Raport de Activitate 2003

Raport de Activitate 2003

“TmCAT = Total mobilitate Confort-Autonomie-Transparanta”

Centrul de Afaceri Transilvania-CAT, asociatie regionala non-profit, apolitica si descentralizata, pentru promovarea companiilor membre si implementarea de programe pentru dezvoltare locala si globala, a continuat realizarea constanta a obiectivelor si functiilor sale, cuprinse in Statutul si Regulamentul de Functionare.

Programul de Actiuni stabilit pentru anul 2003 a fost realizat, marcandu-se un nou succes pentru comunitatea noastra de afaceri in generarea activitatilor sustainabile – durabile in plan regional si local, bazate pe principiul nostru: TAM – Total Autonomic Mobility (Autonomie Mobila Totala) de integrare in structurile europene si economia globala.

Principalele noastre obiective privind descentralizarea, debirocratizarea, dematerializarea si virtualizarea activitatilor, concomitent cu crearea conditiilor de afirmare a relatiilor directe reale si virtuale: “one-to-one”, “link-to-link” si “business-to-business”, au fost atinse. CAT Cluj a devenit unul dintre cele mai utilizate mecanisme atat concrete cat si virtuale ale noii economii nu numai din tara dar si din Europa aflata in procesul de tranzitie si extindere integrata si durabila. Organizatia noastra, care este si primul centru de afaceri virtual de pe continent, a trecut in 2003 de la starea de confort virtual mCAT=uniCATla TOTALmCAT=mobilitate-Confort-Autonomie-Transparenta.

CAT a recomandat si consiliat firmele in legatura cu: (1) tehnologiile m2m (mobile-to-mobile) folosind conceptul propriu mK-4-mB&E

(mobile knowledge – for – mobile business and entertainment); (2) stilul de munca flexibil – teleworking – eWorking/mWorking.

Numarul companiilor asociate a crescut, in ANUL Sustainabilitatii Durabile cu 4.7%, de la 1399 la 1467, ca rezultat al preocuparii prioritare pentru mBIZ – mobile business si promovarii la firmele asociate a ICT – tehnologiilor de informare si comunicare globala. Un numar de 978 companii asociate la CAT sunt conectate la Internet si au site cu elemente de prezentare. 38% au dezvoltat pagini interactive sau Shop-uri electronice. Ele au fost incluse in PRIMA PIATA ELECTRONICA TRANSILVANA fiind imbunatatite conditiile de penetrare a m/e-commerce. Site-ul principal pentru desfasurarea activitatilor virtuale,CAT@CAT are peste 370 de pagini interactive, programe si baze de date on-line, alte facilitati necesare unei informari rapide, atat a membrilor nostri cat si a potentialilor clienti, furnizori, investitori sau parteneri. Numarul de vizitatori a depasit 48.400 pentru http://e-cat.ro si 31.300 de vizitatori pentruhttp://e-bursa.ro. Totalul vizitatorilor paginilor CAT a depasit 260.560, din care in 2003 au fost 64.127, cu o frecventa de 176 potentiali parteneri/zi sau 7.3 accesari/ora.

Primul Multicultural CyberCity www.ClujNapoca.ro a fost re-designat si este prevazut cu doua site-uri “mirror”: www.Kolozsvar.ro si www.Klausenburg.ro. Cetatea virtuala este dotata cu cele mai importante informatii privind istoria si prezentul bimilenarului municipiu. Site-ul s-a dezvoltat la 57 de pagini continand date si fotografii despre: arta, cultura, invatamant, sport, turism, utilitati publice, institutii, business, etc. Are primul PRIMAR VIRTUAL din lume, alaturi de un Consiliu Virtual, un sistem electronic de eVOT, un chat-FORUM si multe, multe link-uri importante.

CAT a continuat sa participe la realizarea urmatoarelor proiecte ale Comisiei Europene:

EWEN – East West Economic Network este o retea multidisciplinara, creata la initiativa Comisiei Europene, pentru a identifica proiecte trans-frontariere si a lega actiunile de cooperare europeana in cadrul procesului de integrare si extindere a Uniunii Europene.

