Nieuwe schans

ALGEMEEN:

Straat: Demerstraat

Oppervlakte:

Waterbevoorrading: Demer

Oudste vermelding: 1666 - Oprichtingsjaar:

Terreinkenmerken: Geheel bebouwd met verspreide bebouwing op een speciale perceelsconfiguratie.

Lambertcoördinaten: X: Y:

HISTORISCH:

Met een akte van 30.11.1758 wordt een "huis en stal + een waermoeshofken" verkocht op de nieuwe schans. Een akte van 20.06.1793 regelt de verkoop van 2 perceeltjes hof op de nieuwe schans.

Van deze schans is mij verder weinig bekend. Alle info is dan ook welkom.

TOPONYMIE: De nieuwe Schans (inundatiegebied Demer 1769), Schansstraat.

KARTOGRAFISCH: (Google+)

  • Kaart: uit het Archief van de Raad van Brabant, Rijksarchief Anderlecht, Processen van de gemeenten, 1666. Uittreksel met de nieuwe en de oude schrans. Let op de benoeming: schRans!
  • Villaret-kaart uit 1748 met duidelijke weergave van de nieuwe schans
  • Kaart: Ferraris (1777): hierop is in Linkhout geen duidelijke weergave van een schans terug te vinden. De locatie van de nieuwe schans is omcirkeld.
  • Kaart: Detail van kaart van J.B. Joris uit 1769 met voorstelling van het inundatiegebied van de Demer tussen Diest en Lummen (Schulens Broeck). De nieuwe schans is hierop gesitueerd + detailvergroting van de schanstekening.
  • Kaart: Uittreksel uit de Atlas der Buurtwegen. Bij overname van de locatie op de Schulens Broeck-kaart komt men eerder tot de rood-omlijnde site. De opdeling in kleine percelen met verspreide bebouwing zou dit kunnen bevestigen. De groen omlijnde site was een eerder veronderstelde ligging gezien grenzend aan de Schansstraat (van noord naar zuid) en de aanwezigheid van een vijver (grachtrestant?) op het perceel.
  • Satellietbeeld: weergave van de sites in hun huidige staat.
  • Foto: Weergave van de vijver op het groen omlijnde perceel.
  • Foto: gegroepeerde bebouwing (achter de haag). De verspreide wat onlogische inplanting van de woongebouwen heeft zijn oorsprong in de vroegere kleine schanskaveltjes.
  • Uittreksel uit het digitaal kadasterplan (2012). De Nieuwe schans van Linkhout bevond zich op de percelen: 715d, 716k, 708e, 710e.
Kaart uit het Archief van de Raad van Brabant, Rijksarchief Anderlecht, Processen van de gemeenten, 1666. Uittreksel met de nieuwe en de oude schrans.
Villaret-kaart, 1748, met duidelijke weergave van beide schansen
Detail-Uittreksel uit een figuratieve kaart van het Demerbekken, 1769
Digitaal kadasterplan 2012.

BIBLIOGRAFIE:

  • Het beheer van de Demer tijdens de 17de en 18de eeuw, Johan Breugelmans, Algemeen Rijksarchief Brussel, 2001.