DIGITALT LÄRANDE

Här hittar du öppet material som möter läroplanernas (Lgr22 och Lgra22) skrivningar kopplade till det digitala lärandet som sker i skolan, både utifrån ett elevperspektiv att använda i klassrummet men också som stöd och inspiration för dig som pedagogisk personal. Ta del av material från förskoleklass till årskurs 9, material för anpassad grundskola och våra fritidshem. Nedan ser du de olika temaområdena som finns idag.

Mycket av materialet är framtaget av enheten Digitalt lärande, annat material kommer bland annat från UR och Internetstiftelsen. Lärresurser och tjänster som hänvisas till är granskade och godkända att använda i grundskoleförvaltningen. Läs mer under respektive lärresurs för mer information och vägledning. Materialet är under ständig utbyggnad och kommer förändras över tid. Saknar du något? Tveka inte att höra av dig!

Illustration av ett huvud och en dator och texten AI

Under senare tid har många olika AI-tjänster dykt upp och väckt både nyfikenhet men även oro bland många lärare. AI blivit ett hett ämne i samhällsdebatten och många frågar sig hur det kommer att påverka skolans undervisning. Med hjälp av några korta instruktioner kan vi be en chattrobot om hjälp att skriva en bokrecension, författa en dikt eller komponera ett musikstycke. Vissa ser farhågor kring att det kan leda till fusk och svårigheter i bedömning av elevens förmågor, andra lyfter nyfiket fram vilka möjligheter AI kan erbjuda som en extra resurs i klassrummet. Här har vi samlat material för dig som lärare att både lära dig mer om AI men även övningar i klassrummet. 

Till materialet >

Enligt läroplanen ska skolan bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Som stöd i det arbetet finns här material framtaget i arbete med sociala medier, näthat och nätkärlek.

Till materialet > 

Illustration som visar en robot som vinkar och en dator med texten Programmering och digital teknik

Programmering och digital teknik


Här finns ett upplägg med övningar för att komma igång och arbeta med programmering, makerkultur och digital teknik. Materialet är indelat stadievis och du kan antingen använda det när du förbereder lektioner eller direkt tillsammans med dina elever i klassrummet. 

Till materialet > 


Under Ett hav av information har vi samlat ett upplägg med övningar och material för arbete i källkritik, källsök och upphovsrätt som är indelat stadievis. Några av övningarna återkommer på fler stadier då det kan vara aktuellt i flera årskurser eller för fördjupning. Syftet med siten är att du antingen kan använda det när du förbereder lektioner eller direkt tillsammans med dina elever i klassrummet.

Till materialet > 

Magnifik matematik

Här finns ett upplägg med övningar och exempel som stöd för att komma igång och arbeta med digitala verktyg i ämnet matematik. Syftet med materialet är att du antingen kan använda det när du förbereder lektioner eller direkt tillsammans med dina elever i klassrummet.

Till materialet >


Stödmaterial som riktar sig till dig som arbetar i grundskoleförvaltningen och kommer att använda Vklass i ditt uppdrag. Välj den roll som passar dig för att se vilka funktioner du behöver kunna. Du kan också söka med förstoringsglaset uppe i menyn till höger efter innehåll. För support och svar på vanliga frågor klicka på länken märkt "Support" i menyn. Missa inte nyheter och förbättringar som publiceras på startsidan. 

Till materialet >

Google utbildning


Utbildning Google erbjuder dig som undervisar i någon av Göteborgs Stads skolförvaltningar tillgång till ny och inspirerande kunskap på ett enkelt sätt. Oavsett om du vill bättra på dina färdigheter i någon av Googles skoltjänster eller lära dig någonting helt nytt så finns den här webbplatsen här för dig. När du vill, i den takt du vill.

Till materialet >