סיור בשביל סובב מרכז ציפורי - עמוד 2 - היער המחטני

d146-042 , דוד הירשפלד , 1966

היער המחטני - יער נטע אדם

עזיבתם של חקלאי הכפר עין כרם ב 1948 שמה קץ לתרבות חקלאית בת אלפי שנים שהתקיים על הר הרצל.

יער ירושלים הוקם בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים על ידי אנשי תכנון וביצוע של קרן קיימת לישראל. אלפי עולים חדשים, שהגיעו בשנים אלה לארץ, הועסקו במלאכת הייעור. יער ירושלים ניטע על פני כ-4,000 דונם. כיום שרדו ממנו 1,200 דונם בלבד.

היער ספק מקום נופש ובילוי בקרבת שכונות העיר. בשנים הראשונות אוטובוס ציבורי נכנס ויצא מהיער מספר פעמים ביום. ילדים רכבו ביער על אופניים על דרך היער. החל משנות השמונים והלאה כשהתרבו המכוניות, דרך היער הפכה לדרך מעבר לבית זית וכביש תל אביב. הדרך הפכה למסוכנת להולכי רגל ורוכבי אופניים.

דרך עובדיה יוסף (כביש 16) המתוכננת לחבר את כביש 1 עם כביש בגין יביא לסגירת דרך היער למכוניות עוברות ועשויה להחזיר את הולכי הרגל ורוכבי האופניים לדרך היער.

בצילומים ניתן לראות שתוך זמן קצר עצי האורן עלו וצמחו, אך הצלחת הצמיחה שלהם יצרה סביבת חיים צפופה מדי, שפגעה בהתפתחות העצים ובתוחלת החיים שלהם. במסגרת פרויקט "התחדשות יער ירושלים" ובהנחיית קרן קיימת לישראל , אנו משלבים מתנדבים רבים בטיפול ביער, כולל פינוי גזם יבש, דילול אורנים והרמת הנוף של העצים. אין סוף למלאכת אחזקת היער.

לעצי האורן תפקיד חשוב ביצירת אזורים מוצלים לנופש והצללת שבילי הליכה.

טיפול באורנים המזדקנים ובנזקי יער

קרן קיימת לישראל מבצעת כריתה ופינוי של עצי אורן שנפגעו ברוחות, בשלגים ובשרפות יער. הקק"ל מדלל אורנים הגדלים בצפיפות יתר ויוצרים סביבת חיים ירודה עבור העצים. יש צורך לפנות אלפי טונות של עצים על מנת להקטין סכנת השריפות.

המשך הסיור

מתוך "בואי הרוח" / הרב חיים סבתו (2008, כל הזכויות שמורות לספרי עליית גג).

"חורף תשי"ט קר וסוער היה, אינני יודע אם באמת היה אותו חורף כל-כך קר, אולי רק לי.ילד קטן הייתי, תלמיד כיתה ב' בתלמוד תורה בית-וגן. כמה חודשים קודם לכן עלינו ממצרים לשיכון עולים בבית-מזמיל, ליד המעברה של האסבסטונים. לא היינו מורגלים לקור הירושלמי. יום-יום הייתי משכים וממתין בתחנה ליד הקיוסק של קדוש לאוטובוס מספר 18. בחיקי הייתה שקית-בד ובה משנה, ספר חשבון וכמה חצאי מחברות.והאוטובוס, או הגיע או לא הגיע. אם הגיע היה עמוס ודחוק, או עצר או לא עצר. התחנה הייתה מלאה. פועלים קשי יום עמדו בפנים יגעות, מבוססים בשלוליות בתחנה המוצפת,מתחננים לנהג בתנועות ידיים ובצעקות שיעצור כדי שלא יאחרו לעבודה. סוף-סוף זכו לכמה ימי עבודה בקרן הקיימת, מייערים את הר הרצל" (פרק א', עמוד ראשון).

מתוך "היער והייעור בישראל" / יוסף ויץ, המנהל המיתולוגי של אגף הייעור בקרן קיימת (1970).

"באותו יום פרסמה עיריית ירושלים, בשידור מספר 38 'לאזרח ירושלים', את ההודעה הבאה: 'היום נחתם זיכרון דברים בין העירייה, קק“ל ורשות הפיתוח, בדבר יער ירושלים,לפיו יינטעו 4,000 דונם בסביבות ירושלים, בתקופה של שלוש שנים. קק“ל תשקיע בעבודה זו מיליון ל“י. ביום שלישי הבא מתחילים בעבודה, ולא זו בלבד שזה יביא לשינוי פני הנוף של ירושלים ואבניה ילבשו ירק, אלא זה ייתן גם 20,000 ימי עבודה לפועלי העיר בשנה זו וכן בשנים הבאות' .12 עבודות הפיתוח והייעור החלו וכעבור כעשר שנים ניטעו כ-1,244,000".

d3042-033 צלמי קק"ל , 1968

d738-110 - אדגר הרשביין - 1958

d3042-049 ישראל סיני 1977

d3042-018 אלכס סטרז'מיסטר 1961... גן אוסטרליה.

d3043-014 צלמי קק"ל 1980