Program 2017

Programul de actiuni 2017 “Multi-sensory innovations”

(sinteza)

Centrul de Afaceri Transilvania CAT s-a constituit la initiativa Dr. Radu-Adrian Mlesnita, presedinte-fondator si colaborarea celor 23 de fondatori in anul 1992, considerat anul consacrarii locale. Cei 19 ani de succese in promovarea intereselor si afacerilor comunitatii locale au fost definiti dupa cum urmeaza: 1993 – anul consacrarii regionale, 1994 – anul consacrarii nationale, 1995 - anul consacrarii europene, 1996 – anul consacrarii internationale, 1997 – anul comunicatiilor directe, 1998 – anul breslelor transilvane, 1999 – anul conexiunilor directe, 2000 - anul CAT@CAT, 2001 - anul mBIZ – mobile Business, 2002 – Anul Aniversar : flexibil work si al integrarii CAT in structurile Uniunii Europene Largite, 2003 – anul sustainabilitatii-durabilitatii, 2004 - anul EDUTainment-CULTainment, 2005 - anul inovatiei-competitivitatii, 2006 – anul knowledgezation–iBIZ, 2007 - anul knowlaboration-consortiumization, 2008 - anul tehnologiilor inteligente – autoinovative, 2009 – anul mobilitatii totale si afilierilor (TM Total Mobility and Affiliation), 2010 - anul continutului si n2n (Content - Networking the Networks), 2011 - anul Cloud computing, 2012 – Anul Aniversar 20 ani: mLS – mobile Lyfe Style, 2013 - anul CTC: Consulting-Training-Coaching / SES-Germania, 2014 - anul Clusterului Transilvania Life Style ; 2015 – anul Clusterului Gusturi Transilvane; 2016 - anul Industriilor creative pentru Capitala Culturala a Culturii.

ANUL 2017 A FOST DECLARAT ANUL “Multi-sensory innovations”

In 2017 ne vom concentra pe dezvoltarea activitatilor si proiectelor Clusterelor TransilvaniaLifeStyle – Cosmetic Valley/Cosmetic Clusters International Network, www.transilvanialifestyle.ro, Gusturi Transilvane www.gusturi-transilvane.ro si Industrii Creative pe care le-am initiat impreuna cu APM, AFA, ARIES, UAD, USAMV, Consortiul Clusterelor Transilvane si firmele asociate la organizatiile pentru IMM-uri. Vom incuraja ideile pentru internationalizarea programul creativ-inovativ de stiinta si cultura gastronomica, design si arta culinara, dietetica si nutritie multi-senzoriala, pentru o noua calitate a vietii si lifestyle

Dupa zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007), Centrul de Afaceri Transilvania din Cluj-Napoca cunoaste o integrare totala in structurile si conceptele europene si ale economiei globale. Rolul important pe care asociatia noastra l-a avut in accelerarea procesului de aderare si aliniere la standardele europene este notabil. Mecanismele, tehnologiile si aplicatiile concrete, practice, create si inovate de CAT Cluj i-au adus notorietatea in sistemul global.

Anul 2017 va fi un an de continuare a sprijinirii clusterelor transilvane si relatiilor internationale descentralizate. Inca din primele luni ale anului s-a trecut la campanii sustinute pentru promovarea urmatoarelor oferte:

· asistenta nerambursabila si consultanta gratuita SES-Germania pentru alinierea la standardele europene: USOR-RAPID-IEFTIN; ultimul an cand mai beneficiem de acest program;

· servicii de training/coaching/tutoriat in mBIZ, eMarketing, PCM, mKM destinate in mod prioritar tinerilor;

· transfer de cunostinte avansate la noua generatie – netG prin cursuri de mBIZ, mKM, PCM si pregatirea stagiilor de practica la Scoala Doctorala a USAMV Cluj, la UBB Cluj - facultatile de: Stiinte Economice, Studii Europene, Business, Geografie, Sociologie, Litere (LMA), La Universitatea Tehnica, Universitatea de Arte si Design, precum si pentru grupul de tineri de la alte unitati de invatamant din regiune si din tara;

· misiuni economice pe toate continentele, pentru conectarea comunitatii noastra la economia globala;

· servicii inteligente acordate pentru clustere transilvane inovative;

- www.Gusturi-Transilvane.ro, destinat ideilor si proiectelor pentru internationalizarea programul creativ-inovativ de stiinta si cultura gastronomica, design si arta culinara, dietetica si nutritie multi-senzoriala, pentru o noua calitate a vietii si lifestyle. Obiective: Clujul Capitala Culturii Gastronomice si Artei Culinare + TransilvaniaNV Regiune Gastronomica Europeana.

