Raport de Activitate 2013

Raport de Activitate 2013(sinteza)

“Virtual office and cloud“

Centrul de Afaceri Transilvania - CAT, asociatie regionala non-profit, apolitica, descentralizata si virtualizata in proportie de peste 90%, destinata promovarii companiilor membre si implementarii de programe destinate dezvoltarii locale si globale, precum si introducerii celor mai avansate tehnologii, a continuat realizarea constanta a obiectivelor si functiilor sale, cuprinse in Statutul si Regulamentul de Functionare.

Programul de Actiuni stabilit pentru anul 2013 a fost realizat in privinta implementarii proiectelor pentru sprijinirea IMM-urilor inteligente in perioada crizei economice globale care a afectat tara noastra.

In cei 22 de ani au fost realizate programe si proiecte inovative si importante pentru comunitatea locala si globala. Printre acestea:

- Primul Centru de Afaceri din Europa de Sud-Est: www.e-CAT.ro

- Prima Bursa fizica si electronica din Europa Centrala si Est: www.e-Bursa.ro

- Prima Piata Virtuala din Europa de Est www.v-Market.ro, www.Piata-Pietelor.ro,

www.PiataPietelor.ro, www.NoNameTravel.ro, www.NoName.Travel

- Primul Centru virtual de Practica Studenteasca: www.CentrulDePractica.ro

- Primele cursuri de mKM- mobile Knowledge Management, e/m-Marketing,

- alte programe si proiecte inovative

S-au inregistrat usoare succese ale comunitatii noastre de afaceri in generarea activitatilor sustenabile in plan local si regional. Resursele proprii pe care le-am avut au fost in masura sa asigure functionarea asociatiei la un nivel scazut datorita prelungitei crize economice.

Organizatia noastra, care este si primul centru de afaceri virtual de pe continent, a continuat procesul de extindere a birourilor virtuale pentru fiecare angajat - freelancer si a asistat atat firmele membre cat si studentii aflati in practica/internship. O mare parte a activitatilor CAT au fost realizate cu studentii care au dorit sa invete practic tehnicile si metodele noastre avansate de mBIZ-mobile Business, mMK - e/m-Marketing si mKM-mobile Knowledge Management.

Numarul companiilor asociate la CAT a atins 1686; doar 14 au aderat in < CTC: Consulting-Training-Coaching / SES-Germania >, reprezentand o crestere de 0,7 % (de la 1632 in 2013). Toate companiile asociate la CAT sunt conectate la Internet si au site cu elemente de prezentare; mai bine de jumatate au dezvoltat pagini interactive sau Shop-uri electronice. Ele au fost incluse in PRIMA PIATA ELECTRONICA TRANSILVANA si folosesc tehnici de m/e-Commerce. Site-urile CAT au peste 2550 de pagini, multe dintre ele sunt interactive si contin baze de date on-line, elemente SEO, unelte virtuale - eTOOLs precum si alte facilitati necesare unei informari rapide, atat a membrilor cat si a potentialilor clienti, furnizori, investitori sau parteneri.

Firmele asociate online la activitatile CAT si care au devenit abonati la Newsletter-ul cu informatii de piata virtuala, au ramas constante ca si numar, dar unele s-au retras fiind inlocuite de altele noi. La finele lui 2013 baza de date inregistra peste 220.100 de persoane juridice si fizice, grupate dupa adresele de e-mail, respectiv: adrese cu domeniu de firma (ex. office, contact, info, marketing, sales, vanzari, secretariat, etc), adrese diverse (ex. personale cu domeniu de firma), adrese webmail public (Gmail, Hotmail, Go, Zapp, RDS, etc) si adrese de Yahoo ( ex. personale sau de firma).

Prin dezvoltarea Centrului de Practica Studenteasca s-a participat la 1940 grupuri de Yahoo ale universitatilor clujene cu peste 40500 de abonati si 2350 de Ygroups ale facultatilor din toate centrele universitare din tara cu peste 100500 abonati. Pe FaceBook avem 1005 prieteni si 640 membrii pe Ymess, respectiv 2740 in AddressBook.

Numarul vizitatorilor tuturor site-urilor CAT a depasit 3.000.000 din care in 2013 au fost 970.000, cu o frecventa de 2520 potentiali parteneri/zi sau 110 vizitatori/ora.

