Raport de Activitate 2009

Raport de Activitate 2009

Centrul de Afaceri Transilvania - CAT, asociatie regionala non-profit, apolitica si descentralizata, pentru promovarea companiilor membre si implementarea de programe destinate dezvoltarii locale si globale, a continuat realizarea constanta a obiectivelor si functiilor sale, cuprinse in Statutul si Regulamentul de Functionare.

Programul de Actiuni stabilit pentru anul 2009 a fost realizat in privinta implementarii proiectelor pentru sprijinirea IMM-urilor inteligente in perioada crizei economice globale care a afectat tara noastra.

S-au inregistrat noi succese ale comunitatii noastre de afaceri in generarea activitatilor sustainabile in plan regional si local. Resursele proprii pe care le-am avut au fost in masura sa asigure functionarea asociatiei in conditiile scaderii cu mai bine de 50% a activitatii datorate crizei actuale.

Organizatia noastra, care este si primul centru de afaceri virtual de pe continent, a continuat procesul de extindere a birourilor virtuale pentru fiecare angajat - “freelancer” si a asistat atat firmele membre cat si studentii aflati in practica. O mare parte a activitatilor CAT au fost realizate cu studentii care au dorit sa invete practic tehnicile si metodele noastre avansate de mBIZ-mobile Business, mKM-mobile Knowledge Management, e/m-Marketing.

Numarul companiilor asociate la CAT a atins 1597; doar 27 dintre au aderat in ANUL Mobilitatii Totale si Afilierilor (Total Mobility and Affiliation), reprezentand o crestere de 1.7% (de la 1570 in 2008 la 1597 in 2009). Peste 1500 companii asociate la CAT sunt conectate la Internet si au site cu elemente de prezentare; 50% au dezvoltat pagini interactive sau Shop-uri electronice. Ele au fost incluse in PRIMA PIATA ELECTRONICA TRANSILVANA si folosesc tehnici de m/e-Commerce. Site-urile CAT au peste 1200 de pagini, multe dintre ele sunt interactive si contin baze de date on-line, elemente SEO, precum si alte facilitati necesare unei informari rapide, atat a membrilor cat si a potentialilor clienti, furnizori, investitori sau parteneri.

Firmele asociate online la activitatile CAT si care au devenit abonati la Newsleter-ul cu informatii de piata virtuala, au crescut in acest an de aproape 10 ori. Daca la finele lui 2008 e-abonatii depaseau cifra de 15.000, la finele lui 2009 baza de date inregistra peste 150.000, grupati dupa adresele de e-mail, respectiv: adrese cu domeniu de firma (ex. office, contact, info, marketing, sales, vanzari, secretariat, etc), adrese diverse (ex. personale cu domeniu de firma), adrese webmail public (Gmail, Hotmail, Go, Zapp, RDS, etc) si adrese de Yahoo ( ex. personale sau de firma).

Numarul vizitatorilor tuturor site-urilor CAT a depasit 1.358.900 din care in 2009 au fost 242.000, cu o frecventa de 663 potentiali parteneri/zi sau 27.6 vizitatori/ora. Contoarele principalelor site-uri au inregistrat la 31.12.2009 urmatorul numar total de vizitatori:

Primul Multicultural CyberCity, lansat in 1997, www.ClujNapoca.ro, www.Kolozsvar.ro, a fost permanent actualizat iar www.Klausenburg.ro este in continuare in “redirectionare” cu dorinta de a incepe constructia lui in 2010. Cetatea virtuala este dotata cu cele mai importante informatii privind istoria si prezentul bi-milenarului municipiu. Site-ul s-a dezvoltat la 86 pagini continand date si fotografii despre: arta, cultura, invatamant, sport, turism, utilitati publice, institutii, business, etc. Are primul PRIMAR VIRTUAL din lume, alaturi de un Consiliu Virtual, un sistem electronic de eVOT, un chat-FORUM si multe link-uri importante.

In 2009, CAT in calitate de partener al Universitati Babes-Bolyai Cluj a implementat urmatoarelor proiecte finantate din fonduri europene:

Proiectul: Programul de Practica in Management de Proiect JACQUES DELORS – fundament al tranzitiei de la sistemul de educatie la viata activa (ID proiect 25544); cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU 2007-2013, Investeste in oameni, Axa prioritara 2, Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, Domeniul major de interventie 2.1, Tranzitia de la scoala la viata activa (Contract POS DRU/22/2.1/G/25544)

Proiectul: Convergenta pregatirii universitare cu viata activa, cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU 2007 – 2013

Ambele proiecte vizeau efectuarea de lucrari practice ale studentilor si masteranzilor in cadrul departamentelor CAT. Aplicatiile practice s-au desfasurat dupa o metodilogie si o planificare a livrarii continutului, orele fiind repartizate pentru munca in cadrul workshop-urilor, in birou, pe teren si independent in regim de m-worker/freelancer. Principalele teme au fost legate de mBIZ – eMarketing simKM - mobile Knowledge Management si Managementul Proiectelor. Job-urile simulate de studenti au fost cele create de CAT: virtual market researcher, clients’ extractor, e-Newsletter designer, e-mail campaigns developer, e-social networker, directories’ register, classifieds’ creator, banners’ designer, e-statistics suppervizor, data base updater, affiliation developer, SEO – search engine optimizer, PECS developer, mKM trainer, online tutor, webdesigner , etc.

