התחדשות היער - צומח וחי

התחדשות היער - הצומח והחי

עברו 60 שנה מאז החלו לנטוע את יער ירושלים.

עצי האורן, שנשתלו בשנות החמישים והשישים של המאה העשרים מגיעים לסיום תוחלת החיים שלהם. העצים המבוגרים נופלים ברוחות ובשלגים ונכחדים בשרפות יער.

היער המזדקן מחייב טיפול בדרכים שונות של התחדשות.

התחדשות החורש

בקרחות הנוצרות ביער חלה התחדשות של צמחי חורש, היוצרים סביבת חיים עשירה יותר עבור מגוון בעלי חיים. המשוטט ביער יפגוש צמחייה מגוונת כולל סירה קוצנית, לוטם שעיר, געדה צמרית, געדה כרתית, צטרה, אזוב, קורנית, קיסוסית החורש, קידה שעירה, אלת המסטיק, אשחר רחב עלים, אשחר ארץ-ישראלי, עוג הבורסקאים, עוזרר, שקד , אלה ארץ-ישראלית, ועוד. ניתן גם לצפות צבי א"י, תנים, דורבנים ושועלים. המדיניות של קרן קיימת לישראל היא לעודד את התחדשות החורש. בשנה הראשונה של פרויקט ההתחדשות במרכז ציפורי שתלנו 350 צמחי תבלין (בעיקר שפתניים) ועצי פרי במטרה להעשיר את המערכת האקולוגית ביער.

טיפול באורנים המזדקנים ובנזקי יער

קרן קיימת לישראל מבצעת כריתה ופינוי של עצי אורן שנפגעו ברוחות, בשלגים ומשרפות יער. הקק"ל מדלל אורנים הגדלים בצפיפות יתר ויוצרים סביבת חיים ירודה עבור העצים. יש צורך לפנות אלפי טונות של עצים על מנת להקטין סכנת השריפות.

טרסות חקלאיות

דילול יער האורנים חושפת את הטרסות החקלאיות העתיקות. יש צורך לשקם את הטרסות המשמרות את תרבות החקלאית העתיקה וגם משמשות כמערכת לחלחול מי הגשמים אל מעמקי הקרקע אל מאגר מי התהום ולמערכת למניעת סחיפת הקרקע. קרן קיימת לישראל תומכת בחידוש המערכת האקולוגית באמצעות פרויקטים של “יער מאכל”.

לעצי האורן תפקיד חשוב ביצירת אזורים מוצלים לנופש ולחיפוי שבילי הליכה.

דילול היער המחטני והתחדשות המערכת האקולוגית

וואדי עין כרם לאחר שריפה

עוזרר קוצני

התחדשות עצי אלון מצוי

אלון מצוי

אלה א"י

זותה לבנה

אזוב משונן