מערכת שילוט בשביל הגיתות ושביל החרוב

שביל הגיתות

שביל הגתות עובר בשטח פתוח בחלקו הצפוני של מרכז ציפורי ויוצא אל יער ירושלים, לעבר הנוף היפה של נחל שורק והרי ירושלים. ההולך בשביל, שאורכו כ-700 מטר, יפגוש מגוון תופעות הקשורות להתחדשות יער ירושלים, כולל:

    • התחדשות החורש הטבעי.
    • התחדשות חקלאות הטרסות.
    • התחדשות יער נטע האדם המבוסס בעיקר על עצי אורן ירושלים וברוש.

השביל עובר בשטח יער שעבר דילול מסיבי. בין עצי האורן התמירים מתרחשת התחדשות מרשימה של חורש טבעי. נוכל לראות כמות גדולה של עצי אלון צעירים, אלה ארץ ישראלית ועוד מגוון צמחים. מתנדבים רבים שתלו מאות צמחי תבלין ובוסתן לאורך השביל שאותו הקים בוסתנאי - העובד במרכז ציפורי. נעבור דרך מספר גתות יין ושומרה נפולה. השביל מתפתל ויורד לכיוון מערב ואז פונה צפונה אל תוך יער ירושלים.

מרכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il

מרכז ציפורי

מתוך האתר של הקרן לירושלים: "מרכז נוער הרי יהודה ביער ירושלים (כיום מרכז ציפורי) הוקם בשנת 1971 כמרכז לבני נוער שהגיעו לביקור מחו"ל ומרכז בילוי לנוער מקומי. המרכז, שממוקם על 62 דונם ביער ירושלים, כלל בניין הארחה מרכזי, בריכת שחייה ומגרשי ספורט. בשנת 1976, ההסתדרות הציונית של קנדה הוסיפה מעונות ואולם רב-תכליתי לשימוש על ידי בני נוער קנדי. הקרן לירושלים תמכה בפרויקטים אלו, כמו גם בתכניות לבני נוער מיישובי ספר ובתכניות שהביאו קבוצות נוער מדנמרק לישראל מספר פעמים בשנה, במשך שנים רבות, וכן במחנה קיץ בשפה הערבית ובמחנה קיץ לקשישים. מאוחר יותר, המרכז הפך ל'מרכז ע"ש חיים ציפורי לחינוך קהילתי', המתמחה בפיתוח ובקיום סדנאות הכשרה לאנשי מקצוע בתחום השירות לקהילה".

מרכז ציפורי, אחד המתחמים היפים בעיר ירושלים, מפעיל היום מכללה לפיתוח קהילה ומנהיגות, המקיימת קורסים בנושאים שונים, מרכז שדה ויער ובית הארחה. ההשתלבות ביער והתצפיות לעבר עין כרם ונחל שורק יוצרים אווירה נפלאה של כפר נופש ייחודי, מהיפים בארץ. צוות המרכז פועל לחדש ימיו כקדם באמצעות פעילות נוער, סיורים, חידוש היער והעברת קורסים.

בין הפרויקטים שמרכז ציפורי מקדם נמצא גם הפרויקט "מחברים את העיר אל היער". במסגרת זאת, מרכז ציפורי פועל לשתף את תושבי ירושלים במלאכת התחדשות היער, החורש וחקלאות הטרסות. לבני נוער יש מקום מרכזי במלאכת ההתחדשות, עובדה המחדשת את ימיו

הראשונים של המרכז, שהוקם כמרכז נופש לנוער. אלפי תלמידים ומתנדבים משתתפים ונהנים לחדש את יער ירושלים.

מרכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il

יער אורנים

יתרונותיו של האורן ביער נטע אדם (מאתר האינטרנט של קק"ל).

1. צימוח מהיר מאוד היוצר ריאות ירוקות בעלות ערך סביבתי ונופי רב.

2. עץ חסכוני במים, מסתדר גם ללא השקיה אם נשתל בחורף.

3. עץ צל, המסוגל לגדול מהר וליצור אזורים מוצלים לנופשים ולמטיילים בשבילי היער.

4. יכול לגדול בקרקעות רדודות, בשטחים סלעיים ובשטחי מעזבות.