Departamentul Cercetare-Dezvoltare (R&D) a sustinut programele destinate tinerilor, in special pentru studentii si masteranzii Facultatile de Studii Europene si Stiinte Economice. Programele CAsT si LBC au fost diversificate in beneficiul tinerilor intreprinzatori.

S-a continuat livrarea cursurilor de mBIZ (mobile business/e-commerce), mKM – mobile Knowledge Management si PCM – Project Cycle Management pentru masteranzii Facultatii de Studii Europene –www.e-cat.ro/mknowledge.html, utilizandu-se metodele avansate de predare a noilor concepte si tehnologii europene in domeniul business-ului. Totodata, au fost dezvoltate propriile noastre tehnici de cercetare aplicata in domeniul tehnologiilor de varf – IC&T, respectiv:

modelul PECS = Penetration-Eruption-Capture-Storage. Acest model se dezvolta in contextul realizarii Depozitelor Virtuale de Cunostinte (Knowledge Warehouse).

modelul mKM-4-mBIZ = mobile Knowledge Management for mobile Business, introdus lamasteratele FSE-UBB, precum si la Scoala Doctorala-USAMV Cluj.

Platforma de eLearning dezvoltata de acest departament, bazata pe conceptul nostru de mK – Mobile Knowledge, serveste anual peste 400 de studenti, masteranzi si doctoranzi. Alaturi de acestia beneficiaza si specialistii din firmele asociate la CAT, precum si publicul larg interesat: De la crearea platformei in anul 2002, numarul de accesari a informatiilor a depasit 70.000, din partea celor peste 3100 de studenti carora li s-a livrat pana acum, acest concept unic, inteligent si avansat creat de noi:Mobile Knowledge. In anul viitor platforma va fi integrata la o noua locatie: www.Knowledge-Management.ro.

Departamentul CATraining&Consulting a realizat la firmele asociate 13 misiuni de asistenta tehnica nerambursabila, prin consultanti SES-Germania, insumand peste 1800 de ore de consultanta gratuita la 12 firme beneficiare. La acestea se adauga peste 800 de ore de consultanta gratuita la firme sau on lineacordate de specialistii CAT, indeosebi celor care solicitau fonduri europene nerambursabile.

In 2009, 5 experti ai CAT au urmat cursurile de formare de formatori ( specialitatea tutori, profesori, seminaristi) si au fost autorizati/acreditati de Ministerul Invatamantului si Ministerul Muncii.

Pentru a usura activitatea consultantilor asociati la CAT si a solicitantilor de fonduri a fost lansat la inceputul anului Programul de Accelerare al Accesarii Fondurilor Structurale – PAAFS. Programul a inregistrat on line peste 750 de solicitari de fonduri pentru idei de proiecte ale unor firme si persoane fizice. Deasemenea, s-au inscris cu oferte de consultanta 12 specialisti si firme din intreaga tara. Repartizarea solicitarilor la consultanti au creat venituri suficiente pentru ca acest program sa se auto-sustina financiar.

Au fost instruiti si au efectuat activitati ptactice 52 de studenti de la Facultatea de Studii Europene in domeniul mBIZ din care 15 au aderat la CasT – Centrul de Afaceri al Studentilor Transilvania. La acestia se adauga 124 de doctoranzi de la Universitatea de Stiinte Agrilcole si Medicina Veterinara care au fost pregatiti in mKM – Mobile Knowledge Management.

In 2009 au fost finalizate si tiparite 3 lucrari stiintifice scrise de specialistii CAT si tiparite sub ingrijirea Editurii AcademicPres din Cluj-Napoca:

Elemente de Mobile Marketing (eMarketing/mMarketing), autori: Radu-Adrian Mlesnita, Adela Zifceac;

Primul Studiu al Pietei Virtuala v-Market.ro, autori Radu-Adrian Mlesnita, Adela Zifceac, Nicoleta Racolta-Paina;

mBIZ – Mobile Business, autori: Radu-Adrian Mlesnita, Bianca Muntean

Departamentul Relatii www.v-Market.ro/targuri si-a intensificat eforturile de a identifica targuri si expozitii internationale, precum si parteneri externi pentru firmele CAT. S-au organizat 5 misiuni economice in strainatate, la care au participat 11 firme si 32 oameni de afaceri, in: Olanda, Italia, China, SUA, Panama, Costa Rica, Guatemala, Belize.

