Erfgoedatlas

van de gemeente Nunspeet

Nunspeet heeft een Erfgoedatlas, een boek op atlasformaat en van groot gewicht, 2,5 kg om precies te zijn.

In opdracht van de gemeente Nunspeet heeft een team van deskundigen uit de monumentenzorg, archeologie en historisch landschap de geheimen van de Veluwe ontrafeld en een ‘Erfgoedatlas Gemeente Nunspeet’ samengesteld, een monumentale atlas over het erfgoed van de gemeente Nunspeet.

De erfgoedatlas is niet alleen een schitterende landschapsbiografie van de noordwestelijke Veluwe, maar ook een boek voor iedereen die meer wil weten over de landschappen, historie en bewoners.

Nunspeet is met recht trots op haar geschiedenis. Met de Atlas wil de gemeente het culturele erfgoed niet alleen toegankelijk maken voor kenners, maar ook voor de bewoners zelf, en voor de honderdduizenden toeristen die de Veluwe jaarlijks bezoeken. Zo komt de rijke geschiedenis van de gemeente tot leven.

Net als andere gemeenten in Nederland moet de gemeente Nunspeet de archeologische-, historisch-landschappelijke- en historisch-bouwkundige waarden in de gemeente in kaart brengen. Die kennis is nodig voor de ruimtelijke ordening en voor het monumentenbeleid. Vaak komt die kennis terecht in technische rapporten, die vooral interessant zijn voor deskundigen en beleidsmakers. Maar juist omdat Nunspeet zo’n rijke historie heeft, met talloze bijzondere landschappen en gebouwen, besloot de gemeente het anders aan te pakken, extra onderzoek te laten doen, en de resultaten te presenteren in een fraaie Erfgoedatlas.

De ontmoeting tussen wetenschappelijk onderzoek, streekkennis en bewonersverhalen bleek bijzonder vruchtbaar en heeft tientallen nieuwe inzichten opgeleverd over het verleden van het Nunspeetse landschap. Uiteindelijk kon zo een fraaie Atlas ontstaan waarin historische kaarten, de modernste hoogtebeelden en landschapsreconstructies zijn gecombineerd met intrigerende verhalen over het ontstaan van de Veluwse landschappen, over het vroegere leven op de Veluwe en over de historische achtergronden van boerderijen, woningen en gebouwen.

Op de website van de auteurs, Overland, vindt u een webpagina over de atlas en een webpagina over digitale kaarten. Informatie over digitale kaarten van Nunspeet anno 1832 die tijdens het samenstellen van de altlas zijn gemaakt vindt u hier. Het boek is op 19 november 2015 in Veluvine te Nunspeet gepresenteerd.

De Erfgoedatlas Gemeente Nunspeet is verkrijgbaar bij de boekhandel en in de webwinkel van uitgever Waanders en De Kunst.