Kartläggning

Den här sidan och dess undersidor ger dig information om:

Enligt Skollagen 3 kap. 12c § ska nyanlända elevers kunskaper bedöms.  Skolverkets kartläggningsmaterial Steg 1 och Steg 2 (Litteracitet och Numeracitet) är obligatoriskt sedan 15 april 2016 för att bedöma en nyanländ elevs kunskaper. (SKOLFS 2016:10) Steg 1 och steg 2  måste genomföras inom två månader av elevens ankomst till skolan.  Kartläggningsresultat ska beaktas vid beslut av placering i undervisningsgrupp samt vid planering av undervisningen och vid fördelning av undervisningstiden. 

Det är inte obligatorisk att genomföra kartläggning steg 3 men det är ett bra stöd till ämneslärare i lektionsplanering utifrån elevens kunskapsnivå i ämnet.  Materialet kan också hämtas från bedömningsprotalen men för att komma åt till materialet som är översätt till elevers modersmål i ämnet matematik behövs en kod från rektor. Bedömningsunderlag för följande ämnen är  tillgänglig i steg 3: biologi, kemi, fysik, engelska, matematik, historia, samhällskunskap, religionskunskap, geografi, moderna språk, idrott och hälsa och teknik. Ni kan läsa mer om detta under Steg 3 

Umeå kommun har en central mottagningsenhet - Hej Umeå vid Kompetenscentrum för flerspråkighet (KCF).

Du kan läsa mer om Umeå kommuns Rutin för mottagande och utbildning av nyanlända elever. Där hittar du information om vad mottagningsenhet Hej Umeå har för ansvar och vad skolenheten har för ansvar. 

Skolverkets Kartläggningsmaterial


En introduktion

ca 3:27 min.

Obligatorisk kartläggning - Steg 1

ca 3:30 min.

Elevens språk och erfarenheter 

Ansvarig: Genomförs av språkutvecklare på Mottagningsenhet Hej Umeå på KCF

Innehåll: Ger skolan en bild av elevens språk, tidigare skolgång, intressen och förväntningar utifrån elevens och vårdnadshavarens egna uppfattningar och beskrivningar.​ 

Dokumentation: Kartläggningen delas med berörd rektor via Prorenata. Har du tagit emot en nyanländ elev i din klass? Se till att du tar del av alla genomförda kartläggningar för att kunna planera vidare. 

Obligatorisk kartläggning - Steg 2

ca 6:02

ca 2:29 min

Elevens språk och erfarenheter 

Ansvarig: Genomförs av språkutvecklare på Mottagningsenhet Hej Umeå på KCF. 

Innehåll: Litteracitet är användningen av skriftspråk i olika sammanhang och för olika syften. Numeracitet är användningen av matematiskt tänkande för att lösa problem, föra resonemang, argumentera och motivera lösningar. 

Frivillig kartläggning - Steg 3

ca 3 min

För den undervisande ämnesläraren

Ansvarig: Genomförs på skolan där eleven blivit placerad. Det kan genomföras av ämneslärare eller någon som rektor utser.

Innehåll: Stöd för den undervisande ämnesläraren i att planera undervisningen utifrån var eleven befinner sig i sin kunskapsutveckling i respektive ämne. 

Dokumentation: Kartläggningsmaterial - Steg 3 finns i samtliga grundskolans ämnen. Skolor behöver skapa egen rutin kring hur resultat kan dokumenteras.


Tips!

Skolverket har skapat en webbkurs om hur en kartläggning kan genomföras, hur beslutsprocessen går till och hur resultatet från kartläggningen kan användas för planering av undervisning. Klick på länken nedan. 

Titta på Skolverkets korta filmer nedan för ett snabbt inblick i kartläggningsmaterialet och förberedning inför genomförande. 

Zahra börjar skolan i 

Sverige

ca 4:09 min.

Mottagande av

nyanlända

ca 6:06 min.

Att inleda och avsluta

kartläggningssamtal

ca 7:53 min.

Tolkade samtal


ca 6:40

Kartläggning Steg 1

Kartläggningssamtal

ca  11:47 min.

Kartläggning steg 2

Litteracitet (del 1)

ca 8:29 min.

Kartläggning steg 2 

Litteracitet (del 2)

ca 6:27 min.

Kartläggning steg 2

Numeracitet

ca 9:02 min.

Tänk på!

Reflektera över