Kooperativt lärande

Fohlin, Wilson, Westman och Moerkerken beskriver Kooperativt Lärande som ett förhållningssätt som leder till inkludering, elevaktivitet, engagemang, social utveckling och lärande. Den utgår från från ett kommunikativt och relationsintiktat perspektiv och är ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt som stärker läraren som ledare i klassrummet. Metoden gynnar alla elever i alla åldrar.



I länken till vänster kan du hitta flera exempel på strukturer/övningar inom kooperativt lärande, t.ex. EPA, APE, PPT, Pussel, Karusellen och Kloka pennan.



Nedan får du tips på olika övningar/strukturer som du kan använda dig av när du arbetar med cirkelmodellens fyra faser.

Kooperativt Lärande i cirkelmodellen

Cirkelmodellens fyra faser kan kombineras med kooperativa strukturer för att förstärka lärandet och främja samarbete. I Kooperativt.com finns några förslag på strukturer och klassexempel som kan passa i de olika faserna.

Brainstorm, EPA, Karusellen, Runda bordet, Mina ord dina ord, Turas om, Berättaren , Par på tid och Pussel är olika strukturer som kan användas i fas 1 för att ta del av elevernas förförståelse och för att ta reda på fakta och skaffa mer kunskap om ämnesområdet passar strukturen.

EPA, Par på tid, Turas om, Runda bordet eller Mötas på mitten är bra strukturer som kan användas i fas 2 när eleverna studerar modelltexter.

För att skriva gemensamma texter i fas 3 kan EPA, Mötas i mitten, Runda bordet, Karusellen och Kunskapsbanken fungera bra.

I skrivandet av egna texter, fas 4, passar det bra att ge feedback och inspireras av varandra genom t.ex. inspiratören.