ΤΡΙΓΩΝΑ

Το υπινίδιο τρίγωνο. Το τρίγωνο αυτό αφορίζεται προς τα άνω και έσω από το μείζονα ορθό, προς τα άνω και έξω από τον άνω λοξό, προς τα κάτω δε από τον κάτω λοξό κεφαλικό. Το έδαφός του σχηματίζεται, από τον οπίσθιο επιπωματικό υμένα και από το οπίσθιο τόξο του άτλαντα επάνω στο όποίο πορεύεται, ή σπονδυλική αρτηρία και το υπινίδιο νεύρο.

Το στερνοπλευρικό τρίγωνο ή στερνοπλευρική σχισμή βρίσκεται μεταξύ της στερνικής και πλευρικής έκφυσης του διαφράγματος και στρέφει την κορυφή του προς το τενόντιο κέντρο. Από το διάστημα αυτό περνούν τα άνω επιγάστρια αγγεία και μερικά λεμφαγγεία.

Το οσφυοπλευρικό τρίγωνο (του Βοchadalek) βρίσκεται μεταξύ της οσφυϊκής και πλευρικής έκφυσης του διαφράγματος και στρέφει την κορυφή αυτού προς το τενόντιο κέντρο και τη βάση στη 12η πλευρά. Στη θέση αύτή φλεγμονές του υπεζωκότα μπορεί να μεταδοθούν στα περιβλήματα του νεφρού και αντίστροφα.

Ίό οπίσθιο τραχηλικό τρίγωνο ή μείζων υπερκλείδιος βόθρος (ή τρίγωνο), πού αφορίζεται από τον στερνοκλειδομαστοειδή, τον τραπεζοειδή και την κλείδα, το δε έδαφος αυτού αποτελείται κυρίως από τους σκαληνούς μυς. Μέσα σ’ αυτό βρίσκονται λίπος, λεμφογάγγλια, λεμφαγγεία, το παραπληρωματικό νεύρο, τα υπερκλείδια νεύρα κ.ά. Η κάτω μοίρα του μείζονος υπερκλείδιου βόθρου λέγεται ωμοκλειδικό τρίγωνο και αφορίζεται από την κάτω γαστέρα του ωμοϋοειδούς, την κλείδα και από το κατώτερο τμήμα του οπίσθιου χείλους του στερνοκλειδομαστοειδούς. Περιέχει το βραχιόνιο πλέγμα και την έξω μοίρα της υποκλείδιας αρτηρίας

Το υπογνάθιο τρίγωνο αφορίζεται από το κάτω χείλος του σώματος της κάτω γνάθου, από την πρόσθια γαστέρα του διγάστορα της κάτω γνάθου και από την οπίσθια γαστέρα του διγάστορα (μαζί με τον βελονοϋοειδή μυ) Το έδαφος αυτού αποτελείται από το γναθοϋοειδή και τον υογλωσσικό μυ. Περιέχει του υπογνάθιο αδένα, το υπογλώσσιο νεύρο, την έξω γναθιαία αρτηρία κ.ά.

Το καρωτιδικό τρίγωνο αφορίζεται από το στερνοκλειδομαστοειδή, από την άνω γαστέρα του ωμοϋοειδή και από την οπίσθια γαστέρα του διγάστορα της κάτω γνάθου (μαζί με το βελονοϋοειδή μυ). Περιέχει την άνω μοίρα της )κοινής καρωτίδας αρτηρίας και τις αποσχίσεις αυτής, την έσω σφαγίτιδα φλέβα, το πνευμονογαστρικό νεύρο, τον μεσοκαρωτίδιο αδένα κ.ά.

Το υπογενείδιο τρίγωνο αφορίζεται από τις πρόσθιες γαστέρες των δύο διγαστόρων μυών της κάτω γνάθου και από το σώμα του υοειδούς οστού. Η κορυφή του αντιστοιχεί στην κάτω γνάθο, το δε έδαφός του σχηματίζεται από τους γναθοϋοειδείς μυς. Περιέχει τα υπογενείδια λεμφογάγγλια και αγγεία.

Το σκαληνοσπονδυλικό τρίγωνο (τρίγωνο της υποκλείδιας αρτηρίας. τρίγωνο του waldeyer) αφορίζεται επί τα εντός από τον επιμήκη τραχηλικό, επί τα εκτός από τον πρόσθιο σκαληνό, ή κορυφή του αντιστοιχεί στο καρωτιδικό φύμα, ή δε βάση στο θόλο του υπεζωκότα και στην 1η πλευρά. Μέσα σ’αυτό πορεύεται ή πρώτη μοίρα της υποκλείδιας αρτηρίας, το φρενικό νεύρο, ή υποκλείδια αγκύλη του συμπαθητικού, το πνευμονογαστρικό, το αστεροειδές γάγγλιο.

Το οσφυϊκό τρίγωνο ή τρίγωνο του Ρetit βρίσκεται πάνω από την οπίσθια μοίρα της λαγόνιας ακρολοφίας και αφορίζεται επί τα εντός μεν από το έξω χείλος του πλατέος ραχιαίου μυός, επί τα έκτός από το οπίσθιο χείλος του έξω λοξού κοιλιακού, προς τα κάτω δε από τη λαγόνια ακρολοφία ( = βάση του τριγώνου), Το έδαφος αυτού αποτελείται από τον έσω λοξό και βαθύτερα από την εκφυτική απονεύρωση του εγκάρσιου κοιλιακού μυός.

Το άνω οσφυϊκό τρίγωνο ή τρίγωνο του Grynfeltt βρίσκεται πιο ψηλά από το προηγούμενο και αφορίζεται προς τα έσω μεν από το έξω χείλος του ιερονωτιαίου μυός, προς τα έξω από το οπίσθιο χείλος του έσω λοξού, προς τα άνω δε από τη δωδέκατη πλευρά. Το έδαφος του τριγώνου σχηματίζεται από την εκφυτική απονεύρωση του εγκάρσιου κοιλιακού μυός.

Το μηριαίο τρίγωνο. Βρίσκεται προς τα έσω και αφορίζεται από το βουβωνικό σύνδεσμο το ραπτικό μυ και το μακρό προσαγωγό μυ.

Το γεφυροπαρεγκεφαλιδικό τρίγωνο. Ο χώρος μεταξύ γέφυρας, προμήκους και παρεγκεφαλίδας με σημαντική κλινική σημασία

Το τρίγωνο της ηνίας. Τρίγωνη περιοχή μεταξύ ηνιας και μυέλινης ταινίας του θαλάμου. Από κάτω βρίσκονται οι πυρήνες της ηνίας.

Το κυστικό τρίγωνο. Τριγωνική περιοχή μεταξύ των εκβολών των ουρητήρων και της αρχής της ουρήθρας, στην οποία ο βλεννογόνος συνδέεται ,στενά με το μυικό χιτώνα και γι.αυτό δεν έχει πτυχές

Το τρίγωνο του λημνίσκου. Τριγωνική περιοχή προς τα έξω, μεταξύ τετράδυμου πετάλου, άνω σκέλους της παρεγκεφαλίδας και εγκεφαλικού σκέλους.