Raport de Activitate 1995

Raport de Activitate 1995

Centrul de Afaceri Transilvania asociatie independenta, apolitica, neguvernamentala si non-profit, cu un personal format din 7 angajati si 3 colaboratori externi si-a atins principalele obiective propuse pe 1995, indeplinindu-si astfel scopul si functiile sale.

Fata de 1994 numarul de membri, observatori si invitati a crescut ajungandu-se la urmatoarea structura: membri fondatori 23, membri 140, observatori 25, invitati 45. Aceasta se datoreaza dezvoltarii serviciilor oferite membrilor si deschiderii a doua filiale ale CAT la: Bistrita si Zalau.

Activitatile CAT s-au desfasurat in cadrul a 4 departamente: Grupul de Consulting, Studioul de Design, Departamentul Relatii – Administratie si Centrul Studentesc de Plasament.

Activitatile au fost sustinute de firmele membre, autoritatile locale si guvernamentale precum si organizatii din tara si strainatate.

Prezentam in continuare principalele realizari ale fiecarui departament:

GRUPUL DE CONSULTING:

Principalele activitati spre care si-a indreptat atentia Grupul de Consultanta in 1995 au fost programele de asistenta financiara: credite conform H.G. 805 si credite nerambursabile PHARE.Totalul orelor de consultanta acordate au fost de 4800. Aproximativ 12 firme in medie pe saptamana au primit servicii de consultanta din partea specialistilor CAT.

S-au intocmit:

a). 8 studii de fezabilitate/planuri de afaceri (pentru H.G. 805) solicitate de societatile comerciale: INEV, TRANSCOM, BISOMCOM, ROLLSTAR, SAMICO, MD SERVICE, INTRANSCO, NAPOSINT, ALIAT TRANS.

Au fost aprobate 3 proiecte, derulate prin Banca “Ion Tiriac” si Mindbank. In realizarea acestui program colaborarea noastra cu B.C.R. Cluj nu a s-a concretizat.

b). Cererile pentru intocmirea documentatiei pentru grant-uri PHARE au fost numeroase, insa au fost finializate doar 2 proiecte. Acestea au fost aprobate de CRIMM-Bucuresti, dar nu s-au putut derula din lipsa de fonduri. Consultanta pentru PHARE s-a acordat unui numar de peste 50 firme.

Grupul de consultanta s-a deplasat in diferite orase transilvane si a lucrat la Bistrita pentru a oferi consultanta firmelor CAT din aceasta zona, constituite in cadrul filialei.

Una din realizarile Grupului de consultanta a fost seminarul “Investitii ale Intreprinderilor Mici si Mijlocii: Finantiari, Co-finantari, Garantii, Asigurari”, la care au participat: A.R.D. Bucuresti, CODIF, C.D.C., ERNST & YOUNG, Fondul de Garantare a Creditului Rural, Fundatia Romano-Germana, I.E.S.C., K.P.M.G. Romania, Land O’Lakes si un numar mare de intreprinderi mici si mijlocii din zona.

Pe plan extern, Grupul de consultanta a participat la un seminar desfasurat la Sofia cu tema “Business Association” si la seminarul de la Budapesta cu tema ” Donnores Comittee”.

S-a acordat consultanta firmelor mixte pentru obtinerea de avize ARD si certificate de investitor.

STUDIOUL DE DESIGN:

Departamentul s-a preocupat de cunoasterea si recunoasterea pe plan intern si international a Centrului de

Afaceri Transilvania. Modalitatile de promovare a imaginii CAT au fost in principal: misiunile economice,

expozitiile si activitatile culturale.

Misiuni economice si expozitii externe:

a). Danemarca: Misiunea a fost realizata in colaborare cu Ministerul Comertului. Au participat din tara aproximativ 40 firme, iar din Cluj 12. Delegatia a fost primita la Ministerul de Externe Danez, Camera de Comert, Agentia Daneza pentru Dezvoltare, realizandu-se contracte cu firme daneze interesate sa investeasca in Romania.

b). New York – WORLD TRADE CENTER: Misiunea a fost condusa de Ministerul Comertului, obtinandu-se pentru firmele noastre un spatiu expozitional de 300 mp. Din Cluj-Napoca au participat 20 de firme alaturi de alte 70 firme romanesti, realizandu-se o serie de colaborari si intalniri cu firme americane.

c). Pregatirea Misiunii economice din luna februarie 1996 in Japonia.

Expozitii interne realizate:

a). Transilvania Computers ’95 in colaborare cu firma SUNNY.

b). Lansarea berii Tuborg in colaborare cu DAM IMPERIAL.

Actiuni promotionale pentru intreprinderile mici si mijlocii:

a). Transilvania Fashion – editia de vara, pentru firmele din domeniul creatiei vestimentare

b). Transilvania Fasion – editia de iarna – si editarea primului catalog de moda

c). Gusturi Transilvane – expozitie culinara si editarea primului catalog gastronomic

d). Marele Bal al Operei – manifestare culturala de binefacere

e). Catalog CAT – cuprinzand IMM-uri din zona

f). Program KARAOKE – pentru tineri.

