Raport de Activitate 1998

Raport de Activitate 1998

Centrul de Afaceri Transilvania, asociatie regionala non-profit, apolitica si descentralizata, constituita pentru promovarea companiilor membre si realizarea de programe de dezvoltare economica locala, a continuat realizarea constanta a obiectivelor si functiilor sale, cuprinse in Statutul si Regulamentul de Functionare.

Numarul companiilor asociate a crescut de la 820 la 980 in ANUL BRESLELOR TRANSILVANE, ca rezultat al lansarii si desfasurarii acestor mecanisme descentralizate. Companiile membre au performat in cadrul breslelor: industriasilor, constructorilor, transportatorilor, stilismului, turismului, negustorilor sau media, organizandu-se activitati de promovare, informare si cooperare interna si internationala. S-a realizat independentizarea Breslei Transportatorilor Transilvaneni si s-a dezvoltat cooperare pe orizontala intre companiile noastre.

A doua prioritate a constituit-o realizarea programului InfoCAT prin crearea Centrului de Afaceri Virtual, denumit E-CAT. Prin aceasta s-au pus bazele Primei Piete Electronice Transilvane, prin Internet. In acelasi timp, s-a inregistrat o crestere a capacitatii de comunicare-informare a firmelor asociate, contribuindu-se astfel la mentinerea companiilor si a zonei in competitia cu firmele din regiunile invecinate. 96 de companii s-au conectat la Internet, si-au designat site-ul si comunica prin e-mail.

Departamentul CATraining & Consulting a definitivat 25 de programe prioritare de dezvoltare locala, pe baza propunerilor si ideilor degajate din reuniunile Breslelor sau a derularii proiectelor in anii precedenti. Programele au fost prezentate la diferite organisme din UE, SUA, Canada, Australia, Japonia pentru co-finantare, fara insa a se obtine aprobarea; decizia a fost amanata pentru anul 1999. Programele au fost instalate pe o pagina distincta pe Internet http://e-cat.ro/projects.html, pentru a putea fi vizitate de orice organizatie sau partener interesat in colaborare cu firmele din zona noastra. Promovarea prin Internet s-a concentrat in inregistrarea site-ului CAT pe 250 de masini.

Eforturile depuse pentru introducerea noilor tehnologii de comunicatii au fost apreciate de Comisia Europeana, care a acordat CAT-ului reprezentanta directa “Bureau des Rapprochement des Entreprises”-BRE 982 si conectarea la reteaua Global One. Baza de date pentru oportunitati de cooperare a Directiei XXIII a fost deschisa membrilor nostri. 32 de firme au solicitat intrarea in parteneriatul international. Parteneriatul local oferit de “Piata Comuna CAT” a fost ales de 35 firme, iar promovarea prin “Transilvania Investment Forum” a fost selectata de 30 companii. La programul DebloCAT au apelat 12 firme, iar pentru JobCAT au optat numai 3 companii membre.

Programul CATraining a organizat 7 seminarii pentru Breslele Transilvane; 8 cursuri de pregatire pentru limba engleza, contabilitate, operare pe calculator si secretariat; 6 cursuri de perfectionare in Anglia si unul in Danemarca la care au participat 43 de specialisti din firmele noastre.

Departamentul Consulting a acordat peste 1200 ore de consultanta in afaceri prin experti romani si straini, beneficiind in mod deosebit de sprijinul consultantilor NMCP-Olanda. 82 de firme au profitat de aceste servicii.

Departamentul Dezvoltare a continuat sustinerea SPEC si LBC in beneficiul studentilor si elevilor in cautare de locuri de munca, prin sponsorizare si implicare in activitatile CAT sau a unor firme membre. 92 de studenti si elevi au participat si au beneficiat de aceasta sustinere, iar 72 firme membre si-au manifestat generozitatea.

