פרויקט שיתוף הציבור בהתחדשות יער ירושלים


מרכז ציפורי בהנחיית קק"ל משתף ציבור רחב בהתחדשות היער במטרה ליצור איזון בין שלושה מרכיבים:

1. שימור התחדשות החורש הטבעי.

2. שיקום חקלאות הטרסות.

3. תחזוקת היער המחטני.

לאורך המסלול תוכלו לצפות במגוון תופעות של חורש טבעי המתחדש בחלקות יער שעברו דילול, גתות יין, שומרות וטרסות וחלקות יער.

פרויקט התחדשות היער משתף אלפי בני נוער מכל חלקי האוכלוסיה- דתיים ולא דתיים, יהודים וערבים והשנה קבוצות מקסימות של חינוך מיוחד מכל חלקי האוכלוסיה.

הפרויקט מטפל בשטח שגודלו כ 40 דונם.

פרויקט שיתוף הציבור בהתחדשות היער

אזור 1 עבר דילול לפני מספר שנים וניתן לצפות בהתחדשות עשירה של חורש טבעי כולל אלון מצוי, אלה א"י , עוזרר, שקד, קידה שעירה, אלת המסטיק , לוטם שעיר ומגוון גאופיטים.

אזור 2 גם פה נראה מגוון צמחים ים תיכוניים (ראה סקר צמחים של עופר הוכברג). באזור 2 נראה מערכת של גת יין ולידו כבשן סיד ומערת קבורה ביזנטית (?) ומסביב כרם זיתים שאלון אוריון משקם עם תלמידי בית ספר אל זהרא מבית חנינא. את הפרויקט התחלנו עם תלמידי בי"ס עמית טכנולוגי וכי"ח חרשים. בקיץ 2016 רשות העתיקות בצעה חפירה ארכאולוגית קהילתית עם ציבור מגוון.

אזור 3 תצפית אל עבר נחל שורק והרי יהודה הצפון מערביים.

אזור 4 שיקום טרסות

אזור 5 חלקת יער מחטני שעבר דילול מסיבי והרמת נוף ע"י תלמידי כיתות ז' מבית ספר זיו בית הכרם ואבן רושד סור באהר. מטרת הדילול לספק סביבת חיים איכותית למעט עצים לאומת סביבת חיים גרועה להרבה עצים. במצב של צפיפות יתר צמיחת העצים נפגעת והענפים הנמוכים שאינם חשופים לשמש מתים. הרמת הנוף של הענפים הנמוכים של העצים ודילול מקטינים סכנת את התפשטות השרפות. לאחר הדילול החורש הטבעי מתפתח ביתר שאת.

אזור 6 החרוב עתיק צופה על עין כרם הכפר העתיק שתושביה עבד את האדמות בשטחים שהיום אנו מחדשים. תושבי עין כרם מעורבים בשימור הכפר והסביבה.

אזור 7 פיצול דרכים.

אזור 8 הקרבה לעיר ומאידך הריחוק היחסי מאפשרים לתושבי העיר בקלות יחסית להתנתק מהמולת העיר ולהתחבר לעום עשיר של טבע ומורשת האדם ביער ירושלים.