Oppgave 3 - Lyd

Refleksjon rundt løsing av oppgaven

Utstyr, programvare og internettjenester benyttet

I arbeidet med denne oppgaven, har jeg benyttet egenprodusert lyd og lyd lånt fra andre kilder. Det er spesielt internettsidene Freesound, Youtube, Wikimedia og Soundcloud jeg har utforsket. De ulike elementene er redigert og satt sammen ved hjelp av Audacity og Premiere Elements, og den ferdige videosnutten er publisert på Vimeo:

Testing sound in PrE11 from CecilieSkjerdal on Vimeo.

Egne lydopptak gjorde jeg med både kulemikrofon og mobiltelefon. Det viste seg at mobilopptak ga renest lyd. Ikke alle lydformater støttes av Premiere Elements, så jeg måtte konvertere ved hjelp av tjenester på nett (converter.com og zamzar.com). 

Storyboard og redigering

I utgangspunktet hadde jeg skissert et storyboard hvor jeg i hovedsak hadde notert hvilke typer lyder jeg ønsket, og idéer til hvordan de skulle mikses. Dette ble justert underveis. I mikseprosessen oppdaget jeg at jeg måtte lage mitt eget system for når den ene lyden skulle fades inn/ut og når ”neste lyd” skulle ta over, samt hvor høy hver enkelt lyd skulle være i forhold til de andre lydene der hvor de gikk parallelt. Antagelig handler dette også om min manglende erfaring med lydarbeid. Premiere Elements har en smartknapp for å legge for eksempel kommentarstemmen i forgrunnen, men jeg opplevde at den ”overstyrte” på en måte jeg ikke likte. Jeg valgte å justere hver lydfil manuelt. Jeg har hovedsakelig klippet, fadet og hevet eller senket lyd i forhold til andre lydspor. Kommentarstemmen kommer jeg til å endre senere, og jeg synes derfor oppsettet i Premiere Elements er oversiktlig å jobbe med.

Oppgaven har gitt innblikk i det nitidige arbeidet med å få de ulike lydelementene til å passe sammen, og til å henge sammen med video/bilde. Det har gitt økt forståelse for og oppmerksomhet rundt det totale lydbildet i en produksjon. En nyttig oppdagelse var at det til en viss grad er mulig å se på filen om den faller innenfor det jeg leter etter, for eksempel på Freesound.  Mye tid har gått til å finne ut av programvare og til å eksperimentere med hva som ”funker” og hva som ikke funker. Det er allikevel en lang vei å gå før jeg klarer å lage smidige, stemningsbyggende, logiske overganger og – ikke minst – et helhetlig produkt som har den effekten jeg ønsker.

Opphavsrett og lisensiering

Utfordringene knyttet til opphavsrett, som jeg støtte på i kursets første oppgave, klarte jeg i løpet av arbeidet med oppgave 3 å finne ut av. Slik har jeg fått bedre forståelse av lovverket og praktisk bruk av lisensiering, i tillegg til at jeg har utforsket flere internettkilder for deling av lyd og bilder. 

Ken Burns i Premiere Elements

Tidlig i prosessen bestemte jeg meg for å legge lyden over et stillbilde, slik at jeg parallelt med lydarbeidet kunne bli kjent med zooming og panorering i stillbilder, såkalt ”Ken Burns-effekt”. Jeg støtte imidlertid på en utfordring, fordi Premiere Elements ikke ser ut til å ha ”rammer” tilpasset bilder i portrettformat, bare i landskapsformat. Etter en del prøving og feiling, innspill fra medstudenter og veileder, bestemte jeg meg for å lage en kort video med et ”liggende” bilde, for å prøve å panorere med lyd. Utfordringen her ble å få lyd og bilde til å henge logisk sammen, og å skape smidige overganger (som jeg bare delvis fikk til). En ting jeg ikke helt klarte å finne ut av, var hvordan ”låse” lengden på den totale bildefremvisningen på en slik måte at interne endringer ikke påvirket totallengden.

Også denne videoen er lastet opp til vimeo.com:

Gitanos Sevilla 1885 - testing pan and zoom PrE11 from CecilieSkjerdal on Vimeo.

.

Timelapse

Mens jeg satt på en fortausrestaurant i Paris i høstferien, tok jeg noen bilder med tanke på å lage en timelapse-snutt , og har lært følgende: det skal mange bilder til! Skal gjøre nytt forsøk med et annet motiv, men her er resultatet av den første:

My first timelapse test from CecilieSkjerdal on Vimeo.

Ingen av de ferdige videoene er spesielt gode i kvalitet. Oppgaven har i stor grad gjort meg oppmerksom på hva som ikke funker, slik at jeg kan eksperimentere videre. Erfaringene har også gjort at jeg ser noen endringer og justeringer jeg vil gjøre i utformingen og uttrykket i det ferdige produktet som skal leveres som oppgave 5.