Interkulturellt förhållningssätt

Interkulturellt förhållningssätt är avgörande för elevernas möjligheter till likvärdig utbildning och inkludering.

Vad är interkulturellt förhållningssätt?

Det handlar om en öppenhet mot den mångfald av språk och kulturer som barn och föräldrar representerar, alltså att se på flerspråkighet som en kompetens, en rikedom. Lahdenperä (2004) beskriver processen som en gränsöverskridande interaktion och ömsesidighet.

Figuren nedan har utarbetats av Eckerbrant & Rosander (2006) och ger förslag på strategier och frågeställningar som arbetslaget kan utgå ifrån när de planerar arbetet för att nå målet med ett interkulturellt förhållningssätt

Det berikande perspektivet

ca 7:01 min.


Skolverkets YouTube Kanal




I den här filmen möter du Andrej Andreewitch, rektor på mottagningsenheten i Botkyrka kommun. Andrej talar, utifrån sina erfarenheter, om betydelsen av skolpersonalens attityder och förhållningssätt samt deras gemensamma ansvar för nyanlända elever. Vidare tar han upp det han kallar det berikande perspektivet, d.v.s. vikten av att se eleverna som en resurs.

Flerspråkighet som norm

I filmen från Hedlundaskolan ser ni exempel på hur flerspråkighet kan vara resurs i klassrummet.

Tänk på!

  • Det är viktigt att du visar nyfikenhet och viljan att lära känna barnens hemkulturer och språk. Du, som pedagog, kan vara en förebild för alla elever i skolan att vara mer nyfikna och se positiv på olikheten.
  • Kommunicera och samverka med föräldrar och barn om deras erfarenheter, åsikter och värderingar kring barnuppfostran och utbildning.
  • Se mångfalden och flerspråkighet som resurs, tillgång och positiv utmaning till utveckling.
  • Visa vilka språk som pratas i skolan till exempel genom att ha en skylt med ordet välkommen på olika språk, flaggor från de olika länder, bilder av historiska figurer eller kända personer som kommer från elevers hemländer.
  • Ämneslärare bör lyfta fram de icke-västerländsk historiska gestalter som har bidragit till mänsklig utveckling genom tider. Det skulle uppmuntra flerspråkiga elever att berätta mer om sina kunskaper och erfarenheter.
  • Ämneslärare ska arbeta språkutvecklande utifrån elevens språk- och kunskaps behov med anpassad stöttning som utgår från elevernas språk, kultur, tidigare kunskaper och erfarenheter.

Reflektera över