Munţii Suhard, creasta, iarna

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

 

 


1 Creasta Muntilor Suhard, fotografiata din Pasul Tihuţa (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989) la 8 ianuarie 2015 (parcurgerea crestei este descrisa la https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei )


2 Vârful Ouşoru (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura46/home/carpatii-rasariteni/suhard/ousorul-muntii-suhard-ascensiune-iarna ), privit din vecinătatea izvorului de apă minerală de la Dorna Candreni (vezi harta).


                                                                                           3 Izvorul de apă minerală de la poalele Ouşorului

(iata cum arata vara imaginile 2 şi 3: vezi pozele 87 şi 88 de la  https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei/varful-faraoane---varful-ousoru )

 

După ce parcurgem 4 km din centrul satului Dorna Candreni înspre oraşul Vatra Dornei (vezi harta), se desprinde din drumul E58, pe partea stângă în sensul de mers, un drum care duce spre o pensiune aflată la 1,5 km (imaginea 4, aproape de capătul din amonte al acestui drum). Stând cu faţa spre vale vom observa în stânga noastră, undeva mai sus, un ţarc şi un podeţ (imaginea 5). 


                                                   4


                                                      5


Urcăm spre acel ţarc unde putem vedea ciute şi cerbi (imaginile 6-8).


                               6


                                           7


                                            8


Continuăm urcuşul încă câteva sute de metri; este ger puternic (imaginea 9). Poteca urcă o pantă mică (imaginea 10). Trecem pe lângă o pădure de mesteceni (imaginea 11). 


                                                            9


                                                                   10


                                                                                               11


Mai sus, la o curbă, avem vizibilitate spre Valea Dornei, catre amonte (imaginea 12). Suntem la poalele Ouşorului şi observăm una din crestele secundare care coboară dinspre varf (imaginea 13). 


                                                     12
                               13


Privim spre înapoi, pe unde am urcat până aici (imaginea 14). 


                               14


Este spectaculos Vârful Ouşoru (imaginea 15), a carui ascensiune de iarna este descrisa la https://sites.google.com/site/romanianatura46/home/carpatii-rasariteni/suhard/ousorul-muntii-suhard-ascensiune-iarna .

 

               15