Dorpsschans

ALGEMEEN:

Straat: ?

Oppervlakte:

Waterbevoorrading:

Oudste vermelding: 1662 - Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: ??.

Lambertcoördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

Van de schans is noch de oprichtingsdatum, noch de juiste locatie bekend. Er is enkel geweten dat de schans was gelegen in de buurt van de Houbenmolen. De Houbenmolen, genoemd naar de volder Houb Simons, is gelegen op een privaat domein, midden het bos, ver afgelegen van de openbare weg. De molen werd later omgebouwd tot een slagmolen om olie te slaan.

In 1636 werd de schans geplunderd door de Kroaten, troepen van Jan van Weert. Al de dorpelingen moesten daarna de geleden schade komen melden in de kerk waar alles werd opgetekend door de secretaris. Het werd een bladzijdenlang schrijnend verhaal van oorlogsellende. In 1650, 1651 en vroeger brachten de Lorreinen grote schade toe aan de schans. Graan dieren en meubels werden geroofd.

De dorpsschans zelf kwam ter sprake als Jan van Ubbel, olieslager en eigenaar van de Houbenmolen op 06.06.1662 voor de schepenbank verscheen in verband met het rechttrekken van de beek.

In 1751 moet de schans nog bestaan hebben gezien ze aan bod kwam op het jaargeding (12.01.1751) wanneer het ging om de reparatie van wegen en stegen waarbij elkeen zou moeten dienen als hij verwittigd werd door de regerende burgemeester of door wie in de eed was. Eveneens zou men karweien en schansdiensten moeten doen zoals van oudsher gebruikelijk was....

TOPONYMIE: ?

SCHUTTERIJ: ?

KARTOGRAFISCH:

  • Kaart: uittreksel uit de Atlas van Ferraris. Links onder het centrum van Opoeteren. Rechts boven de Oben Molen. Allicht heeft de schans zich tussen de molen en het dorp bevonden. Maar waar?
  • Kaart: Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen. Rechtsboven (noord-oosten) bevindt zich de Houbenmolen. Een rechtsreekse verwijzing naar een schans is ook hier niet terug te vinden.

BIBLIOGRAFIE & INFO:

  • Opoeteren, een dorp aan de Oeter, Geschied- en heemkundige kring "Utersjank", Opoeteren, 2009
  • Flor Vanloffeld, Bloedsporen door Limburg, Rampzalige 17de eeuw, Heemkring Eisden, 1988.