Din cele 46 site-uri administrate de CAT au fost redesignate 3, folosind noile tehnologii puse la dispozitie, cum este si tehnologia WordPress.

In 2013 au fost mutate 35 site-uri de pe serverul virtual oferit de HostGator pe noul site GoDady, astfel ca organizatia virtuala folosestte integral tehnologia cloud. Toate echipamentele au fost inlocuite cu Tablet PC/iPAD si NoteBooks.

Primul Multicultural CyberCity, lansat in 1997, www.ClujNapoca.ro, www.Kolozsvar.ro, www.Klausenburg.ro a fost permanent actualizat. Cetatea virtuala este dotata cu cele mai importante informatii privind istoria si prezentul bi-milenarului municipiu. Site-ul s-a dezvoltat la 112 pagini continand date si fotografii despre: arta, cultura, invatamant, sport, turism, utilitati publice, institutii, business, etc. Are primul PRIMAR VIRTUAL din lume, alaturi de un Consiliu Virtual, un sistem electronic de eVOT, un chat-FORUM si multe link-uri importante.

In 2013, CAT in calitate de partener a implementat urmatoarele proiecte finantate din fonduri europene:

· 1. Proiectul Universitatii Babes-Bolyai Cluj – Facultatea de Istorie: Viitorul Trecutului cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU 2007-2013 (Contract POSDRU/109/2.1/G/82154)

· 2. Proiectul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj: AGROPRACTICE - „Pregatirea Practica – Investitie pentru Viitorii Specialisti in Agricultura” – POSDRU/109/2.1/G/81441 cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU 2007-2013

· 3.Proiectul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj: SPD-BIOTECH – Programului Postdoctoral interdisciplinar "Biotehnologii Aplicate cu Impact in Bioeconomia Românească” POSDRU/89/1.5/S/52432

· 4. Proiectul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj: CALIMAS - Imbunatatirea programelor de studii masterale cu profil agroalimentar, prin promovarea inovarii si asigurarea calitatii, in accord cu cerintele calificarilor din Romania si Uniunea Europeana, POSDRU 86/1.2/S/61841

· 5. Proiectul Asociatiei Patronilor si Meseriasilor Cluj: CORE - Antreprenoriatul o alternativa pentru viitor, POSDRU 82/5.1/S/58992

Proiectele au vizat efectuarea de studii, prelegeri si lucrari practice ale studentilor si masteranzilor in cadrul departamentelor CAT. Aplicatiile practice s-au desfasurat dupa o metodologie si o planificare a livrarii continutului. Orele au fost repartizate pentru munca in cadrul workshop-urilor, in birou, pe teren si independent in regim de m-worker/freelancer. Principalele teme au fost legate de mBIZ – eMarketing si mKM - mobile Knowledge Management sau Managementul Proiectelor. Job-urile pentru studenti au fost cele create de CAT: virtual market researcher, clients’ extractor, e-Newsletter designer, e-mail campaigns developer, e-social networker, directories’ register, classifieds’ creator, banners’ designer, e-statistics suppervizor, data base updater, affiliation developer, SEO - search engine optimizer, PECS developer, mKM trainer, online tutor, webdesigner , etc. Au fost acordate studentilor CertifiCAT pe domenii ( vezi: http://centruldepractica.ro/certificat.php

A fost dezvoltat Centrul de Practica Studenteasca - CPS si un site special pentru informarea, inregistrarea si gestionarea automata a studentilor ce indeplineau taskurile. La finele anului 2013 erau inregistrati 216 studenti in cadrul programului de practica prin www.CentruldePractica.ro. Dintre acestia 106 au urmat un curs de perfectionare practica la CAT si au obtinut un CertifiCAT de competente, resprezentand 49 % din totalul celor care au performat la practiCAT.

Numarul doctoranzilor trainati practic in cadrul tehnologiei noastre avansate pentru mKM si a conceptului nostru de mLS-mobile Life Style, folosind platforma virtuala www.CentruldePractica.ro/elearning , a fost de 75 iar a post-doctoranzilor de 11.

