Raport de Activitate 2005

Raport de Activitate 2005

Centrul de Afaceri Transilvania-CAT, asociatie regionala non-profit, apolitica si descentralizata, pentru promovarea companiilor membre si implementarea de programe pentru dezvoltare locala si globala, a continuat realizarea constanta a obiectivelor si functiilor sale, cuprinse in Statutul si Regulamentul de Functionare.

Programul de Actiuni stabilit pentru anul 2005 a fost realizat in scopul demararii proiectelor privind identificarea IMM-urilor inteligente si mobilizarea lor in directia dezvoltarii co-operarii tehnologice trans-europene si participarii la la Programul Cadru 7 al Comisiei Europene –FP7. S-au inregistrat noi succese ale comunitatii noastre de afaceri in generarea activitatilor sustainabile – durabile in plan regional si local, bazate pe principiile “Transition-to-Innovation” (T-2-I & T-4-I) si integrare Rapida-Usoara-Ieftina in structurile europene – economia globala. S-au realizat 94 actiuni in avantajul intrepriderilor noastre si comunitatii locale-regionale: http://e-cat.ro/irc/activitati.php.

Principalele noastre obiective privind descentralizarea, debirocratizarea, dematerializarea si virtualizarea activitatilor, concomitent cu crearea conditiilor de afirmare a relatiilor directe reale si virtuale: “one-to-one”, “link-to-link” si “business-to-business”, au fost atinse. CAT Cluj a devenit unul dintre cele mai utilizate mecanisme atat concrete cat si virtuale ale noii economii. Organizatia noastra, care este si primul centru de afaceri virtual de pe continent, a trecut in 2005 la implementarea birourilor virtuale pentru fiecare angajat – “freelancer”.

Numarul companiilor asociate a crescut, in ANUL EDUtainment-CULTainment cu doar 1.6%, de la 1491 la 1498. Peste 1000 companii asociate la CAT sunt conectate la Internet si au site cu elemente de prezentare. 38% au dezvoltat pagini interactive sau Shop-uri electronice. Ele au fost incluse in PRIMA PIATA ELECTRONICA TRANSILVANA fiind imbunatatite conditiile de penetrare a m/e-commerce. Site-ul principal pentru desfasurarea activitatilor virtuale, CAT@CAT are peste 380 de pagini interactive, programe si baze de date on-line, alte facilitati necesare unei informari rapide, atat a membrilor nostri cat si a potentialilor clienti, furnizori, investitori sau parteneri. Numarul de vizitatori a depasit 65.420 pentru http://e-cat.ro si 51.540 de vizitatori pentru http://e-bursa.ro. Totalul vizitatorilor paginilor CAT a depasit 530.580, din care in 2005 au fost 139.830, cu o frecventa de 384 potentiali parteneri/zi sau 16 vizitatori/ora.

Primul Multicultural CyberCity www.ClujNapoca.ro a fost permanent actualizat si a fost realizat o noua versiune a www.Kolozsvar.ro; site-ul www.Klausenburg.ro este in continuare in “redirectionare” cu dorinta de a incepe constructia lui in 2006. Cetatea virtuala este dotata cu cele mai importante informatii privind istoria si prezentul bi-milenarului municipiu. Site-ul s-a dezvoltat la 68 pagini continand date si fotografii despre: arta, cultura, invatamant, sport, turism, utilitati publice, institutii, business, etc. Are primul PRIMAR VIRTUAL din lume, alaturi de un Consiliu Virtual, un sistem electronic de eVOT, un chat-FORUM si multe, multe link-uri importante.

CAT a continuat sa participe la realizarea urmatoarelor proiecte ale Comisiei Europene:

LIRIC – Consortiul European format din parteneri reprezentand: Italia, Anglia, Franta, Romania (CAT), Polonia, Bulgaria, Georgia, Rusia, reuniti pentru dezvoltarea Marketingului Teritorial si crearea Depozitelor Virtuale de Cunostinte (Knowledge Warehouse) www.e-cat.ro/liric.html

IRC – Innovation Relay Center – Consortiul National co-ordonat de CRIMM-Bucuresti, format de parteneri din Timisoara, Iasi, Calarasi http://e-cat.ro/irc . Au fost deschise 20 de Puncte Focale la universitati, unitati de cercetare, institutii publice si companii, pentru promovarea co-operarii tehnologice trans-europene si dezvoltarea parteneriatelor dintre firmele noastre si cea europeana.

smE-MPOWER – mobilizarea IMM-urilor pentru participarea la Consortiile Europene pentru proiectele FP7, a fost declansata in luna noiembrie.

