יער וחורש

כיתות יכולות להגיע ליער מהר הרצל לקיים פעילות ולצאת מהיער ליפה נוף.

הם מרוויחים מסלול יפה דרך וואדי עין כרם שם הקק"ל מבצע פרויקט חשוב של התחדשות היער וחקלאות הטרסות, משם הליכה מעל וואדי התימנים ועין כרם למקום שם נפעל. בסוף הפעילות נצא מהיער דרך שביל הארז התחתון מעל נחל רבידה. המסלול כולו כ 4 קילומטר.

חזון יער ירושלים

ביום 5/10/56 פרסמה עיריית ירושלים בשידור מס' 38 "לאזרח ירושלים" לאמור: "היום נחתם זיכרון דברים בין העירייה, הקרן הקיימת לישראל ורשות הפיתוח, בדבר יער ירושלים, לפיו יינטעו 4000 דונם בסביבות ירושלים בתקופה של 3 שנים. קק"ל תשקיע בעבודה זו מיליון ל"י. ביום שלישי הבא מתחילים בעבודה, ולא זה בלבד שזה יביא לשינוי פני הנוף של ירושלים ואבניה ילבשו ירק, אלא זה ייתן גם 20,000 ימי עבודה לפועלי העיר בשנה זו וכן בשנים הבאות".

צוות מרכז ציפורי שוקד על התחדשות יער מגוון וחידוש חקלאות הטרסות במטרה לשתף את תושבי העיר בחוויית היער המגוון ולסייע ביצירת סביבה אקולוגית איכותית לעיר ירושלים.

אני מציע לקרוא את המאמר במט"ח מדוע חשוב לשמור על המגוון הביולוגי?

וגם להיכנס לקישור צמחייה התורמת למגוון ביולוגי

קרן קיימת לישראל שתלה את יער ירושלים בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת תוך העסקת עולים חדשים שהגיעו לחיות בירושלים אחרי קום המדינה . חלק מהעולים חיו במעברת האסבסטונים שהוקם בעמק בין עיר גנים לקרית היובל. נוצר יער מחטני צפוף שדכא את החורש הטבעי וכיסה את המקתנים ששמשו את התושבים שחיו בהר במשך אלפי שנים - טרסה חקלאיות , גת, שומרה , כבשן סיד, בור מים. מבצע היעור של הקרן הקיימת הצליח ליער חלקים גדולים של מדינת ישראל ונחשב כהשיג ברמה עולמית. נטיעת עצי אורן , שיקמה את בתי הגידול. יתרה מזאת, בצילם החלקי של האורנים קיימת התפתחות של עצים רחבי עלים הזקוקים לתנאים נוחים יותר ואינם מתפתחים היטב בקרינת שמש ישירה. היער המחטני יצר שכבת רקבובית ובנה את הקרקע. בקרקע הפוריה שנוצרה חלה התחדשות של בני שיח כמו לוטם וקורנית , ושיחים כגון אזוב ושלהבית. עצי היער המחטני שנשתלו לפני 50 ו 60 שנה מתקרבים לסיום מחזור החיים שלהם.

הקק"ל אמצה מדיניות של ניהול יער באמצעות יצירת סביבה אקולוגית התומכת במגוון צורות חיים ע"י יצירת יער עם מגוון מיני צמחים כולל עצי חורש טבעיים , עצים מחטניים , עצי בוסתן ותת יער המורכב ממגוון שיחים , בני שיח, עשבים ומטפסים.

לפני מספר שנים קרן הקיימת בצע דילול מסיבי של עצי האורן במרכז ציפורי בתוך יער ירושלים. כתוצאה מכך קיימת תהליך של התחדשות מרשימה של עצי חורש - אלון מצוי , אלה א"י, עוזרר קוצני, אשחר א"י, אשחר רחב עלים , עוג הבורסקאים ושיחים כגון קורנית , צטרא, אזוב ועצי בוסתן כגון תאנה, שקד וחרוב. נחשפו גם מתקנים מסורתיים ששכוסו ע"י היער במשך עשרות שנים.

ארכיאולוגיה - חלק חשוב מסיפורו של המקום שלנו הוא האינטראקציה בין האדם לסביבה לאורך הדורות.

צמחייה התורמת למגוון ביולוגי

אני מצרף קישור למסמך של הקרן הקיימת בנושא ניהול יער וקישורים שונים.

מסמך של הקרן הקיימת - תורת ניהול היער בישראל

פרופ' אבינעם דנין מסביר על התחדשות צמחי החורש לאחר שריפה

קישור לכתבה של ה BBC על פארק המספק צרכים מגוונים.

מפת ניווט של יער ירושלים

סקר טבע עירוני - נחל רבידה - יער ירושלים

קק"ל - שבילי הליכה ביער ירושלים

יער ירושלים - חרבת חממה

תלמידי שכבה י' מתיכון זיו מטפלים ביער ירושלים ומחדשים את מערכת המדרגות החקלאיות

קטע יער שעבר סילוק גזם