Departamentul CATraining & Consulting a realizat la firmele asociate 67 misiuni de asistenta tehnica nerambursabila, prin consultanti SES-Germania, insumand peste 9.800 ore de consultanta gratuita la firme beneficiare: licee, institutii de asistenta sociala, companii, organizatii negugernamentale. La acestea se adauga peste 1400 de ore de consultanta gratuita la firme sau on line acordate de specialistii CAT, indeosebi celor care solicitau fonduri europene nerambursabile.

In 2013 au fost organizate 14 cursuri de webdesign care au inregistrat 106 participanti; 2 cursuri de manager de proiect si 2 sesiuni de evaluare de competente fiind certificati 16 specialisti in management, designare-implementare de proiecte.

Portalul www.Knowledge-management.ro a asigurat interfata cu studentii alaturi de platforma de eLearning montata la www.CentrulDePractica.ro/eLearning. Totodata, au fost dezvoltate propriile noastre tehnici de cercetare aplicata in domeniul tehnologiilor de varf – IC&T, respectiv:

· modelul PECS = Penetration-Eruption-Capture-Storage. Acest model se dezvolta in contextul realizarii Depozitelor Virtuale de Cunostinte (Knowledge Warehouse).

· modelul mKM-4-mBIZ = mobile Knowledge Management for mobile Business, introdus la masteratele FSE-UBB, precum si la Scoala Doctorala-USAMV Cluj.

· Modelul mMK-4-mBIZ = mobile Marketing for mobile Business, inclus la pregatirea practica a studentilor si masteranzilor de la univeritatile clujene si din tara (inscrieri individuale)

Platforma de eLearning dezvoltata de specialistii CAT, bazata pe conceptul nostru de mK Mobile Knowledge, serveste studenti, masteranzi si doctoranzi. Alaturi de acestia beneficiaza si specialistii din firmele asociate la CAT, precum si publicul larg interesat: De la crearea platformei in anul 2002, numarul de accesari a informatiilor a depasit 190.000, din partea celor peste 6000 de studenti carora li s-a livrat acest concept unic, inteligent si avansat creat de noi: Mobile Knowledge & TM-Total Mobility.

Sistemul de eLearning perfectionat de specialistii CAT presupune instruirea automata si alocarea taskurilor on line: de la inscriere pana la printarea CertifiCATului, de catre practicant/cursant.

Programul de Accelerare al Accesarii Fondurilor Structurale – PAAFS al CAT a inregistrat on line 6 solicitari de fonduri pentru idei de proiecte ale unor firme si persoane fizice. Din cauza blocarii fondurilor la proiectle POSDRU si crearea de catre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana a unei situatii financiare dificile, nu s-a participat la scrierea in parteneriat /subfurnizori de proiecte pentru finantare din Fondurile Structurale. Orientarea CAT a fost pentru sprijinirea crearii Clusterului de IT la Cluj-Napoca si orientarea orasului spre acest domeniu de varf, industria viitorului Cluj Innovation City.

10 studenti ai USAMV Cluj au fost instruiti si au efectuat activitati practice in domeniul mBIZ si al managementului de proiecte din care 4 au aderat la CAsT – Centrul de Afaceri al Studentilor Transilvania. La acestia se adauga 70 doctoranzi de la USAMV Cluj si 5 post-doctoranzi de la Institutul pentru Stiintele Vietii au fost pregatiti in mKMMobile Knowledge Management si BioInformatica.

Departamentul Relatii www.v-Market.ro/targuri si-a intensificat eforturile de a identifica targuri si expozitii internationale, precum si parteneri externi pentru firmele CAT. S-au organizat 2 misiuni economice la targul International de Import-Export al Chinei la care au participat 4 firme si 6 oameni de afaceri.

Domeniile de interes pentru companiile participante la targurile internationale au fost: constructii, ITC, mobila, confectii, cosmetice, produse alimentare si gastronomie, turism, investitii si cooperare in productie.

In anul 2013 au fost dezvoltate serviciile on line de rezervare a biletelor de avion si hotelelor prin cele 3 portaluri www.NoNameTravel.ro (versiunea in limba engleza www.NoName.Travel), www.iAVION.ro (redirectionare www.i-Avion.ro), www.iHOTELE.ro (redirectionare www.i-Hotele.ro, www.i-Hotel.ro). Site-urile au fost afiliate la cei mai importanti tour operatori din Europa si au fost inzestrate cu tehnologii avansate de SEO – Search Engine Optimization. Site-urile au generat venituri in masura sa sustina procesul de dezvoltare a lor.