5. מסנן ביולוגי מעולה (אבק, ריחות, רעלים).

6. אחיזת קרקע ומניעת סחף קרקע.

7. רמות הפוטוסינתזה באורנים גבוהות פי שלוש מאלו של עצים רחבי עלים.

היער המחטני דורש תחזוקה מתמדת, הכוללת דילול עצים, הרמת נוף העצים וסילוק גזם יבש. דילול עצי היער מאפשר את התחדשות החורש הטבעי בתוך הקרחות הנוצרות ביער. מתקיים גם דילול טבעי של היער כתוצאה מהזדקנות עצי אורן הנופלים בשלגים וברוחות. עצי אורן חיים כ-80 שנה בתנאים טובים.

הדילול, הרמת הנוף וסילוק הגזם מקטינים את סיכון התפשטות השרפות ביער. מלאכת דילול עצי האורן הצעירים שנבטו בצפיפות קיצונית ומלאכת הרמת נוף העצים הבוגרים מתאימה מאוד למתנדבים הנהנים מהמלאכה. בתחזוקת יער ירושלים שיתפנו אוכלוסיות רבות, כולל בני נוער, ילדים בסיכון ומבוגרים עם צרכים מיוחדים. קרן קיימת לישראל מבצעת מחזורי דילול ביער.

מרכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il

תצפית על נחל שורק

נחל שורק יורד מאזור רמאללה בצפון ויוצא לים סמוך לקיבוץ פלמחים. "שורק" על שם סוג של גפן, המוזכר במשל הגפן של הנביא ישעיהו: "כרם היה לידידי בקרן בן שמן. ויעזקהו ויסקלהו ויטעהו שורק ויבן מגדל בתוכו וגם יקב חצב בתוכו ויקו לעשות ענבים ויעש באשים". גתות היין הרבות הפזורות ביער ירושלים מעידות על חשיבות ענף גידול הגפן באזור הרי יהודה. מצפון-מערב לנו, בגבעה נמוכה שמעל נחל שורק, נמצא היישוב בית זית. ממזרחה לו ובתוך נחל שורק נמצא סכר בית זית. בחודשי החורף המים הזורמים בנחל שורק נאגרים מאחורי הסכר והמטיילים זוכים לראות נוף נורבגי קסום עם פיורד קטן. מצפון למאגר בית זית נמצאים היישוב מוצא וכביש תל אביב ירושלים. בתל מוצא נחשפו מקדש ומצבור נדיר של כלי פולחן מראשית ימי ממלכת יהודה בחפירה של רשות העתיקות לפני עבודות לביצוע כביש 1 החדש. בתל מוצא גם נחשפו שני הפסלונים בדמות אייל ובקר בר, בני כ-9,500 שנה. בתקופה זו (התקופה הניאוליתית הקדם קיראמית ב') , חל מעבר מחיי נוודות - המבוססים על צייד ולקט, לחיי קבע, המבוססים על חקלאות ומרעה והואץ תהליך ביות בעלי החיים וביות הצמחים. בתקופה זו החל האדם להתיישב התיישבות קבע, ואף החלו להיבנות יישובים שהשתרעו על פני שטח נרחב. (המידע מתוך אתר רשות העתיקות).

ברכס שמצפון-מערב למאגר נמצאים היישוב מבשרת ציון ואתר הקסטל.

מרכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il

המדרגות החקלאיות

טֶרָסָה, או "מדרגה חקלאית", היא שיטה לעיבוד חקלאי של קרקע בצלעי הרים וגבעות. המילה טֶרָסָה מקורה בלטינית terra - קרקע. אנו עומדים על מערכת גדולה של מדרגות חקלאיות, העוטפות את הר הרצל ויורדות לכיוון נחל שורק במערב, נחל רבידה בצפון וואדי עין כרם בצפון. המדרגות החקלאיות בנויות על מדרגות גיאולוגיות שנוצרו כתוצאה מבליית שכבות סלע בעלות קושי שונה.

