Mottagande av nyanlända elever

Rutinen beskriver skolans ansvar i mottagande och utbildningen av nyanlända och ska följas.

Vägledningen är ett stöd för skolenheterna att följa huvudmannens rutin för mottagande av och utbildning för nyanlända elever. Den ska ses som en kunskaps- och idébank där ni på skolan använder det ni har nytta av i ert arbete. Med nytta menas att ni tar stöd av vägledningen för att säkerställa att mottagandet och undervisningen av nyanlända elever utgår från rättslig reglering samt vilar på vetenskaplig grund. Vägledningen innehåller också exempel från skolor i Umeå som deltagit i Riktade insatser för nyanlända elever. 

Vägledningen är uppbyggd utifrån följande temaområden:

Förslag på mall som stöd för skolans interna rutin för mottagande och utbildning av nyanlända elever

10 tips för en god mottagning av nyanlända elever



1. Boka ett Välkomstsamtal!

Det är viktigt att en god relation mellan skola, elev och vårdnadshavare etableras redan från början.  Elev och vårdnadshavare ska få information om sin nya skola.  Tänk igenom vad eleven behöver för att känna sig välkommen.  Boka en tolk! Se tips nedan på hur man kan förbereda sig på att ta emot en nyanländ elev.

2. Läs kartläggningsprofil!

Ta del av kartläggningsprofiler i steg 1 och 2.  Detta är grunden för att bestämma klassplacering och ge eleven den stöttning hen behöver. Dessa hittar du i Prorenata.

3. Avsätt tid för samarbete!

Avsätt en fast tid för arbetslaget med syfte att utbyta kunskaper, gemensamt planera och genomföra språk- och kunskapsutvecklande undervisning.  Samarbete mellan samtliga undervisande lärare är nödvändigt för att få en helhetsbild av elevens styrkor och utvecklingsområden, samt för att göra skoldagen förståelig och förutsägbar för eleven. Studie- och yrkesvägledare är en viktig samarbetspartner i grundskolans senare år, särskilt i arbetet att med en individuell studieplan (ISP).  Skolan ska upprätta och följa upp ISP för alla nyanlända elever i åk 7 - 9. ISP mallen hittar du i Prorenata.

4. Boka ett planeringsmöte med studiehandledare!

Det är viktigt att elevens mentor, ämneslärare och studiehandledare träffas i ett tidigt skede för att kunna göra upp en plan för studiehandledning.  En välfungerande studiehandledning ger eleven möjlighet att få större utbyte av undervisningen och uppnå högre måluppfyllelse i alla ämnen.  Arbeta gärna med Google classroom/ Google drive för att dela material och planering.  

5. Se till att eleven har ansökt om modersmålsundervisning!

Att få möjlighet att fortsätta utveckla sitt förstaspråk bidrar till kognitiv utveckling, vilket i sin tur är ett stöd i utveckling av ämneskunskaper och andraspråket. Se till att vårdnadshavaren har anmält eleven till modersmålsundervisning. På Mottagningsenheten (KCF) hjälper språkutvecklarna till med den ansökan.

6. Se över dina digitala hjälpmedel!

Umeå stad har ett avtal med inläsningstjänst, Begreppa och Polylino skola där eleven kan lyssna på vissa läromedel samt ljudböcker på olika språk, se på flerspråkiga filmer och läsa böcker på olika språk.  I appen "Google översätt" eller appen "Say Hi" kan eleven växla mellan olika språk vilket kan underlätta förståelse.  Den kan även vara till hjälp i kontakten med hemmet.

7. Ta vara på rast och fritidshem!

Tänk på att även tiden utanför klassrummet är viktig.  Elevens sociala inkludering är en förutsättning för lärande och en god arena för språkutveckling. Rekommendera vårdnadshavaren att anmäla sitt barn till fritidshem! Påminn dem om att fylla i inkomstdeklarationen, så att de inte behöver betala mer än nödvändigt.

8. Kartlägg i steg 3!

Kartläggning av ämneskunskaper i steg 3 ger viktig information om elevens kunskaper och förmågor som är viktiga att ta vara på i planering av fortsatt undervisning.

9. Tänk interkulturellt!

Reflektera över vad mötet med skolan i Sverige och ny läridentitet kan innebära för eleven. Använd elevens tidigare språk, skol- och livserfarenhet för att skapa en röd tråd. Det är oerhört viktigt att jobba språkutvecklande!

10. Ta hjälp av språkutvecklarna på mottagningsenheten!

Kompetenscentrum för flerspråkighet (KCF) erbjuder insatser som rör mottagande och kartläggning av nyanlända.

Inspirerad av Pedagog Malmö

Nyanländas lärande

ca 19:42 min.

Skolverket: Detta är en intervju med Nationellt centrum för svenska som andraspråk, Stockholms universitet, i vilken Anniqa Sandell Ring och Mikael Olofsson samtalar om mottagande, organisation och undervisning för nyanlända elever. 

Ca 10:37 min.

I den här filmen berättar tre rektorer och en verksamhetsansvarig om hur de organiserar mottagande och kartläggning av nyanlända elevers kunskaper. Skolorna har en stor erfarenhet vid mottagande av nyanlända elever och de har varit med och prövat ut Skolverkets nationella kartläggningsmaterial.