2011

18/12/2011 El GEA amb la Marató de TV3

Avinyó ha col·laborat un any més amb la Marató de TV3 . Durant tot el matí a la Plaça hi ha hagut paradetes en representació de la majoria d'entitats del poble. L'imaginació per recollir diners ha estat la caracteristica de la jornada. S'ha recollit un total de 2854,82 € l'aportació del GEA ha estat de 286,27 €

Per molts anys !

00/11/2011 Resultat de l'anàlisi de llots del riu Relat

L'estat de les aigües i el llit del riu Relat entre el pantà de cal Morera i a la seva unió a la Gavarresa, ha estat sempre un punt negre de contaminació. Moltes vegades hem pogut veure les aigües de tots colors i els fangs del llit totalment negres. Gràcies a la col·laboració desinteressada d'una prestigiosa entitat s'ha pogut fer un anàlisi seriós dels fangs. A continuació presentem els resultats amb els comentaris corresponents

ANÀLISI LLOTS RIU RELAT 2011

A primers d'any membres del Grup Ecologista d’Avinyó (GEA) van fer una sortida per recollir mostres dels llots del riu Relat al seu pas pel Pont Vell i a sota el balç de la piscina. Són uns llots negres que hi ha al riu, resultat dels sediments que s'han dipositat al riu al llarg dels anys.

Es va fer l’anàlisi química dels metalls: cadmi, crom, coure, níquel, plom, zenc i mercuri gràcies a la col·laboració del laboratori d'una prestigiosa entitat, obtenint els següents resultats:

Cadmi (mg/kg M.S)< 1

Crom (mg/kg M.S.)=8,7

Coure(mg/kg M.S)=3,4

Niquel (mg/kg M.S)=15

Plom (mg/kg M.S)=17,6

Zinc (mg/kg M.S)=149

Mercuri (mg/kg M.S)=0,5

En principi, els paràmetres han sortit correctes exceptuant el del mercuri que es troba una mica per sobre del límit de concentració PEL (0,486 mg/kg) en que pot començar a haver-hi efectes sobre l'ecosistema del riu (peixos, algues i invertebrats) segons els valors establerts per la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration d'Estats Units) l'any 1998. A nivell legal no hi ha cap incompliment ja que Europa va dir que eren els estats els que havien de legislar marcant el límits i aquests no ho han fet encara.

No és un fet ni molt menys alarmant, s’ha de tenir en compte que el límit legal de concentració de mercuri en sòls de cara als efectes sobre la salut humana és de 2 mg/kg, però si que pot ser un toc d'atenció sobre l’estat de salut del riu. De totes maneres, per tenir uns resultats més fiables caldria fer una seqüència d’analítiques.

00/11/2011 Anàlisi de l'estat del riu (Projecte Rius)

Amb col.laboració amb el CEA la tardor hem fet la segona mesura de dades de l'aigua del riu seguint les recomenacions del Projecte Rius. Aquest any la tardor és especialment seca, això vol dir que al riu hi ha molt poca aigua,tot i així, els paràmetres fisico-químics són bastant correctes i podem veure dins l'aigua alguns organismes vius.

Resultat: Com està el riu? No està sà, te sintomes de malalt.

08/05/2011 Fira Festa

La Fira Festa d'enguany , 8 de maig, ha servit per veure com es fa sabó a partir d'oli per reciclar. Ens avancem a la Marató d'aquest any i preparem el producte que oferirem per les festes de Nadal. Sabó reciclat!

01/05/2011 Anàlisi de l'estat del riu

El diumenge 1 de maig a la font d'en Tomàs es va fer un anàlisi de les aigues de la Gavarresa . Els macroinvertebrats que hi varem trobar són un indicador de riu en estat mediocre, per tan no passem la normativa Europea.

27/02/2011 Plantada al Camí del riu

El diumenge 27 de febrer, un any més, com es habitual es va dur a terme la plantada d'arbres al camí del riu. Aquest any s'han plantat una trentena de verns d'un metre i mig d'alçada. Ja portem uns quans anys amb les pantades de febrer i comencem a veure'n els resultats.

A mig matí no hi va faltar un bon i merescut esmorzar. Hi va haver de tot i per a tothom

El dia va ser asolellat fins i tot venia de gust remenar l'aigua del rec. Hi va haver sort amb la participació de la mainada !

17/01/2011 Estat de l'Agenda 21

Durant l'any passat es van fer diferents accions per desencallar l'estat de l'Agenda 21 . Veure any 2010

El 26 de juny de l'any passat es va fer un escrit al diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona per recordar-li l'estat de l'Agenda 21 i per demanar-li que faci els possibles per desencallar-ne aquesta situació.

https://drive.google.com/drive/folders/0B4Sg96ju5gwMQWRjRVNWZy14UVU

agenda 21

Després d'insistir, en més d'una ocasió, al dret d'una resposta. El 17 de gener hem rebut de Ferran Vallespinós i Riera (Coordinador Àrea Medi Ambient) una resposta de cortesia i molt poc satisfatoria pel que fa a la voluntat de l'aprovació de l'Agenda 21.La nostra participació ha estat una pèrdua de temps. Gràcies.

resposta Diputació

Visca la participació ciutadana a Avinyó!