Projectes

Camí del riu

Inici estiu 2004

Projecte d'apropar-nos al riu. La conexió entre el Pont Vell amb la font del Tomàs seguint el camí del riu és un espai natural que cal recupera

Es tracta d'un pla de restauració del bosc de ribera de les rieres de Relat i Gavarresa en el tram que va des del pont medieval conegut com "el Pont Vell" fins a la popular font del Tomàs. Junt amb la recuperació de l'entorn vegetal també es vol arranjar el camí que segueix paral·lel al riu i senyalitzar-ne el seu recorregut.

L'iniciativa d'aquest projecte és del Grup Ecologista d'Avinyó (GEA), i pel seu desenvolupament tindrà el suport i l'assessorament tècnic de l'Associació Hàbitats-Projecte Rius, entitat especialitzada en l'estudi i recuperació de rius i rieres de tot Catalunya. Aquestes dues entitats junt amb l'Ajuntament d'Avinyó, que també dona suport al projecte.

Des del punt de vista econòmic el Grup Ecologista d'Avinyó compte amb un important ajut atorgat per la Fundació Territori i Paisatge de la Caixa Catalunya, que es complementarà amb altres col.laboracions de l'administració (Ajuntament, Diputació, …) i d'altres entitats privades.

Cal ressaltar que la idea de fons d'aquest projecte no és nomès la restauració física de l'entorn vegetal de les rieres esmentades, sino també la d'aconseguir recuperar el riu per a tota la població. Fa uns anys es practicaven al voltant del riu tota una colla d'activitats de lleure (pesca, bany, passeig, ...) que degut al deteriorament de l'aigua i el seu entorn s'han anat abandonant. Igual que a molts pobles de Catalunya, aquesta degradació mediambiental ha provocat que la majoria de la població es girés d'esquena al riu. Amb aquesta iniciativa es vol aconseguir que els avinyonencs tornem a mirar el riu amb els ulls d'abans. És un dret i un signe de qualitat de vida el poder gaudir dels nostres rius.

Per a que aquest projecte tingui exit les tres entitats del grup d'Adopció (Grup Ecologista, Associació Hàbitats i Ajuntament) han obert a tots els avinyonencs la participació en el matreix i han proposat a les diferents entitats culturals i esportives d'Avinyó que dins de les seves possibilitats s'hi adhereixin i hi col.laborin aportant idees i treballant en les diferents actuacions que es facin més endavant.

Presentació del projecte 26 de juny del 2004

Dissabte, 26 de juny, a les 7 de la tarda al Centre Cívic d'Avinyó hi va haver la presentació del porjecte de recuperació mediambiental anomenat "El camí del riu: del Pont Vell al Tomàs".

Durant l'acte és va signar l'Acord d'adopció entre el Grup Ecologista, l'Associació Hàbitats i l'Ajuntament

Jaume Pont president del GEA Núria projecte rius

David Tapies Baque preident Territori i Paisstge

Josep Balasc Tordera

Alcalde d'Avinyó

Pere Pla

Regidor de Medi ambient

Neteja de ribera 28 de novembre 2004

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la custodia del Territori i paisatge un bon grup voluntaris va realitzar la neteja d'un tram de la ribera de la Gavarresa per on hi ha de passar el camí del riu.

Plantada d'arbres a la font del diumenge 6 de març 2005

Dissabte, 26 de juny, a les 7 de la tarda al Centre Cívic d'Avinyó hi va haver la presentació del porjecte de recuperació mediambiental anomenat "El camí del riu: del Pont Vell al Tomàs".

Construcció de les passeres. Estiu 2006

En el projecte hi havia previst construir passeres a dos punts del riu. Les passeres es van construir a l'estiu del 2007.

Repartiment d'un tríptic. Març 2007

Es reparteix un tríptic informatiu a tota la població. En els plànol s'hi destaquen els punts d'interès.

El camí del riu

El camí del riu és un recorregut d’uns 2 quilòmetres que transcorre pel costat de la riera de Relat (primer) i la riera Gavarresa (després) des del Pont Vell fins a la font del Tomàs.

Aquest camí permet conèixer un tram d’aquestes rieres molt proper tant físicament com sentimentalment al poble d’Avinyó. Entre els punts d’interès del recorregut destaquen el Pont Vell, la resclosa, els horts i camps de conreu i un molí fariner que denota l’activitat productiva durant el període preindustrial. El trajecte acaba a la font del Tomàs, font acollidora amb les seves taules a peu de balç i ombrejada per àlbers i platans.