Departamentul Cercetare-Dezvoltare (R&D) a sustinut programele destinate tinerilor, in special pentru studentii si masteranzii Facultatile de Studii Europene si Stiinte Economice. Programele CAsT si LBC au fost sustinute in beneficiul tinerilor intreprinzatori.

S-a continuat livrarea primului curs-seminar de mBIZ (mobile business/e-commerce) pentru studentii Facultatii de Studii Europene – sectia Managementul Institutiilor Europene http://e-cat.ro/mknowledge.html, utilizandu-se metodele avansate de predare a noilor concepte si tehnologii europene in domeniul business-ului. Totodata, a fost dezvoltata noua noastra tehnica de cercetare aplicata in domeniul tehnologiilor de varf – IC&T, respectiv modelul PECS=Penetration-Eruption-Capture-Storage. Acest model va fi dezvoltat in contextul realizarii Depozitelor Virtuale de Cunostinte (Knowledge Warehouse). Au fost sustinute masteratele FSE-UBB, respectiv Management Cultural si Managementul Proiectelor, in cadrul carora livram cursuri-seminarii.

Punctul Focal de Cercetare-Documentarre creat in colaborare cu Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost direct sprijinit prin proiectul IRC-Innovation Relay Center. CAT este “Innovation Support Organization”, fiind agreat ca si institutie partenera la proiectele de cercetare si cooperare trans-europeana. Punctul de documentare-cercetare-inovare are sediul in Str. Avram Iancu nr. 19, etaj 2, si a fost pus la dispozitia companiilor noastre, organizatiilor pentru inovare si trasfer tehnologic, cercetatorilor, universitarilor, studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, media, precum si publicului interesat. Celelalte 20 de Punctele Focale IRC-CAT sunt la http://www.e-cat.ro/irc/contact.php .

Departamentul R&D a mentinut relatia directa cu Comisia Europeana, aprovizionand cu materiale si informatii primul grup de mBIZ din Europa, creat in 2001 si format din 18 firme http://e-cat.ro/gmb.html. CAT-EUnit Team a continuat sa promoveze proiectele designate pentru Programul Cadru 6 – FP6 al Comisiei Europene.

Colaborarea cu Fundatia CRIMM din Bucuresti s-a materializat prin derularea proiectului de realizare a retelei nationale IRC – Innovation Relay Center www.e-cat.ro/irc.

Site-urile acestui departament sunt http://e-cat.ro/catresearch.html , http://e-cat.ro/lbcro.html ,http://e-cat.ro/catshop.html , http://e-cat.ro/plicuriadacat.html , http://e-cat.ro/specat.html ,http://www.n2n.ro.

Departamentul CATraining&Consulting a realizat pentru firmele noastre 42 misiuni de asistenta gratuita, prin consultanti SES-Germania. Divizia pentru proiecte UE a participat la 5 propuneri de proiecte in contextul Programului 6FP al Comisiei Europene. Proiectul ABILITIES a fost castigat in favoarei firmei FILBAC-Targu Lapus. S-au acordat peste 4000 de ore de consultanta gratuita atat firmelor asociate, cat si potentialilor parteneri din tara si strainatate. Au fost organizate reuniuni promotionale pentru business links de care au beneficiat 50 de IMM-uri.

Site-urile de lucru ale departamentului: http://e-cat.ro/consulting.html , http://e-cat.ro/catraining.html,http://e-cat.ro/expert.html si http://e-cat.ro/catranslation.html .

Departamentul Relatii http://e-cat.ro/catravel.html si-a intensificat eforturile de a identifica targuri si expozitii, precum si parteneri externi pentru firmele CAT. S-au organizat 8 misiuni economice in strainatate la care au participat 5 firme si 6 oameni de afaceri, in: Spania, Italia, Franta- Antilele Franceze, Austria, Belgia, Ungaria.

Domeniile de interes cerute de companiile CAT pentru participarea la targuri si expozitii internationale au fost: ITC, constructii civile, mobila, confectii, cosmetice, produse alimentare si gastronomie, turism, investitii si cooperare in productie.

