrum van Nunspeet anno 1887.

Als een van de weinige gebouwen staat de Roskam er bij name op, een aanwijzing voor de belangrijke rol van de herberg in de toenmalige samenleving.

Met dank aan Topotijdreis van het Kadaster.

Adverentie in de Gids van Nunspeet, Wedding, 3e druk, 1910

Rechts een schitterende foto van De Roskam, met poserende mensen en met de datum van verzending, afkomstig uit de Beeldbank van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe, NUN002008694

Nog een tweetal foto's uit dezelfde Beeldbank. De eerste foto staat ook in Nunspeet 1910 deel 1 op pagina 66, met een beschrijving. De twee jongetjes zijn geboren in 1902 en 1904 en laten ze op de foto eens 4 en 2 jaar oud zijn, dan is de foto gemaakt in 1906.

Op de tweede foto is een balkon te zien over de hele breedte van het pand.

Kunsttentoonstelling in De Roskam. Knipsel uit Nunspeets Nieuws- en advertentieblad, 4 augustus 1934

In 2018 zijn Hein en Anna Frens, met velen om hen heen, aan het grote werk begonnen, dat in 2019 tot de heropening moet leiden. Een goede reden om in de geschiedenis van De Roskam te duiken.

Op Eibertjesdag 2018 trekt te stoet voorbij, terwijl De Roskam onder zeil is.

Foto virtuele oudheidkamer