ViVa – a fost un proiect de cercetare aplicata pentru realizarea unor noi mecanisme si platforme virtuale (de exemplu: ERP, CRM, HRM, e-Business…) necesare cresterii economice rapide a IMM-urilor. Consortiul European VIVa a reunit companii si specialisti din Franta, Anglia, Italia, Romania (CAT), http://e-cat.ro/viva.html

ENERGIA – a constituit un proiect de cooperare trans-europeana cu reprezentanti de firme si universitati din Franta, Germania, Grecia, Belgia, Italia, Rusia, Bulgaria, http://e-cat.ro/energia.html

TextMap – a fost un proiect pentru designarea hartii europene a industriei textile in care au fost incluse companiile clujene si transilvane interesate, alaturi de cele din Franta,Germania, Grecia, Spania si alte tari UE.

LIRIC – Consortiu European format din parteneri reprezentand: Italia, Anglia, Franta, Romania (CAT), Polonia, Bulgaria, Georgia, Rusia, reuniti pentru dezvoltarea Marketingului Teritorial si crearea Depozitelor Virtuale de Cunostinte (Knowledge Warehouse) http://e-cat.ro/liric.html

Departamentul Cercetare-Dezvoltare (R&D) a sustinut programele destinate tinerilor, la care au participat 40 elevi si 140 studenti din cadrul LBC-Lyceum Business Center-EcoJunior si CasT-FSE. Firmele CAT au sprijinit activitatea practica a tinerilor, iar unora dintre ei le-au fost oferite locuri de munca. De exemple, la sediul CAT au fost angajati ca si colaboratori 2 studenti si 3 elevi, pentru diferite programe. Alti 21 de elevi si studenti au gasit job-uri temporare la firme. Elevii au realizat actiuni practice la 8 targuri si expozitii organizate la Cluj-Napoca de EXPO-Transilvania, intrand in contact direct cu reprezentantii a peste 200 de firme expozante si vizitatori. Legaturile de afaceri ninitiate de elevi au fost mult apreciate de firmele participante si de CAT. Au fost sustinute activitati initiate de asociatiile studentesti ASEE, AISEEC, BEST, Casa de Cultura a Studentilor, Job-Shop si altele.

S-a continuat livrarea primului curs-seminar de mBIZ (mobile business/e-commerce) pentru studentii Facultatii de Studii Europene – sectia Managementul Institutiilor Europene http://e-cat.ro/mknowledge.html, utilizandu-se cele mai avansate metode de predare a noilor concepte si tehnologii europene in domeniul business-ului. Totodata, a fost dezvoltata noua noastra tehnica de cercetare aplicata in domeniul tehnologiilor de varf – IC&T, respectiv modelul PECS=Penetration-Eruption-Capture-Storage. Acest model va fi dezvoltat in contextul realizarii Depozitelor Virtuale de Cunostinte (Knowledge Warehouse_ din cadrul proiectului LIRIC-EU.

Punctul Focal de Cercetare-Documentarre creat in colaborare cu Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a fost direct sprijinit de eCommerce Unit al Comisiei Europene-Brussels. Prin aceasta, CAT a devenit “Innovation Support Organization”, fiind agreat ca si institutie partenera la proiectele de cercetare si cooperare trans-europeana. Punctul de cercetare-documentare are sediul in Str.Bratianu nr.22, etaj 1 – Biblioteca FSE si este pus la dispozitia companiilor noastre, cercetatorilor, universitarilor, studentilor, masteranzilor, doctoranzilor, media, precum si publicului interesat.

Departamentul R&D a mentinut relatia directa cu Comisia Europeana, aprovizionand cu materiale si informatii primul grup de mBIZ din Europa, creat in 2001 si format din 18 firme http://e-cat.ro/gmb.html. CAT-EUnit Team a continuat sa promoveze proiectele designate pentru Programul Cadru 6 – FP6 al Comisiei Europene. Colaborarea cu Fundatia CRIMM din Bucuresti s-a materializat prin participarea la elaborarea proiectului de realizare a retelei nationale IRC – Innovation Relay Center.

CAT a fost co-organizator al seminarului international cu tema: “Competitivitatea economiilor nationale si eficienta economica a integrarii in Uniunea Europeana” (Cluj-Napoca, 19-21 septembrie 2003), alaturi de Facultatea de Studii Europene – Universitatea “Babes-Bolyai” si Camera de Comert. Cu acest prilej, Prof.Dr.Radu-Adrian Mlesnita, Ds.Bianca Muntean – Directoarea Departamentului de Cercetare-Dezvoltare si Dl. Sandu Hotima – Directorul Departamentului de Relatii au prezentat tehnologiile avansate ale e-CAT in domeniul mBIZ – Mobile Business, mKM-Mobile Knowledge Management si al Platformelor Virtuale de Business, http://www.euro.ubbcluj.ro/conference/progr.html.