Domeniile de interes cerute de companiile participante la targurile internationale au fost: constructii, ITC, mobila, confectii, cosmetice, produse alimentare si gastronomie, turism, investitii si cooperare in productie.

In anul 2009 au fost dezvoltate serviciile on line de rezervare a biletelor de avion si hotelelor prin cele 3 portaluri www.NoNameTravel.ro (versiunea in limba engleza www.NoName.Travel), www.iAVION.ro(redirectionare www.i-Avion.ro), www.iHOTELE.ro(redirectionare www.i-Hotele.ro, www.i-Hotel.ro). Site-urile au fost afiliate la cei mai importanti tour operatori din Europa si au fost inzestrate cu tehnologii avansate de SEO – Search Engine Optimization.Site-urile au generat venituri in masura sa sustina procesul de dezvoltare a lor, prin cele 193 bilete de avion vandute si 16 rezervari platite la hotele.

Prima Bursa electronica www.e-bursa.ro, creata de noi in anul 1996, are 28 de ringuri virtuale legate de cele mai importante surse interne si externe de informare. Ea functioneaza on-line pe categoriile de produse si sectoare propuse de Breslele Transilvane, conform regulamentului comun elaborat de Bursa Transilvana si CAT. Bursa Transilvana a fost creata in 1992 ca si departament al CAT, fiind reorganizata in 1994 ca si societate pe actiuni. www.e-Bursa.ro, este primul mecanism virtual creat in Romania pentru intalnirea libera a cererii-si-ofertei. Acest mecanism virtual a fost pus la dispozitia firmelor pentru a fi folosit gratuit prin intermediul paginilor: www.e-cat.ro/e-bursa.html si www.e-cat.ro/v-bursa.html.

Prima Piata Virtuala www.v-Market.ro, creata de noi in anul 1996, a cunoscut o stagnare in perioada de criza. Portalul s-a mentinut sa si un locul de intalnire pentru cereri-oferte, firme partenere, investitori si finantatori. Portalul are peste 70 de pagini, continand informatii clasificate pe domenii, piete, bresle, baze de date, eShopuri. Numarul de banere s-a mentinut la 190, concomitent cu numarul de linkuri spre firme si baze de date. Portalul a generat mici venituri din bannere www.v-Market.ro/eMarketing si anunturile privind Fondurile Structurale: www.v-Market.ro/fonduristructurale

Cu prilejul Craciunului a fost lansat un nou serviciu al CAT, destinat persoanelor crestine si publicului larg. Aceste servicii sunt furnizate prin portalul www.Isus-Cristos.ro.

Colaborarea cu APM – Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj, ARIES-Transilvania a continuat in beneficiul firmelor membre ale acestor organizatii.

Pentru sprijinirea creatiei vestimentare si a Programului Transilvania Fashion – Breasla Stilismului Transilvan www.TransilvaniaFashion.ro, CAT a co-finantat evenimentele organizate de catre Mikotronic-Show Master. Programul Transilvania Fashion a fost lansat de CAT in anul 1992 si s-a dezvoltat in 3 directii principale: creatia vestimentara, spectacole de moda, agentie de foto-modele.

Lunar au fost trimise informatii de afaceri, pliante, publicatii si oferte/cereri la membrii CAT atat prin “plicuriada” posta clasica, cat si prin posta electronica. Noul Newsletter poate fi recitite pe Internet la www.PiataPietelor.ro/newsletter si are peste 75.000 de abonati.

Departamentul Administratie (www.e-cat.ro/cinesuntem.html) a condus munca flexibila – mobile working, a celor 3 angajati permanenti si 16 freelanceri.

Personalul CAT a adoptat in proportie de 95% stilul e-working, lucrand in TAM-Total Autonomic Mobility(4-O = oriunde-oricand-oricine-orice), folosind Internetul.

Platile si decontarile au fost realizate in proportie de 98% prin i-Banking si carduri. Activitatile de contabilitate, webHosting-ICT, aprovizionare, transport, corespondenta, training, consulting,BusinessLinks si misiuni economice in strainatate au fost externalizate prin contracte de outsourcing cu firmele CAT.

Administratia a lucrat in sistem mKM-mobile Knowledge Management, fiind astfel ridicata mobilitatea si virtualizarea organizatiei noastre la peste 95%. Sedintele Comitetului de Directie au fost tinute on-linefolosind SKYPE sau Yahoo Messenger MultiMedia.