Prima Bursa electronica www.e-Bursa.ro, creata de noi in anul 1996, are 28 de ringuri virtuale legate de cele mai importante surse interne si externe de informare. Ea functioneaza on-line pe categoriile de produse si sectoare propuse de Breslele Transilvane, conform regulamentului comun elaborat de Bursa Transilvana si CAT. Bursa Transilvana a fost creata in 1992 ca si departament al CAT, fiind reorganizata in 1994 ca si societate pe actiuni. www.e-Bursa.ro, este primul mecanism virtual creat in Romania pentru intalnirea libera a cererii-si-ofertei. Acest mecanism virtual a fost pus la dispozitia firmelor pentru a fi folosit gratuit.

Prima Piata Virtuala www.v-Market.ro, creata de noi in anul 1996, a cunoscut o stagnare in perioada de criza. Portalul s-a mentinut ca un loc de intalnire pentru cereri-oferte, firme partenere, investitori si finantatori. Portalul are peste 70 de pagini, continand informatii pe domenii, piete, bresle, baze de date, eShopuri. Numarul de banere s-a mentinut la 190, concomitent cu numarul de linkuri spre firme si baze de date. Portalul a generat mici venituri din bannere affiliate si anunturile privind Fondurile Structurale.

Colaborarea cu APM - Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj, AFA – Asociatia Femeilor de Afaceri Cluj, ARIES-Transilvania a continuat in beneficiul firmelor membre ale acestor organizatii.

Pentru sprijinirea creatiei vestimentare si a Programului Transilvania Fashion – Breasla Stilismului Transilvan www.ProgramulTransilvaniaFashion.ro. Programul Transilvania Fashion a fost lansat de CAT in anul 1992 si s-a dezvoltat in 3 directii principale: creatia vestimentara, spectacole de moda, agentie de foto-modele.

Programul Gusturi Transilvane lansat si el in 1992 a fost sprijinit pentru dezvoltarea creatiei culinare in cadrul Breslei Bucatarilor Transilvaneni, formata din producatori din industria alimentara, restaurante, cofetarii-patiserii: www.Gusturi-Transilvane.ro.

Lunar au fost trimise informatii de afaceri, pliante, publicatii si oferte/cereri la membrii CAT atat prin "plicuriada" posta clasica, cat si prin posta electronica. Noul Newsletter poate fi recitite pe Internet la www.PiataPietelor.ro/newsletter si are peste 155.130 de abonati.

Departamentul Cercetare-Dezvoltare (R&D) a sustinut programele destinate tinerilor. Programele CAsT si LBC au fost diversificate in beneficiul tinerilor intreprinzatori.

S-a continuat livrarea cursurilor de mBIZ (mobile business/e-commerce), mKM – mobile Knowledge Management si PCMProject Cycle Management la UBB si USAMV Cluj, utilizandu-se metodele avansate de predare a noilor concepte si tehnologii europene in domeniul business-ului.

Departamentul Administratie (www.e-CAT.ro/cinesuntem.html) a condus munca flexibila – mobile working, a celor 3 angajati si 18 freelanceri.

Personalul CAT a folosit aproape integral stilul e-working, lucrand in TAM-Total Autonomic Mobility (4-O = oriunde-oricand-oricine-orice), folosind Internetul si tehnologia “cloud”. Serverul fizic a fost pus la muzeul CAT si totul a fost transferat pe serverul virtual, realizandu-se o economie si o mai mare securitate a functionarii in regim TAM-4A.

Platile si decontarile au fost realizate in proportie de 98% prin i-Banking si carduri. Activitatile de contabilitate, webHosting-ICT, aprovizionare, transport, corespondenta, training, consulting, BusinessLinks si misiuni economice in strainatate au fost externalizate prin contracte de outsourcing cu firmele CAT.

Administratia a lucrat in sistem mKM-mobile Knowledge Management, fiind astfel ridicata mobilitatea si virtualizarea organizatiei noastre la peste 95%. Sedintele Comitetului de Directie au fost tinute on-line folosind SKYPE , Yahoo Messenger MultiMedia iar e-lucrul freelancerilor pe Google Drive.