Site-urile acestui departament sunt http://e-cat.ro/catresearch.html, http://e-cat.ro/lbcro.html, http://e-cat.ro/catshop.html, http://e-cat.ro/plicuriadacat.html, http://e-cat.ro/specat.html.

Departamentul CATraining&Consulting a realizat pentru firmele noastre 41 misiuni de asistenta gratuita prin consultanti NMCP-Olanda si 6 prin experti SES-Germania. Divizia pentru proiecte UE a intocmit 4 proiecte de dezvoltare locala (dar care din pacate nu au fost aprobate spre co-finantare de Programul PHARE Romania), precum si 2 intentii de participare in contextul Programului 6FP al Comisiei Europene. S-au acordat peste 3200 de ore de consultanta gratuita atat firmelor asociate, cat si potentialilor parteneri din tara si strainatate. Au fost organizate reuniuni promotionale pentru business links de care au beneficiat 60 de IMM-uri.

Cu prilejul Targului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii – Made in Cluj-Napoca (7-9 noiembrie, Expo Transilvania), Uniunea Asociatiilor Ptaronale si de Afaceri Cluj, unde CAT este membru fondator, a organizat un workshop la care Prof.Dr.Radu-Adrian Mlesnita a prezentat expunerea “eBusiness: eMARKETING-MANAGEMENT” (Mobile Knowledge Management and Territorial Marketing), bazata pe conceptele avansate developate in cadrul proiectului LIRIC al Comisiei Europene http://e-cat.ro/liric.html.

Pentru sprijinirea creatiei vestimentare si a Programului Transilvania Fashion – Breasla Stilismului Transilvan, CAT a co-finantat cea de-a 2-a editie a Festivalului National de Lenjerie, organizat la Cluj-Napoca in 25 octombrie de catre Mikotronic-Show Master cu sprijinul ASTRAL, CREMA, Hotel Napoca, PrinArt, Editura Napoca, Antena1, CD Radio, Monitorul. Festivalul a reunit “Colectiile’04″ ale: ARGOS, DUNKLER, DANIELLE, EST, CATALIN BOTEZATU…

Site-urile de lucru ale departamentului: http://e-cat.ro/consulting.html, http://e-cat.ro/catraining.html,http://e-cat.ro/expert.html si http://e-cat.ro/catranslation.html.

Departamentul Relatii http://e-cat.ro/catravel.html si-a intensificat eforturile de a identifica targuri si expozitii, precum si parteneri externi pentru firmele CAT. S-au organizat 14 misiuni economice in strainatate la care au participat 12 firme si 16 oameni de afaceri. Dintre acestea in: SUA(60%), Germania (10%), Franta (8%), Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Slovacia, Ungaria, Egipt.

Domeniile de interes cerute de companiile CAT pentru participarea la targuri si expozitii internationale au fost: ITC, constructii civile, mobila, articole sportive, automobile si accesorii, confectii, cosmetice, produse alimentare si gastronomie, turism, investitii si cooperare in productie.

Bursa electronica http://e-bursa.ro si cele 28 de ringuri virtuale au fost legate de cele mai importante surse interne si externe de informare. Ea functioneaza on-line pe categoriile de produse si sectoare propuse de Breslele Transilvane, conform regulamentului comun elaborat de Bursa Transilvana si CAT. Buletinul Bursier este editat saptamanal in forma electronica http://e-cat.ro/buletinbursier.html dar si tiparita, pentru clientii care nu s-au conectat pana acum la Internet.

Prin intermediul Bursei Electronice au fost introduse peste 320 de cereri/oferte de marfuri si servicii, asigurandu-se transparenta si accesibilitate totala si gratuita a IMM-urilor. Legaturile E-BURSA cu alte site-uri similare din tara si strainatate au deschis accesul neingradit alcompaniilor noastre la Single Market si Global Market. Revista electronica piat@zi este la http://e-cat.ro/e-bursa.html si http://e-cat.ro/v-bursa.html.

BAZA CATransilvania (http://e-cat.ro/addreseutile.html) a fost actualizata cu datele a peste 20.000 de firme transilvane prin grija LBC – Lyceum Business Center si utilizata in formatul web. Aceasta aplicatie permite gasirea prin Internet a informatiilor despre firmele transilvane; gruparea lor pe localitati, domenii si produse; tiparirea pe plicuri a adreselor si transmiterea automata a e-mail-urilor.

