Cascada, Izbucul şi Grota Bigăr, Munţii Almăj

Narcis Alexandru Popescu, Andreea Matei (Piteşti) 

14 februarie 2014. Natura este materie, iar materia este energie, exact acea energie care prin vibratia sa cheama sufletele sensibile. Am raspuns acestei chemari. Afland ca soarele ne va oferi peisaje optime, am hotarat sa plecam la un drum relativ lung. Traseul ales a fost Piteşti - Râmnicu Vâlcea - Horezu - Tg. Jiu - Baia de Aramă - Băile Herculane - Mehadia - Plugova - Lăpuşnicel - Prigor - Bozovici. În total 356 km.


                1 

Traseul nu a fost ales intamplator, am vrut sa traversam o parte din Rezervatia naturala Domogled - Valea Cernei din care am rapit peisaje si abrupturi de o frumusete neasemuita, dupa cum urmeaza:


                                        2

                                         3

                                         

4 

Ajungem in Baile Herculane, de unde aruncam o privire in Grota Haiducilor (se gaseste la 5 minute de mers de langa hotelul Roman):


                                            5 

La ora 16 ajungem la complexul „Tri-Bigăr”, cum ne place noua sa ii spunem; aici se gasesc intr-o arie foarte restransa trei forme naturale de o frumusete rara. In alte zone din tara, in alte rezervatii, pentru a putea vedea un izbuc, o grota si o cascada pot trece si doua sau mai multe zile de traseu dificil care necesita o inalta pregatire, planificare si capacitate de orientare. 

                                                             6
                                                              7
                                                           8    
                                 Autorii articolului:                                         
 9
10
                                                        

Ei bine, aici, in localitatea Bozovici din judetul Caras-Severin, chiar unde paralela 45 taie drumul dintre Bozovici si Steierdorf, se gasesc Izbucul Bigăr (imaginea 6), Grota Bigăr (imagini 7-10) si superba cascada (imagini 11-12), distantele dintre ele fiind de cateva minute. 


                                                     11
                                                    
12

Drumul Bozovici - Steierdorf separă două mari rezervaţii naturale: de partea stangă a drumului (pe partea cu Cascada Bigăr) se află Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa (iată descrieri despre natura sa la ) iar pe partea dreaptă Parcul Naţional Cheile Caraşului (iată descrieri despre peisaj la ) .

                                                              

13   Cascadă aval de Izbucul Bigăr.