Spatiul de lucru si cheltuielile au fost reduse la minimul necesar pentru secretariat-administrare iar activitatile-serviciile m-angajatilor au fost desfasurate “pe teren-la-clienti” si “fara hartii – totul electronic”.

Am atins un inalt grad de sustainabilitate si am redus continuu consumul de materiale (ex. hartie, rechizite, mobilier, echipamente…) si energie dar am crescut atat cheltuielile cu spatiul virtual, comunicatiile mobile (Tmobil, Internet, mTerminale) cat si investitiile in cunostinte (Knowledge).Opondere importanta a avut-osi cheltuielile cu deplasarile la targuri internationale.

Obiectivul nostru privind digitalizarea firmelor CAT a continuat intr-un ritm sustinut, adoptand noi forme de decontare on-line cu companiile asociate, donatorii si sponsorii nostri. Acest obiectiv va fi incheiat in 2010 cand alinierea si integrarea sistemului financiar-contabil-bancar-fiscal romanesc in sistemele digitale europene va permite trecerea CAT de la starea virtual electronica actuala la cea virtual mobila:eCAT-2-mCAT. Atunci vom asigura utilizatorilor relaxarea-confortul profitabil total, pe care il dorim cu totii.

Criza economica globala a afectat activitatea CAT si mobilizarea de fonduri necesare dezvoltarii sale. Anul 2009 a continuat scaderea accentuata inregistrata in 2008 si a dus la restructurarea unor activitati sau abandonarea celor care nu generau venituri suficiente.

Departamentul Administratie a incheiat Bilantul Contabil pentru 2009, pe care l-a inaintat Comitetului de Directie (www.e-cat.ro/catclub.html) si Comisiei de Cenzori; principalii indicatori sunt:

A. Venituri din:

Activitati economice:…………………………8,448 lei

Activitati proprii (cotizatii):…………….…30,828 lei 52,95 %

Granturi din strainatate (UE, SES):……..17,236 lei 29,60 %

Donatii, sponsorizari:………………………1,254 lei

Alte venituri: dobanzi, curs valutar…………. 447 lei 0,76.%

TOTAL VENITURI LEI……………………………………………….. 58,213 Lei

TOTAL VENITURI EURO…………………………………………….13,767 Euro

B. Cheltuieli cu

Activitati economice………………………………………………….12,244 lei

Activitati proprii (materiale, salarii, taxe, impozite,chirii …)….143,250 lei

- Cheltuieli cu personal: …………………………………………43,793 lei 30,57%

- Cheltuieli cu servicii executate de terti:………………….. 67,443 lei 47,08 %

- Alte cheltuieli: …………………………………………………… 32,014 lei 22,34%

TOTAL CHELTUIELI LEI:………………………………………………….. 155,494 Lei

TOTAL CHELTUIELI EURO………………………………………………… 36,775 Euro

C. Deficit: – 97,281 Lei

- 23,007.Euro

* Curs mediu BNR 2009: 1 Euro =4.2282. LEI

Activele imobilizate CAT au scazut fata de anul precedent cu 5,016 lei, atingand la 31.12.09 suma de 14,692 lei.

Creantele in suma de 243,021 lei sunt istorice, fiind localizate la membrii cotizanti (100%). Recuperarea acestor sume a fost programata pentru primul semestru al anului 2010. Pentru a se evita aceasta situatie in viitor, s-a stabilit ca cei ce doresc sa devin membrii CAT temporar sa plateasca cotizatia in avans.

Datoriile sunt in suma totala de 270,507 lei, in principal localizate la imprumutul personal si fara dobanda acordat de presedintele-fondator al CAT, ca urmare a intarzierii platilor din partea Comisiei Europene la proiectul deployPROMIS si al creantelor nerecuperate.

Pierderea inregistrata datorita efectelor crizei economice, in suma de 97,281 lei, va fi stabilizata prin actiuni specifice perioadei de stagnare din 2010.

Documentele de lucru sunt puse la dispozitia membrilor, la sediul CAT din Bd. N.Titulescu, nr. 4, cam.1, tel/fax 0264-433768, mobil 0722-354447, e-mail cat@e-cat.ro. Ele pot fi examinate pe Internet la www.e-cat.ro/raport08, pentru pregatirea dezbaterilor din cadrul Adunarii Generale, convocata pentru data de 05 martie 2010, ora 15.00. Adunarea Generala va avea loc atat fizic, cat si virtual (Internet-SKYPY/Yahoo Messenger Multimedia-AudioVideo Conferinta).

Dr. Radu-Adrian Mlesnita

Presedinte

Cluj-Napoca, 26 februarie 2010