Colaborarea cu APM-Asociatia Patronilor si Meseriasilor Cluj si UGIR 1903 a condus la importante actiuni de business si la dezvoltarea in teritoriu a programelor CAT, inspecial pentru localitatile mici si comunele transilvane. S-a realizat o legatura permanenta cu Breslele Transilvane si s-au pus bazele Uniunii Asociatiilor Patronale si de Afaceri Cluj.

CAT a sustinut in mod traditional evenimente cultural-artistice in beneficiul comunitatii si al: Operei Romane, Teatrului National, Filarmonicii Transilvania, Universitatii de Arte Vizuale si Design, Universitatii Babes-Bolyai, Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Muzeului de Arta, Arhivelor Statului-Asociatia Arhivistilor, Cercului Militar, Grupului Scolar Economic, Liceului “Gheorghe Sincai”, altor institutii.

Colaborarea cu autoritatile locale, Guvernul Romaniei, Presedintia, Ministerul Integrarii Europene, MAE-Departamentul UE si Departamentul Comertului Exterior, Ambasadele Romaniei in strainatate si a diferitelor tari la Bucuresti, a continuat. S-a participat la reuniunile multilaterale organizate de Comisia Europeana: VIVa-EU, ENERGIA, LIRIC, TexMap.

Lunar au fost trimise informatii de afaceri, pliante, publicatii si oferte/cereri la membrii CAT atat prin “plicuriada” clasica, cat si prin “posta electronica”. Newsletter-urile lunare pot fi recitite pe Internet lahttp://e-cat.ro/tbreview.html deoarece ele contin activitatile concrete realizate in perioada precedenta. Relatiile CAT cu media scrisa si virtuala au fost dezvoltate constant. Alaturi de cotidianele locale si nationale, posturile de radio si TV asociate la CAT, s-au remarcat: publicatia “eWEEK” care sustine programele IC&T ale CAT si revistele “Cluj-Napoca”, ClujINFO, 7 SERI, ZILEsiNOPTI care sprijina proiectele de imagine si de dezvoltare locala.

Departamentul Administratie (http://e-cat.ro/cinesuntem.html) a condus procesul de generalizare a muncii flexibile – Mobile Working. Personalul CAT a adoptat in proportie de 95% stilul e-working, lucrand in TAM-Total Autonimic Mobility (4-O=oriunde-oricand-oricine-orice) folosind Internetul. Platile si decontarile au fost realizate in proportie de 75% prin i-Banking si carduri. Activitatile de Contabilitate, WebHosting-ICT, Aprovizionare, Transport, Corespondenta, Training, Consulting, BusinessLinks au fost externalizate prin contracte de outsourcing cu firmele CAT.

Administratia a fost trecuta in sistem mKM-mobile Knowledge Management, fiind astfel ridicata la 80% mobilitatea si virtualizarea organizatiei noastre. Sedintele Comitetului de Directie au fost tinute on-line folosind Yahoo Messenger Multimedia (audio-video).

Spatiul de lucru a fost redus la minimul necesar pentru secretariat-administrare, iar activitatile-serviciile m-angajatilor au fost mutate “pe teren-la-clienti” si “fara hartii-totul electronic”. Am atins un inalt grad de sustainabilitate si am redus cu peste 75% consumul de materiale (hartie, rechizite, mobilier, echipamente…) si energie dar am dublat atat cheltuielile cu comunicatiile mobile (Tmobil, Internet, mTerminale), cat si investitiile in Knowledge/cunostinte.

Obiectivul nostru privind digitalizarea firmelor CAT nu a fost realizat in totalitate, datorita ritmului lent de adoptare a decontarilor on-line de catre companiile asociate, donatorii si sponsorii nostri. Acest obiectiv va fi inclus ca si prioritar in Programul CAT 2004. Alinierea si integrarea sistemului financiar-contabil-bancar-fiscal romanesc in sistemele digitale europene va permite trecerea CAT de la starea virtual electronica actuala la cea virtual mobila: eCAT-2-mCAT, creand utilizatorilor acea relaxare-confort profitabil total, pe care il dorim cu totii.