Programele CAT: Transilvania Fashion (editia de vara si iarna), Gusturi Transilvane si Catalogul CAT au obtinut co-finantare PHARE prin fundatia CRIMM.

DEPARTAMENTUL RELATII – ADMINISTRATIE:

In anul 1995 departamentul s-a preocupat in principal de:

Promovarea firmelor membre pe piata interna si externa, orientarea oamenilor de afaceri romani si straini spre firmele si bancile membre CAT, alte companii interesate din zona.

Dirijarea cererilor-ofertelor si corespondentei de afaceri spre Bursa Transilvana si firmele membre interesate, pentru realizarea de contacte directe.

Deschiderea filialelor: CAT-Bistrita si CAT-Zalau, precum si inceperea demersurilor de deschidere a filialelor CAT la Alba Iulia, Deva, Sibiu, Brasov, Oradea si Baia Mare.

Organizarea lunara a COCKTAIL-ului oamenilor de afaceri la care au fost invitati reprezentanti ai unor companii private din tara si strainatate, oficialitati locale, personalitati ale vietii romanesti si internationale. Aceste intalniri s-au putut realiza cu sprijinul firmelor: SALTO, SOREX, IZA, V-TOTAL, PAVAL, URSUS, REX CONDA, CRIS, CASTELLARI, CLUB 100, NERA MURESAN, MELODY, MARY’S, MAESTRO, SUN, BIANCO&NERO, CONTINENTAL.

Organizarea forumului “Investitii ale Intreprinderilor Mici si Mijlocii: Finantari, Co-finantari, Garantii, Asigurari” din luna mai 1995, la care au participat peste 30 de organisme pentru consultanta si finantare, fiind discutate 40 proiecte de investitii pregatite de firmele clujene.

Sprijinirea institutiilor culturale din Cluj prin participarea la organizarea Festivalului de Jazz, Expozitia pictorului Nicolae Maniu, spectacole de teatru, opera si concerte; sponsorizarea unor organizatii studenesti.

Difuzarea de informatii pentru membrii CAT, obtinute de la organisme si firme din tara si strainatate.

Amenajarea spatiului de lucru de la sediul CAT si dotarea cu echipamente performante.

Pregatirea si lansarea proiectului CAT – Building – obiectiv prioritar al CAT.

CENTRUL STUDENTESC DE PLASAMENT

Acest departament al Centrului de Afaceri Transilvania este rezultatul colaborarii Universitatii Babes-Bolyai , Peace Corps SUA

si CAT.

Asistenta financiara pentru demararea acestui proiect a fost asigurata de Democracy Commission prin USIS din SUA, precum si de Centrul de Afaceri Transilvania. Universitatea a acordat spatiul necesar desfasurarii activitatii SPEC. Consultanta a fost asigurata de un voluntar Peace Corps.

Principalele actiuni realizate de inimosul colectiv de studenti sunt:

seminar organizat impreuna cu AIESEC pentru pregatirea voluntarilor SPEC;

crearea bazei de date cuprinzand oferte si cereri de munca; lansarea unei puternice campanii de publicitate;

organizarea primelor interviuri si seminarii;

efectuarea primului studiu de piata in privinta reactiilor firmelor si studentilor referitor la activitatea SPEC si plasamentul lor;

deschiderea punctului de lucru Bistrita; crearea de noi divizii: comis-voiajor, curier si legislatia muncii;

intocmirea si prezentarea proiectului de plasament a fortei de munca in Germania sub auspiciile programului AU-PAIR;

SITUATIA ECONOMICO-FINANCIARA 1995:

S-a inregistrat o diferenta de 3.416.800 reprezentand cotizatii restante ce urmeaza sa fie recuperate in cursul anului 1996. Consiliul de Directie a hotarat sa excluda din randul membrilor CAT acele firme care nu-si achita cotizatia intr-o perioada de sase luni.

CONCLUZII:

Activitatea Centrului de Afaceri Transilvania s-a dezvoltat accelerat in 1995, acesta reusind sa devina o organizatie viabila, in masura sa sprijine initiativa privata si atragerea de investitii straine in Cluj-Napoca si zona transilvana.

In incheiere folosim prilejul de a multumi fiecarui membru CAT pentru contributia adusa la dezvoltarea Asociatiei noastre, Comitetului de Directie, precum si personalului, colaboratorilor care au asigurat buna desfasurare a activitatilor. De asemenea, multumim CRIMM-Phare, precum si US Democracy Commission/Peace Corp pentru asistenta financiara si tehnica pe care ne-au acordat-o pentru realizarea proiectelor.

dr. Radu-AdrianMlesnita

Presedinte

mat. Mircea Fodoca ec. Lia Chira

Director General Trezorier