Veluvine

Veluvine vormt het culturele hart van Nunspeet. Het oude dorpshuis is er in opgegaan en er zijn veel faciliteiten en organisaties onder dak gebracht.

De geschiedenis van Veluvine biedt allerlei interessants voor liefhebbers van "hoe het zo gekomen is". Veluvine staat op de plek waar vroeger een verffabriek stond. Die verffabriek werd gesticht door het bedrijf van F.A. Molijn, Maatschappij De Veluwe. Het bedrijf deed niet alleen aan verf, maar ontwikkelde ook de wijk tussen Veluvine en station Nunspeet. De weg die daar als spil van de nieuwe ontwikkeling door Mij. De Veluwe werd aangelegd heet tegenwoordig naar de stichter F.A. Molijnlaan.

MOLIJN, Nunspeet op de drempel van de moderne tijd

Ben van Wendel de Joode

Uitgeverij Waanders & De Kunst, November 2016


Lang verwacht en in 2016 verschenen, vanaf 2003 heeft Ben van Wendel de Joode gewerkt aan een boek over F.A. Molijn. De auteur neemt ons mee naar Dordrecht en Rotterdam en staat daar stil bij de invloeden die Molijn onderging en die hem vormden. Het grootste deel van het boek gaat over Molijn’s Nunspeetse periode. In 1894 kocht Molijn het landgoed De Groote Bunte uit de erfenis van notaris E.J. Vitringa en stichtte er een verffabriek en een melkfabriek en ontwikkelde de oostkant van het dorp Nunspeet, de huidige F.A. Molijnlaan en omgeving. Het boek trekt de lijnen door tot op de huidige dag. Veel van wat Molijn ondernam kunnen we nu nog in de een of andere vorm in Nunspeet herkennen.

Zo zag de verffabriek van Maatschappij 'De Veluwe' in Nunspeet er uit lang voordat op die plaats het cultureel centrum Veluvine verrees.



Verfblik van N.V. Maatschappij DE VELUWE


De Heemkundige Vereniging Nuwenspete heeft een collectie voorwerpen uit die voorbije periode. In het huidige Veluvine - F.A. Molijnlaan 186 in Nunspeet - bevindt zich in de centrale hal een vitrine. Meer ..

F.A. Molijn, oprichter Veluvine Verffabriek, was het thema van een tentoonstelling in de Oudheidkamer in 2003.

Een bijzonderheid vormen de Weekboeken van de familie Molijn, de familie die een verffabriek stichtte op de plek waar nu Veluvine staat. In de weekboeken is de ontwikkeling van het familieleven en van de zakelijk kant van 1903 tot 1912 te volgen.

De eerste pagina van de Weekboeken staat hier op de foto. In een schrijfboek werd met de hand door de verschillende familieleden en soms door hun gasten genoteerd wat er in de afgelopen week was voorgevallen. De originele Weekboeken bevinden zich in het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Er is een transcriptie van de Weekboeken beschikbaar op het internet

Mevrouw Meinsma-Immerzeel speelde een rol in de beginfase van Maatschappij De Veluwe in Nunspeet. Zij was na de heer Molijn de grootste aandeelhouder in de vennootschap bij de start in 1895. Zij kocht onroerend goed aan de Laan in Nunspeet en bracht dat in bij Maatschappij De Veluwe. Dat werd het verenigingsgebouw. Zij werd het eerste hoofd van het verenigingsgebouw en lid van de Raad van Bestuur.

Mevrouw Meinsma hield een schrijfboek bij, waarin ze per dag citaten en gedichten noteerde. Waarschijnlijk deed ze dat ook in de periode dat ze in Nunspeet werkte en op De Grote Bunte logeerde. Zij was in haar Nunspeetse periode al enkele jaren weduwe van prof J.J. Meinsma uit Delft. Het schrijfboek illustreert haar belezenheid, talenkennis en interesses. In 1901 gaf ze het schrijfboek aan Ds. C. Met uit Hilversum die het verzamelen van citaten voortzette. Aan het handschrift te zien is in de jaren 1940 nog een derde verzamelaar aan het werk geweest, die de resterende blanco bladzijden vulde met citaten uit die periode.

Het schrijfboek kwam terecht bij Antiquariaat Van der Steur te Haarlem, die het op het internet te koop aanbood. Het werd aangekocht door de Stichting Oudheidkamer Nunspeet en geschonken aan het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Het gaat daar deel uitmaken van de Veluvine collectie van het Streekarchivariaat