Bursa electronica http://e-bursa.ro si cele 28 de ringuri virtuale sunt legate de cele mai importante surse interne si externe de informare. Ea functioneaza on-line pe categoriile de produse si sectoare propuse de Breslele Transilvane, conform regulamentului comun elaborat de Bursa Transilvana si CAT.

Prin intermediul Bursei Electronice au fost introduse peste 100 de cereri/oferte de marfuri si servicii, asigurandu-se transparenta si accesibilitate totala si gratuita a IMM-urilor. Legaturile E-BURSA cu alte site-uri similare din tara si strainatate au deschis accesul neingradit al companiilor noastre la Single Market si Global Market. Revista electronica piat@zi este la http://e-cat.ro/e-bursa.html si http://e-cat.ro/v-bursa.html.

Colaborarea cu APM-Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj, UGIR 1903 si ARIES a condus la importante actiuni de business si la dezvoltarea in teritoriu a programelor CAT, in special pentru localitatile mici si comunele transilvane. S-a realizat o legatura permanenta cu Breslele Transilvane si Uniunea Asociatiilor Patronale si de Afaceri Cluj.

Pentru sprijinirea creatiei vestimentare si a Programului Transilvania Fashion – Breasla Stilismului Transilvan, CAT a co-finantat evenimentele organizate de catre Mikotronic-Show Master.

CAT a sustinut in mod traditional evenimente cultural-artistice in beneficiul comunitatii si al: Operei Romane, Teatrului National, Filarmonicii Transilvania, Universitatii de Arte Vizuale si Design, Universitatii Babes-Bolyai, Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Muzeului de Arta, Arhivelor Statului-Asociatia Arhivistilor, Bibliotecii Universitare si a celei Judetene, altor institutii.

S-a participat la reuniunile multilaterale organizate pentru proiectele finantate de Comisia Europeana: IRC, smE-MPOWER si FP6.

Lunar au fost trimise informatii de afaceri, pliante, publicatii si oferte/cereri la membrii CAT atat prin “plicuriada” clasica, cat si prin “posta electronica”. Newsletter-urile lunare pot fi recitite pe Internet lahttp://e-cat.ro/tbreview.html deoarece ele contin activitatile concrete realizate in perioada precedenta. Relatiile CAT cu media scrisa si virtuala au fost dezvoltate constant. Alaturi de cotidianele locale si nationale, posturile de radio si TV asociate la CAT, s-au remarcat: publicatia “eWEEK” care sustine programele IC&T ale CAT si revista “Cluj-Napoca” care sprijina proiectele de imagine si dezvoltare locala.

Departamentul Administratie a condus procesul de generalizare a muncii flexibile – Mobile Working. Personalul CAT a adoptat in proportie de 95% stilul e-working, lucrand in TAM-Total Autonomic Mobility (4-O=oriunde-oricand-oricine-orice) folosind Internetul. Platile si decontarile au fost realizate in proportie de 75% prin i-Banking si carduri. Activitatile de Contabilitate, WebHosting-ICT, Aprovizionare, Transport, Corespondenta, Training, Consulting, BusinessLinks au fost externalizate prin contracte de outsourcing cu firmele CAT.

Administratia a lucrat in sistem mKM-mobile Knowledge Management, fiind astfel ridicata la 85% mobilitatea si virtualizarea organizatiei noastre. Sedintele Comitetului de Directie au fost tinute on-line folosind SKYPE sau Yahoo Messenger Multimedia (audio-video).

Spatiul de lucru a fost redus la minimul necesar pentru secretariat-administrare, iar activitatile-serviciile m-angajatilor au fost desfasurate “pe teren-la-clienti” si “fara hartii-totul electronic”. Am atins un inalt grad de sustainabilitate si am redus continuu consumul de materiale (hartie, rechizite, mobilier, echipamente…) si energie dar am dublat atat cheltuielile cu comunicatiile mobile (Tmobil, Internet, mTerminale), cat si investitiile in Knowledge (cunostinte).

Obiectivul nostru privind digitalizarea firmelor CAT nu a fost realizat in totalitate, datorita ritmului lent de adoptare a decontarilor on-line de catre companiile asociate, donatorii si sponsorii nostri. Acest obiectiv va fi inclus ca si prioritar in Programul CAT 2006. Alinierea si integrarea sistemului financiar-contabil-bancar-fiscal romanesc in sistemele digitale europene va permite trecerea CAT de la starea virtual electronica actuala la cea virtual mobila: eCAT-2-mCAT, creand utilizatorilor acea relaxare-confort profitabil total, pe care il dorim cu totii.