החקלאים שהתיישבו בעין כרם כרתו את עצי החורש ויצרו את מערכת המדרגות החקלאיות. הם סיקלו אבנים מהמדרון והשתמשו בהן כדי ליצור שורות של מדרגות בבניה יבשה. לטרסות תפקיד חשוב במניעת סחף ובעצירת הקרקע הסופגת את מי הגשם ואוגרת אותם, מה שמאפשר לחקלאים לקיים חקלאות בעל גם בעונה היבשה

הנמשכת חודשים רבים. מתנדבים רבים משקמים את הטרסות כחלק מפרויקט התחדשות יער ירושלים, בהנחיית מדריכי קרן קיימת לישראל. לעושים במלאכה סיפוק רב מההשתתפות בשיקום נוף הטרסות הקדום. מלאכת שיקום הטרסות נמשכת לאורך הדורות, מאחר שעם הזמן הקרקע הספוגה במים יוצרת לחץ גדול המפיל את קיר הטרסה.

מרכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il

האדם והסביבה

אנו נמצאים בתוך כרם זיתים, שנשתל לפני קום המדינה. בתוך הכרם ישנם מספר שומרות חקלאיות, גתות יין וכבשן סיד, שאולי שמש בעבר כחצר של מערת קבורה. בין עצי הזית מתרחשת התחדשות מרשימה של צמחי חורש, כולל שקד, אלה ארץ ישראלית, אשחרים למיניהם, לוטם שעיר, אזוב, צתרה וקורנית. בני נוער, המשתתפים בפרויקט התחדשות היער, נהנים לגזום ולעצב את העצים. הם גוזמים את עצי החורש המתחדשים כשיחים ומעצבים אותם כעצים עם גזע מרכזי.

למרגלות השביל נמצא כבשן סיד ששימש ליצירת סיד מאבני גיר. אבני הגיר נוצרו בים הטטיס הקדום, שכיסה את האזור לפני מיליוני שנים. סלעי המשקע הסידניים - גיר וקירטון - נוצרו בים הטטיס עקב שקיעתם של צדפים מתים לקרקעית ודחיסתם בעקבות הלחץ האדיר שהפעילה עליהם שכבת המים. במדרגה שמתחת לכבשן הסיד קיימת מערה, שכנראה שימשה לחציבת האבן, שסיפקה את החומר הגולמי לכבשן הסיד. הסיד שימש לאיטום בורות המים, שהם נאגרו מי גשם. בורות המים אפשרו למתיישבים בהר לחיות באזור גם בעונה יבשה וארוכה. ייצור הסיד דרש חומר בעירה רב, מה שגרם כנראה להרס רב של צמחיית חורש.

מרכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il

צומת דרכים חשוב ביער

באזור הצומת זיהינו מספר רב של פרפרים, המעידים על מגוון סוגי צמחים, המשמשים כשדה מרעה עבור הפרפרים ועבור הזחלים שלהם. ניתן ללכת חמש דקות בדרך העפר אל תוך הכפר עין כרם, ששמר על מאפייני כפר מסורתי בהר, עם משעולים צרים ומבני אבן יפים. מומלץ לסייר בבוסתן המעיין למרגלות מעיין מרים. הבוסתן הוקם על ידי מתנדבים לזכרו של בניה צוקרמן, בן עין כרם. בכפר עין כרם נחשפו מקוואות טהרה המעידות על קיום יישוב יהודי בתקופת בית שני. במשך אלפי שנים חקלאי עין כרם עיבדו את המדרגות החקלאיות בגבעות שמסביב לכפר. בהליכה של 25 דקות, דרך ואדי עין כרם, ניתן לעלות לכיוון הרכבת הקלה שבהר הרצל.

שרפה גדולה, שהתרחשה בוואדי עין כרם בקיץ 2014, כילתה עצים רבים. קרן קיימת לישראל הכינה תכנית לשיקום הוואדי, בשיתוף תושבי השכונות. קבוצות תלמידים מגיעות ברגל מהר הרצל דרך

ואדי עין כרם ומשתתפות במלאכת התחדשות היער. ואדי עין כרם משמש ככניסה ראשית המחברת את העיר אל היער.

ניתן ללכת מעל ואדי התימנים לחרוב העתיק הנמצא בקרבת הצומת.

רכז ציפורי מפעיל סיורים ללא תשלום ביער ירושלים בשיתוף ומימון קרן קיימת לישראל.

למידע נוסף - חפש אותנו בגוגל "מהעיר אל היער" או zipori@zipori.co.il