Spatiul de lucru si cheltuielile au fost reduse la minimul necesar pentru secretariat-administrare iar activitatile-serviciile m-angajatilor au fost desfasurate "pe teren-la-clienti" si "fara hartii - totul electronic".

Am atins un inalt grad de sustainabilitate si am redus continuu consumul de materiale (ex. hartie, rechizite, mobilier, echipamente, etc.) si energie, dar am crescut atat cheltuielile cu spatiul virtual, comunicatiile mobile (Tmobil, Internet, mTerminale) cat si investitiile in cunostinte (K - Knowledge). O pondere importanta au avut-o si cheltuielile reduse la zero cu deplasarile la targuri internationale si asistenta SES-Germania..

Obiectivul nostru privind digitalizarea firmelor CAT a continuat intr-un ritm sustinut, adoptand noi forme de decontare on-line cu companiile asociate, donatorii si sponsorii nostri. Acest obiectiv va fi incheiat in 2014 cand alinierea si integrarea sistemului financiar-contabil-bancar-fiscal romanesc in sistemele digitale europene va permite trecerea CAT de la starea virtual electronica actuala la cea virtual mobila: eCAT-2-mCAT. Atunci vom asigura utilizatorilor relaxarea-si-confortul profitabil total, pe care il dorim cu totii.

Criza economica globala a afectat activitatea CAT si mobilizarea de fonduri necesare dezvoltarii sale. In anul 2013 a fost stopata scaderea accentuata inregistrata in 2009-2012 si au fost restructurate activitati sau abandonate cele care nu generau venituri suficiente.

Departamentul Administratie a incheiat Bilantul Contabil pentru 2013, pe care l-a inaintat Comitetului de Directie (www.e-cat.ro/catclub.html) si Comisiei de Cenzori; principalii indicatori sunt:

A. Venituri din:

- Activitati economice:……..............................19279 RON 14.64%

- Activitati proprii (cotizatii):……………........… 3300 RON 2.51%

- Granturi din strainatate (UE, SES):.............108552 RON 82.47%

- Donatii, sponsorizari:………………….......…........0 RON 0.00%

- Alte venituri: dobanzi, curs valutar....................493 RON 0.38%

TOTAL VENITURI RON.…………………..............................131624 RON

TOTAL VENITURI EURO……………………….......................29056 Euro

B. Cheltuieli cu

- Activitati economice................................... 17689 RON 84.80%

- Activitati non profit...................................... 98711 RON 15.20%

TOTAL CHELTUIELI LEI:……………….................................116400 RON

TOTAL CHELTUIELI EURO………………........................…. 25695 EURO

C. Excedent ...........15224 RON

............ 3361 Euro

* Curs mediu BNR 2012: 1 Euro = 4.53 LEI

Creantele in suma de 72139 sunt istorice, fiind localizate in principal la membrii cotizanti. Recuperarea acestor sume a fost programata pentru primul semestru al anului 2014. Pentru a se evita aceasta situatie in viitor, s-a stabilit ca cei ce doresc sa devina temporar membrii CAT sa plateasca cotizatia in avans.

Datoriile sunt in suma totala de 134558 RON, in principal localizate la imprumutul personal si fara dobanda acordat de presedintele-fondator al CAT, ca urmare a neincasarilor din proiecte si al creantelor nerecuperate.

Excedent (profitul) inregistrat, in suma de 15224 RON, va fi repartizat pentru diminuarea deficitelor (pierderilor) din anii precedenti, precum si plata esalonata partiala a datoriilor.

Documentele de lucru sunt puse la dispozitia membrilor, la sediul CAT din Bd. N.Titulescu, nr. 4, cam.1, tel/fax 0364-815085, mobil 0722-354447. Ele pot fi examinate pe Internet la www.e-cat.ro/raport2013, pentru pregatirea dezbaterilor din cadrul Adunarii Generale, convocata pentru data de 08 aprilie 2014, ora 15.00. Adunarea Generala va avea loc atat fizic, cat si virtual (Internet-SKYPY/Yahoo Messenger Multimedia-AudioVideo Conferinta).

Dr. Radu-Adrian Mlesnita

Presedinte

Cluj-Napoca, 25 martie 2014