Aquest tram de rieres forma part d’un projecte de custòdia assumit pel Grup Ecologista d’Avinyó amb el suport de l’Associació Hàbitat-Projecte Rius i l’Ajuntament d’Avinyó. Fins ara s’ha arranjat el camí i plantat arbres de ribera en la part final i s’han construit dues passeres que permeten completar tot el recorregut pel costat de la riera.

Amb la senyalització d’aquest recorregut volem animar tothom a tornar a acostar-se de nou al riu i a fruir del seu entorn. Diem tornar de nou perquè molts de nosaltres ens hi havíem girat d’esquena. No hem d’abandonar el riu a la seva sort. Hem de ser conscients que la nostra vida i el nostre futur depenen de la vida del medi natural que ens envolta. I el riu és un dels seus punts més sensibles. Hem de fer que els rius siguin vius i en puguem continuar gaudint tant nosaltres com les generacions que ens seguiran.

El trajecte es pot iniciar des de la plaça Major. Els punts destacats (senyalats al planell) i les etapes del recorregut es descriuen a continuació:

0 – Plaça Major

Es surt de darrere l’església i es baixa pel carreró estret fins a la carretera. Aquest carreró fou durant segles el camí que enllaçava la rectoria (a la masia de Cal Parés) amb l’església de la plaça.

1 – Carretera de Prats

Just davant de la casa modernista de ca l’Abadal. Es travessa la carretera en diagonal per continuar la baixada de la rectoria fins la casa de cal Parés.

2 – Cal Parés

Fou durant segles la seu de la casa rectoral. Aquí s’edificà, molt abans de la invasió sarraïna del segle VIII, la primera església d’Avinyó. Enrunada per un terratrèmol, fou abandonada l’any 1232 quan es consagrà l’església de la plaça del poble.Es continua la pista vorejant els camps fins arribar al Pont Vell.

3- Pont Vell

Pont gòtic sobre la riera de Relat. Edificat al segle XIV, fou malmès pel terratrèmol de 1783 i reconstruït el 1815. Per aquest pont, hi passen el camí ral i el camí ramader que a través del Lluçanès van cap el Pirineu i a França.

Es pot travessar el Pont Vell i retornar a la pista principal. Al cap de 150 metres s’arriba a l’aiguabarreig.

4-Aiguabarreig

Punt de trobada de la riera de Relat i la riera Gavarresa. Cal abandonar la pista i aproparse a la riera per veure l’aiguabarreig.

La pista continua per sota un grup de platans molt alts. Just passat els arbres s’arriba a la resclosa.

5-La resclosa

Resclosa que recull l’aigua de la Gavarresa per regar els “horts del Molí”. La conducció d’aigua també havia servit per fer funcionar el molí de Cal Verdaguer.

Després de la resclosa cal prendre la pista de l’esquerre per seguir caminant a prop de la riera. Poc després es passa per sota el pont de la carretera de Santa Maria d’Oló.

6-Horts del Molí

Passat el pont s’obre a la dreta de la pista una amplia extensió de terreny ocupada per horts que són regats amb l’aigua de la resclosa. Són menats per gent d’Avinyó, que els té en règim de lloguer.

7-Molí de Cal Verdaguer

Al final d’aquest tram, llarg (750 metres) i rectilini, es troba el molí de Cal Verdaguer, antic molí fariner, actualment en desús. Rebia l’aigua a través d’un canal procedent de la resclosa.

Les passeres

Uns 150 metres després del molí es travessa la Gavarresa per unes passeses i s’entra al pla del Ferran. El camí segueix paral.lel a la riera i al cap de 150 metres es torna a travessar-la per unes altres passeres.

8-Font del Tomàs

Les segones passeres ens porten al pla de la font del Tomàs. El tram de 300 metres que hi ha entre les passeres i la font és el que va ser arranjat i on es van plantar els arbres de ribera.

La font del Tomàs és una de les fonts amb més tradició d’Avinyó. Tret d’algunes reformes posteriors, l’actual arranjament data de l’any 1931.

El retorn al poble es pot fer per la pista enquitranada que surt de la font i travessa el polígon industrial del Ponsic.

El recorregut del camí del i riu i el retorn al poble pot durar aproximadament 1h i quart.