Departamentul Relatii a derulat alaturi de programul “Business Links”, pe cel denumit CATravel prin intermediul caruia 84 de firme membre si-au trimis delegati la diferite targuri si reuniuni in SUA, Danemarca, Olanda, Anglia, Franta, Germania, Suedia, Italia, Grecia, Egipt, Canada, Mexic, India, Indonezia, Singapore, Australia.

Au fost sustinute in mod traditional evenimente culturale in beneficiul: Operei Romane, Teatrului National, Filarmonicii Transilvania, Cercului Militar, Academiei de Arte, Universitatii “Babes-Bolyai”, Liceului Economic. De asemenea, au fost sprijinite in continuare autoritatile locale in realizarea proiectului “Aeroport International-Zona Libera Cluj-Napoca” si au fost promovate proiecte de interes public. A fost organizat pentru prima data Salonul Transilvan de Turism si au fost sustinute editiile a XII-a si a XIII-a ale Zilelor Stilismului-Transilvania Fashion, precum si festivalul Toamna Muzicala Clujeana.

Colaborarea cu Guvernul Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Comertului Exterior, Ambasadele Romaniei si a diferitelor tari la Bucuresti a continuat. In domeniul dezvoltarii relatiilor au fost organizate lunar intalniri, expozitii, reuniuni ale Breslelor si cocktail-uri ale oamenilor de afaceri prin grija CATclub, la care au participat alturi de membrii nostri, invitati din tara si strainatate.

“Plicuriada” lunara a fost realizata la termen, continand informatii utile pentru membrii, oferte, materiale publicitare, precum si alternativ, revistele: “Idei de Afaceri”, “Oportunitati de Afaceri”, “Oferta”, “Universul Afacerilor”, “Cluj-Napoca”, “Buletinul Bursier al Bursei Transilvane” si alte publicatii.

Departamentul Administratie a incheiat Bilantul Contabil pentru 1998, pe care l-a inaintat Comitetului de Directie; principalii indicatori sunt:

A. Venituri: din – activitati economice………………………..36,648 mil. lei

- activitati proprii (cotizatii)……………..838,823 mil. lei

- grant NMCP………………………………….68,442 mil. lei

- donatii…………………………………………..66,096 mil. lei

TOTAL 1.010,009 mil. lei

B. Cheltuieli cu: – activitati economice……………………………49,015 mil. lei

- activitati proprii……………………………….942,561 mil. lei

TOTAL 991,576 mil. lei

C. Suma de 224,766 milioane lei este nerealizata, provenind din intarzierile la plata cotizatiilor si compensarilor, urmand sa fie recuperata, pe cat posibil, in primul semestru al anului 1999.

D. Patrimoniul este evaluat la 249,956 milioane lei, inregistrand o crestere cu 1,29% fata de anul trecut.

Rezultatele obtinute reprezinta a crestere cu 1,11% fata de 1997, dar cu 35,5 milioane mai putin decat a fost planificat. Aceasta se datoreaza in principal situatiei economice critice generale, falimentarii unora dintre firme sau retragerii celor care nu au mai putut sa acorde asistenta financiara lunara pe care au angajat-o.

Actiunile planificate au fost realizate la termenele stabilite, in cea mai mare parte cu resursele proprii, dar in conditii deosebit de dificile si a lipsei asistentei externe promise de potentialii donatori.

Dorim sa aducem cele mai calde multumiri tuturor membrilor nostri, intregului staff, Conducerilor Breslelor Transilvane, Directorilor Rezidenti ai CAT, precum si Conducerilor CAT-urilor independente din orasele transilvane pentru sprijinul si efortul pe care l-au depus pentru ca astazi, asociatia noastra sa se mentina in top-ul primelor organizatii economice cu vocatie regionala, avand o larga recunoastere pe plan intern si international.

Raportul de Activitate, Bilantul 1998 si Raportul cenzorilor pot fi consultate de membrii CAT la Departamentul Administratie si se supun aprobarii Adunarii generale din 20 mai 1999.

Dr. Radu-Adrian Mlesnita

Presedinte

Cluj-Napoca, 30 aprilie 1999