Departamentul Administratie a incheiat Bilantul Contabil pentru 2003, pe care l-a inaintat Comitetului de Directie (http://e-cat.ro/catclub.html) si Comisiei de Cenzori; principalii indicatori sunt:

Venituri din:

Activitati economice:…………………………….. .000 lei

Activitati proprii (cotizatii):……………… 746.874.000 lei – 34.75%

Granturi din strainatate (UE, NMCP, SES):..1.376.919.000 lei-64.06%

Donatii, sponsorizari:……………………………1.146.000 lei

Alte venituri: dobanzi, venituri financiare…… 23.693.000 lei

TOTAL LEI…………………………………………… 2.149.524.000 lei

TOTAL EURO…………………………………………………..57.237 euro

B. Cheltuieli cu

Activitati economice…………………………………………….000 lei

Activitati proprii(materiale,salarii, taxe,impozite,chirii):2.148.118.000 lei

TOTAL LEI:………………………………………………2.148.118.000 Lei

TOTAL EURO……………………………………………………..57.199 euro

C. Excedent/Deficit: Lei: +1.406.000; EURO: +37

Curs: 1 euro= 37.555 lei

Activele totale CAT au crescut fata de anul precedent cu 486 milioane lei, respectiv 29.2%, atingand la 31.12.03 suma de 1.669 miliarde lei ( din care active: imobilizate 778.584.000 lei si circulante 880.894.000 lei), ca rezultat al co-finantarilor Comisiei Europene prin proiectele: VIVa-EU, ENERGIA, LIRIC si al contributiilor efectuate de membri CAT pentru programul LBC-Lyceum Business Center.

Creantele in suma de 53 milioane lei s-au localizat in principal la membrii cotizanti (98%) si la cativa furnizori. Recuperarea acestor sume a fost programata pentru primul trimestru al anului 2004, cu masuri pana la excluderea membrilor care nu si-au indeplinit obligatiile.

Datoriile sunt in suma totala de 1.3 miliarde lei, in principal localizate la imprumutul personal-fara dobanda acordat de presedintele-fondator al CAT, ca urmare a intarzierii platilor la proiectele derulate LIRIC, ViVa si ENERGIA, din partea Comisiei Europene.

Excedentul inregistrat in suma de 1.4 milioane lei este utilizat integral pentru acoperirea partiala a deficitelor contabile din anii precedenti, generata de platile restante ale Comisiei Europene.

In 2003, CAT a fost distins cu: Diploma de Ecelenta acordata de Asociatia Patronilor si Meseriasilor, Diploma de onoare-Topul Firmelor acordata de Camera de Comert si Industrie, Diploma Jubiliara a X-a editie a Balului Operei Romane din Cluj-Napoca.CAT a devenit membru al organizatiei UGIR 1903 si al Consortiului Academic.

In incheiere: dorim sa aducem cele mai calde multumiri tuturor membrilor nostri, intregului staff si tinerilor colaboratori, cenzorilor, conducerilor breslelor, directorilor rezidenti si conducerilor CAT-urilor independente din orasele transilvane, precum si sponsorilor programelor noastre. Sprijinul si eforul pe care l-au depus pentru mentinerea organizatiei noastre printre cele mai performante si sustainabile Centre de Afaceri din regiune, a condus la recunoasterea CAT pe plan intern, european si international. De asemenea, aducem multumiri Comisiei Europene de la Brussels, pentru acceptarea CAT in Consortile ENERGIA, LIRIC, TexMap, ViVa-EU, precum si delegatiei sale in Romania, care a co-finantat in 2000-2001 programul nostru de succes: BusinessLink-BREuropa si a carui rezultate le vedem si astazi.

Documentele de lucru sunt la dispozitia membrilor, la sediul CAT din Bd. N.Titulescu, nr. 4, cam.1, tel/fax 0264-433768, 414086, mobil 0722-517223 begin_of_the_skype_highlighting 0722-517223 end_of_the_skype_highlighting, e-mail cat@e-cat.ro. Ele pot fi examinate pe Internet lahttp://e-cat.ro/raport03.html, pentru pregatirea dezbaterilor din cadrul Adunarii Generale, convocata pentru data de 9 Martie 2004, ora 15.00. Adunarea Generala va avea loc atat fizic, cat si virtual (Internet-Yahoo Messenger Multimedia-AudioVideo Conferinta la adresa: raduadrianm).

Dr. Radu-Adrian Mlesnita

Presedinte

Cluj-Napoca, 15 februarie 2004