- www.TransilvaniaLifeStyle.ro, destinat dezvoltarii industriilor creative pentru o viata cat mai confortabila, placuta si sanatoasa.

- organizarea celei de a 3a Conferinte a Clusterelor din Romania, " 2017 - Innovation 2.0" - impreuna cu Primaria Cluj-Napoca si Comisia Europeana,

· noile e/m-Tools-uri pentru largirea, vizibilizarea, transparentizarea si accesibilitatea pe PRIMA PIATA ELECTRONICA TRANSILVANA; aceasta incorporeaza 4 mecanisme virtuale consacrate: Bursa Electronica, Centrul de Afaceri Virtual, mobile business mBIZ , Networking n2n si Pietele specializate:

· servicii pentru accelerarea accesarii fondurilor europene prin programul de business links PAFFS corelat cu serviciile de consultanta acordate de specialistii CAT pentru scrierea si implementarea proiectelor

· servicii on line de eMarketing in spatiului virtual spiritual al domeniilor detinute, precum si altor site-uri ale CAT dezvoltate pe domeniile de cult si cultura.

In anul 2017 CAT va continua sa se intareasca legatura versatila intre activitatile de business competitiv si preocuparile pentru telematizarea invatamant-cercetare-inovare, DIGIeducation-DiGiCulture. Vom continua cercetarile aplicative ale conceptului nostru: 4M–MMmM = MultiMedia mobile Management, in primul rand in aria artei-culturii-invatamantului-cunoasterii si multisenzorial

CAT este o KO - Knowledge Organization si va dezvolta modelele de mK – Mobile Knowledge”, “K-2-K Knowledge-to-Knowledge”, “K-4-K Knowledge-for-Knowledge” pentru “K-4-A Knowledge-for-All”.

Totodata, dorim ca si in acest an:

· sa contribuim la inovarea sistemelor "m-economy / e-environment" cu mecanisme, unelte si concepte inteligente de tipul "comfort-to-comfort" si sa dezvoltam propriul nostru concept de mBIZ – mobile Business, sprijinit de mKM mobile Knowledge Management si CMContent Management.

· sa orientam IMM-urile spre "go digital – go mobile", B2B (business-to-business), B2C (business-to-client), cerute de actuala piata globala in expansiune. Vom sprijini IMM-urile pentru: “Growing locally for competing globally” si inlocuirea “capitalistilor” cu “Knowledgistii” in contextul “Knowledgisation of Capital”.

· sa dezvoltam networking-ul pentru inovare si competitivitate si sa folosim retelele sociale in promovarea serviciilor si fidelizarea clientilor;

· sa patrundem in cercetarea aplicata privind al 6-lea simt dezvoltat prin gesturi in stare mobila 3D. Sixth Sense Technologie;

· sa sprijinim cercetarile in realizarea bio-chip-urilor.

CAT va sprijinii crearea de clustere, start-up-uri, spin off-uri precum si si dezvoltatrea serviciilor de brokering-business links, consulting, training, coaching, tutoring destinate IMM-urilor si UCDI-urilor.

Organizatia noastra, care este si primul centru de afaceri virtual de pe continent si care a trecut de la starea de comfort virtual mCAT=uniCAT, in cea pe care am denumit-o: TOTALmCAT = mobilitate-Comfort – Autonomie -Transparenta.

In acest context vom stimula implementarea: outsourcing-ului (externalizarea totala a functiilor companiei) si e-skills pentru freelancer; a protocolui IPv6 si a sistemelor 4G; 3G-mCommunication Platforms bazate pe 3D-Semantic Modeling; 3D-CAD Modeling; solutiilor "end-to-end" pentru voce-video-date bazate pe micro-nano systems; W-LAN si terminalele inteligente "user-friendly interfaces", Internetul prin satelit. Vom promova m-office sau "biroul mobil / biroul-in-natura“, sistemul UML - Universaly Modeling Language.

