2019

15/12/2019 La Marató de TV3

Un any mes el GEA ha participat a la Marató de TV3. A la nostra parada, amb productes casolans,s' han recollit 297 €

09/12/2019 Restauració de les passeres del Camí del Riu

El projecte de Restauració de les passeres del Camí del Riu va ser el més votat dels 4 projectes participatius de l'Ajuntament d'Avinyó de la convocatoria de l'octubre del 2018 . El projecte, presentat pel GEA, va obtenir 126 vots , amb la dotació econòmica de 15000 € per ejecutar-lo.

Les passeres existents fins ara , fetes pel GEA, havien rebut moltes critiques degut al difícil accés i per la manca de seguretat, es per aixó que era una prioritat poder-les modificar. El projecte es va encarregar a l'empresa Naturalea de Castellar del Vallès amb un pessupost de 17696,26 € i per tan el GEA hi haurà d'afegir 2696,26 €

Tot i el retard en l'execució l'obra va començar a mitjans de desembre , de manera que podrem gaudir de passeres noves a finals d'any.

29/06/2019 Taller de ratafia

A les 8 tots a la plaça per anar a buscar les flors a la banda de Santa Eugènia. Feia molta calor i a les 10 del matí som a centre Cívic can Tutó per fer les dotze garrafes amb 2 litres de barreja. A mig matí la barreja està a punt i l cap de 40 dies a " sol i serena" s'haura convertit en una ratafia particular.05/06/2019 Dia del Mediambient -Recollida de deixlles

El dia 5 de juny va ser el Dia Mundial del Medi Ambient. Per commemorar aquest dia, ahir dia 9, el GEA va organitzar una sortida de voluntariat a recollir deixalles dels camins i boscos.Hem sortit a les nou del matí de la plaça, un petit grup de persones peró suficients per fer dos grups. Un primer grup a marxat a peu pel camí del riu recollint tota mena de deixalles i un segon grup, amb cotxe i remolc, ha anat al trancant del camí de Sallent al Collet de la Portella on hi havia un abocador incontollat.

Abocador Collet de la Portella

Pneumàtics, TV, plàstics,..

Repassant el camí del riu

En un principi sempre tens l'esperança de tornar a casa i tan sols haver recollit quatres llaunes i potser alguna ampolla de vidre.

Al final de la jornada te'n adones de la crua realitat i que encara queda molta feina per fer. I no parlo de feina física, si no de feina que s'ha de fer en l'educació de la gent. Com es pot arribar a ser tant despreocupat amb el medi, i quedes parat de les coses que pots arribar a trobar.

En un principi potser només veus unes poques llaunes, però a mesura que vas recollint van sortint més i més coses, entre les bardisses, fins i tot enterrades.

Pneumàtics abandonats, sabates velles, bidons de plàstic, 2 televisors, una nevera al mig del bosc, un monitor d'ordinador, una calaixera, restes de runa, ampolles de vidre, burilles, infinitat de llaunes, moltes bosses, plàstic i més plàstic.

Embardissar-te i sortir pla d'esgarrinxades, el que crec un preu bastant alt comparat amb l'inert esforç que hi ha en deixar "la merda que ningú vol" al bosc que en realitat és de tots.

Potser les fotos i els escrits no arribaran a tanta gent com desitjariem però si l'ànima del missatge arriba a tant sols un parell de persones ja haurà valgut la pena.

La canalla, el més important és educar bé la canalla a que no cometin els nostres errors. Si haguéssiu vist la MAINADA voluntària que va venir, com recollien les deixalles que alguns ADULTS han deixat... a mi si fos ells em cauria la cara de vergonya.

No vam poder endur-nos-ho tot, com ja he dit, hi havia molt més de lo esperat. Encara queden 3 pilots de deixalles per la zona del camí del riu. Us preguem als socis i avinyonencs una mica de paciència, els del GEA passarem a recollir-ho en els próxims dies i ho deixarem tot tal com hauria d'estar sempre.


Moltes gràcies.

00/05/2019 L' eruga del boix arriba a Avinyó

L'eruga

La papallona

La plaga de l'eruga del boix ha arribat al municipi d'Avinyó. Es pot començar a veure la desaparició de les boixeres del bosc. L'eruga invasora arriba amb forma de papallona.

L’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis) és un lepidòpter (papallona) de la família Crambidae. És un defoliador associat al gènere Buxus (boix), originari de l’Àsia. Les crisàlides són de color verd i es tornen de color marró fosc i les papallones tenen una envergadura d’uns 4 cm. Les ales són de color blanc amb reflexes metàl•lics daurats i violeta. Presenten una banda de color marró fosc, d’amplada desigual i dues taques característiques a les ales anteriors.

La posta es troba a l’envés de les fulles, en plaques de 5 a 20 ous recoberts d’una substància translúcida.

La plaga no es pot contolar perque a Europa no hi ha els seu depredadors.


05/05/2019 Sortida Orquídies

Bona matinal amb orquídies !

Una vintena de persones vingudes d'arreu, terres de l'Ebre, Berguedà,.. i locals hem pogut gaudir de les primeres orquidies que esclaten a la primavera.

Els experts Damià Francàs i Abel Comas ens han acompanyat a diferents indrets on hi neixen


28/04/2019 Les grans 6 hores

Un total de 8 equips han participat al concurs de les sis hores. Durant el matí els participants han passejat per diferents punts del terme observant els animals que hi podien veure i identificar-los.

!r lloc: Jan Guiteres, Queralt Casals i Rafel Guiteras

2n lloc: Joan Alegre, Toni Careta i Txell Gisbert

3r lloc: Laura Tascon, Oriol Argemí i Adrià Argemí.

Tots contents d'haver pogut fer una recerca com aquesta.3r Premi

Laura Tascón

Oriol Argmí

Adrià Argemí

1r Premi

Queralt Casals

Rafel Guiteres

Jan Guiteres


2n Premi

Joan Alegre

Toni Careta

Txell Gisbert