Departamentul Administratie a incheiat Bilantul Contabil pentru 2005, pe care l-a inaintat Comitetului de Directie si Comisiei de Cenzori; principalii indicatori sunt:

A. Venituri din:

- Activitati economice:……………………………… .0 lei

- Activitati proprii (cotizatii):………………..45.783 lei – 19 %

- Granturi din strainatate (UE, SES):……..186.559 lei – 77 %

- Donatii, sponsorizari:…………………………….0 lei – 0 %

- Alte venituri: dobanzi, venituri financiare…..7.893 lei – 4 %

TOTAL VENITURI LEI………………………………………………..240.235 Lei

TOTAL VENITURI EURO……………………………………………65.960 Euro

B. Cheltuieli cu

- Activitati economice……………………………………………..……………0 lei

- Activitati proprii (materiale,salarii, taxe, impozite,chirii):…………..141.022 lei – 100%

TOTAL CHELTUIELI LEI:…………………………………………… 141.022 Lei

TOTAL CHELTUIELI EURO………………………………………… 38.720 Euro

C. Excedent/Deficit: Lei: +99.213; EURO : 27.240

* Curs mediu 2006: 1 EURO= 36.420 lei

Activele totale CAT au scazut fata de anul precedent cu 1.847 lei, respectiv 20 %, atingand la 31.12.05 suma de 56.727 lei.

Creantele in suma de 21.088 lei s-au localizat in principal la membrii cotizanti (98%) si la cativa furnizori. Recuperarea acestor sume a fost programata pentru primul trimestru al anului 2006, cu masuri pana la excluderea membrilor care nu si-au indeplinit obligatiile.

Datoriile sunt in suma totala de 14.102 lei, in principal localizate la imprumutul personal-fara dobanda acordat de presedintele-fondator al CAT, ca urmare a intarzierii platilor la proiectele derulate IRC, LIRIC, ViVa din partea Comisiei Europene.

Excedentul inregistrat in suma de 99.213 lei este destinat integral pentru acoperirea deficitelor contabile din anii precedenti, generate de platile restante ale Comisiei Europene sau datoriilor, dar si pentru acoperirea cheltuielilor generate de proiectul smE-MPOWER.

In 2005, CAT a fost distins cu: “Diploma de Excelenta” si “Cupa de Onoare” acordata de Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj.

In incheiere: dorim sa aducem cele mai calde multumiri tuturor membrilor nostri, intregului staff si tinerilor colaboratori, cenzorilor, conducerilor breslelor, directorilor rezidenti si conducerilor CAT-urilor independente din orasele transilvane, precum si sponsorilor programelor noastre. Sprijinul si eforul pe care l-au depus pentru mentinerea organizatiei noastre printre cele mai performante si sustainabile Centre de Afaceri din regiune, a condus la intarirea imaginii CAT pe plan intern, european si international. De asemenea, aducem multumiri partenerului nostru CRIMM-Bucuresti si Comisiei Europene de la Brussels, pentru acceptarea CAT in Consortile IRC, smE-MPOWER, precum si delegatiei sale in Romania, care a co-finantat in 2000-2001 programul nostru de succes: BusinessLink-BREuropa si a carui rezultate le vedem si astazi.

Documentele de lucru sunt puse la dispozitia membrilor, la sediul CAT din Bd. N.Titulescu, nr. 4, cam.1, tel/fax 0264-433768, mobil 0722-354447 begin_of_the_skype_highlighting 0722-354447 end_of_the_skype_highlighting, e-mail cat@e-cat.ro. Ele pot fi examinate pe Internet la http://e-cat.ro/raport05.html, pentru pregatirea dezbaterilor din cadrul Adunarii Generale, convocata pentru data de 27 Februarie 2006, ora 15.00. Adunarea Generala va avea loc atat fizic, cat si virtual (Internet-SKYPY/Yahoo Messenger Multimedia-AudioVideo Conferinta).

Dr. Radu-Adrian Mlesnita

Presedinte

Cluj-Napoca, 5 februarie 2006