Vom aloca 10.000 lei pentru sustinerea acestor publicatii.

Cu sprijinul companiilor noastre furnizoare de IT&C, in special cele din GmBiz si al Comisiei Europene, vom organiza seminarii pentru a face cunoscute atat noile tehnologii si unelte virtuale, cat si imperativele impuse de noua economie si conditiile de parteneriat international. Ne vom concentra pe elementele Programului Horizon 2020 – the Framework Programmes for Research, Innovation and Technical Development, dezvoltarii ERA – European Research Area in beneficial IMM-urilor, cercetatorilor-inovatorilor si al persoanelor autonomizate - freelancer (in special tinerii din netGeneration). Vom identifica si mobiliza IMM-urile pentru a beneficia de fondurile provenite din UE prin Clusterele pe care le-am initiat impreuna cu APM Cluj: Transilvania Life Style, Gusturi-Transilvane.

De asemenea, vom dezvolta programul de colaborare europeana, denumit de noi: EU4U, pentru accesarea fondurilor europene. Vom dezvolta sistemul automat de punere in contact direct a solicitantilor de fonduri europene cu specialistii si consultantii in designarea si implementarea proiectelor.

Prin intermediul expertilor nostri, ai SES - Germania si ai Comisiei Europene vom asista firme membre interesate, in domeniul noilor tehnologii de productie si tehnici de comert global. Le vom acorda consultanta pentru intocmirea de proiecte si planuri de afaceri, marketing si management, audit tehnologicsi cereri/oferte de tehnologie. O mare parte a acestor servicii vor fi gratuite si on-line. Actiunea de promovare va fi extinsa in toata zona transilvana pentru alinierea la standardele europene: Rapid-Usor-Ieftin. Se vor aloca din Bugetul 2017 peste 10.000 lei, pentru a sustine aceste activitati.

Permanent, vom cauta sa imbunatatim serviciile pentru membrii CAT, in special cele de e/m-business. Fiecare angajat se va ingriji de servirea fiecarei firme in parte, indiferent ca este un client real sau virtual "e-client/e-customer".

Prin Programul CATedra de mBIZ realizat in parteneriat cu UBB si USAMV am reusit sa aliniem Clujul in randul oraselor inteligente-inovative ale Europei Unite si Extinse: “Clujul Inteligent” si respectiv conectarea la Cluj Innovation City. Actiunea va continua in 2017, in colaborare cu universitatile clujene si va sustine proiectele de continuitate ale Comunitatii si Primariei pentru dezvoltare culturala, in special a celor propuse de clusterele transilvane.

Totodata, vom dezvolta asistenta si ajutorul acordat tinerilor asociati la programul LBC destinat elevilor si CAsT-CPS pentru studenti, masteranzi si doctoranzi. Vom continua dezvoltarea retelelor mobile – mobile networks pentru ca tinerii sa-si poata dezvolta aptitudinile de business atat in stilul „mobil" cat si „clasic" la firmele membre CAT care-i vor primi in practica. Vom instrui membrii LBC-CAsT in domeniul tehnologiilor de informare-comunicare mobila: m-ICT. Vom extinde reteaua LBC-CAsT si in alte licee-facultati interesate din Cluj-Napoca si Transilvania.

CAT va livra cunostinte si bune practici in cadrul proiectelor de practica a studentilor si masteranzilor finantate de UE.

Vom sustine in continuare dezvoltarea Centrului de Training Transilvania in colaborare cu Scoala Internationala Cluj, ca urmare a acreditarii cursurilor de: project management, formare de formatori.

Relatiile cu organizatii, scoli si facultati din strainatate vor fi multiplicate, pentru a putea facilita schimbul de experienta intre copiii nostri si tinerii din diferite tari, de a-i pregati pentru noua economie si a performa in e/m-business. Suntem constienti ca de pregatirea copiilor nostri depinde competivitatea si viitorul comunitatii noastre de afaceri. Ii vom incuraja sa-si deschida propria afacere si companie. Vom aloca din Bugetul 2017 suma de 10.000 lei pentru activitati de pregatire a tinerilor.

Vom participa la conferinte, seminarii si workshop-uri internationale. Vizam proiecte de dezvoltarea a co-operarii trans-europeane multisectoriale, formarea retelelor trans-frontariere in deosebi cu Republica Moldova, imbunatatirea calitatii mediului si a vietii.

Concomitent, se va acorda o atentie sporita IMAGINII CLUJULUI - "Inima Transilvaniei" prin dezvoltarea pe Internet a cetatii virtuale – the First Multicultural CyberCity www.ClujNapoca.ro,www.Kolozsvar.ro si www.Klausenburg.ro - cu noi mecanisme viruale avansate, alaturi de: Primarul Virtual, Consiliul Virtual, Vot-electronic, Forum de dezbateri publice, Baza de Date on-line, imagini foto si video, pagini cu informatii publice si numeroase link-uri spre surse de informare. Vom asigura prin aceasta o transparenta si accesibilitate sporita comunitatii clujene, o legatura directa cu orice cetatean, firma, organism sau comunitate din lume, care ar dori sa comunice sau sa dezvolte e/m-business cu noi.

Proiectul comunitatii locale virtuale - “Die Dragu’ Clujului” va fi orientat spre realizarea de site-uri pentru fiecare clujean sau firma in vederea cresterii rapide fizic-si-virtual a valorii bi-milenarului nostru municipiu.

Programul nostru va fi extins si la celelalte orase si comune transilvane interesate, pentru a vizibiliza la maximum zona si a crea valoare adaugata, in contextul competitiei in care suntem angajati cu celelalte regiuni europene. Cresterea sustainabilitatii comunitatilor noastre locale ne preocupa prioritar si de aceea vom aloca 10.000 Lei in acest an din bugetul CAT.

CAT va continua sa sustina autoritatile locale pentru realizarea proiectelor strategice: Parcul Tehnologic, EuroInfoCenter, Magistrala/Autostrada Virtuala, Turnul Croitorilor si Pompierilor - Breasla Croitorilor si altele, initiate de acestea si companiile CAT. Vom sustine extinderea Aeroportului Cluj-Napoca si construirea Aeroportului Regional al Transilvaniei la Luna, construirea Autostrazii Transilvania: Oradea-Cluj-Brasov, extinderii Salii Polivalente, precum si a altor idei cuprinse in “Quo Vadis Cluj” www.e-CAT.ro/quo-vadis-cluj.doc. Vom dezvolta actiuni comune in beneficiul IMM-urilor, impreuna cu APM, patronatele si camerele locale transilvane si din intreaga tara.

Vom continua sa sustinem extinderea activitatilor noastre in zona, in special in orasele transilvane mai mici si in centrele rurale.

Colaborarea cu universitatile si centrele de cercetare va fi intensificata. O atentie deosebita va fi acordata colaborarii cu: Universitatea „Babes-Bolyai"; Universitatea de Arta si Design – Facultatea de Design si Creatie Vestimentara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – Centrul de Transfer Tehnologic si Biotehnologii; Universitatea Tehnica - Centrul de Cercetare Stiintifica, Transfer Tehnologic si Implementare Inventii; Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu". Vom continua sa livram cursuri si seminarii pentru dezvoltarea aptitudinilor studentilor si formarea specialistilor in mBizmobile business, prin metode moderne de mLearning (mobile learning) si mKM (mobile Knowledge Management).

In colaborarea cu USAMV Cluj vom contribui si sprijinii proiectul Linie de Masterat in Gastronomie, Nutritie si Dietetica la Facultatea pentru Stiinta si Tehnologia Alimentara si Scoala Doctorala, precum si implementarea proiectelor de training si dotare cu un laborator de gastronomie - cofetarie.

Companiile asociate la CAT si altele interesate vor putea selecta dintre tinerii specialisti (studenti, absolventi, masteranzi, doctoranzi) pe cei adecvati posturilor vacante. Prin aceasta CAT creaza noi oportunitati si locuri de munca pentru tineri si serveste firmele membre.

Vom continua sa sustinem institutii de cultura, arta si invatamant, asociatii studentesti si tineri de exceptie, talentati in domeniul artei si IT&C. Vom sponsoriza festivale de creatie, precum si traditionalul Program Transilvania Fashion, al Breselei Stilismului Transilvan, Programul Gusturi Transilvane si Festivalul Alimentului. Vom continua sa sprijinin Balului Operei din februarie si Gala Absolventilor UAD din iunie, destinat viitorilor designeri vestimentari pentru industria textuila si a confectiilor.

Vom sustine Breasla Bucatarilor Transilvaneni si Programul Gusturi Transilvane destinat creatorilor culinari si IMM-urilor din industria alimentara

In anul 2017 vom mentine relatiile cu organismele internationale, Comisia Europeana, Banca Mondiala, ONUDI, BERD, Organizatia Mondiala a Comertului, USAID, fundatiile americane, canadiene, chineze si japoneze, companiile multinationale si transnationale interesate in colaborare cu noi. Vom participa la actiunile multilaterale privind economia globala si vom invita la Cluj-Napoca experti straini pentru a ne acorda consultanta in domenii de varf si sisteme sustenabile. Ne vom orienta spre proiectele: 3GPP- 3rd Generation Partneship Projects, vizand globalizarea si dezvoltarea descentralizata locala.

Dezvoltarea relatiilor internationale directe dintre firmele asociate la CAT si cele din strainatate, va fi puternic sustinuta de CAT. Pe langa misiunile economice punctuale in orasele europene, vom organiza participari la targuri si expozitii indeosebi in regiuni europene si tari in curs de dezvoltare partenere cu potential turistic. In 2017 vom aloca peste 20.000 lei pentru programul de misiuni economice.

Programul de Actiuni si Bugetul Estimativ pentru anul 2017 au fost designate in principal in raport de: proiectia cotizatiilor si a compensarilor cu firmele membre CAT, atragerea de asistenta nerambursabila externa, donatii, sponsorizari, dar si de generarea de fonduri proprii de catre fiecare Departament si Breasla, in baza principiului de autosustinere descentralizata si crestere durabila.

Realizarea Programului de Actiuni al CAT Cluj pentru anul 2017 presupune mobilizarea unor fonduri estimate la 115.000 lei.

Proiectat in 1991 si realizat in 1992, Centrul de Afaceri Transilvania – CAT a reprezentat primul organism neguvernamental-nonprofit-apolitic-privat in slujba comunitatii si publicului, creat pentru dezvoltarea mecanismelor tranzitiei la noua economie si integrarea in structurile Uniunii Europene. Digitalizarea CAT-ului, lansata in 1995 va fi incheiata in 2017, datorita multiplelor mecanisme virtuale inovative create si care au sprijinit si orientat mii de firme spre e-Economy si mBIZ.

Pana la finele lui 2017 vom realiza aproape toate decontarilor si compensarilor on-line cu membri, donatorii si sponsorii nostri. Odata cu alinierea si integrarea sistemului financiar-contabil–bancar-fiscal romanesc in sistemele digitale europene, CAT-ul va putea trece deplin de la starea virtual electronica actuala CAT@CAT la cea virtual mobila eCAT - 2 - mCAT, creind utilizatorilor acea relaxare-confort profitabil, pe care il dorim cu totii.

Ne propunem ca si in acest an, Adunarile generale si sedintele Comitetului de Directie „sa le tinem pe Internet" - de aceea va recomandam sa aveti cont pe Google Messenger/SKYPE/Facebook, sa va conectati la retelele de telefonie mobila – in special la cele 3-4G; sa va dotati cu miniLapTop-uri, telefoane inteligente cu MMS, pentru a face fata noilor conditii de colaborare-si-munca: „the art of mobile LifeStyle".

Programul de Actiuni si Bugetul Estimativ pentru anul 2017 au fost dezbatute in Comitetul de Directie la sedinta din 15 martie 2017 pentru pregatirea lucrarilor din cadrul Adunarii Generale, convocata pentru data de 03 aprilie 2017, ora 15.00. Ele sunt puse la dispozitia membrilor CAT, la Cancelaria din Blvd. Nicolae Titulescu nr. 4, cam. 14 sau in forma electronica pe site.

Dr. Radu-Adrian Mlesnita

Presedinte Cluj-Napoca, 15 martie 2017