Språkutvecklande arbetssätt 

Den här sidan och dess undersidor ger dig information om olika arbetssätt som gynnar elevernas språk- och kunskapsutveckling. Du får information om:

Vad är språkutvecklande arbetssätt?

Pauline Gibbons, Jim Cummins och Maaike Hajer hävdar att språkutvecklande arbetssätt innebär att undervisningen ger alla elever möjlighet att utveckla språk och kunskap parallellt.

Varför ska du arbeta språkutvecklande?

I första kapitel av läroplan (Lgr 22) betonas vikten av en likvärdig utbildning: "Undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Den ska främja elevernas fortsatta lärande och kunskapsutveckling med utgångspunkt i elevernas bakgrund, tidigare erfarenheter, språk och kunskaper." Dessutom skriver Skolverket att det är essentiell att undervisningen är utvecklad så att läraren har ett medvetet fokus på språkliga aspekter och ämnesinnehåll. Samtliga språkliga färdigheter som att lyssna, tala, läsa och skriva skall också beröras (Skolverket)

Språk finns i alla ämnen och inte bara i det svenska språket, därför gynnar det alla elever och inte bara nyanlända elever om du arbetar språkutvecklande.

Hur kan du arbeta språkutvecklande?

Det är väsentligt att du förstår att en metod eller ett arbetssätt eller en typ av stöttning inte passar alla elever och inte är en lösning till allt.  Du måste pröva dig fram, testa och kombinera olika metoder för att se vad fungerar bäst för din elev/dina elever.  

Skolverket har skapat en checklista som stöd till pedagoger om hur man kan planera ett språkutvecklande arbetsområde. Genrepedagogik & cirkelmodellen, translanguaging och kooperativt lärande är några arbetssätt som kan vara framgångsrika och leder till att eleverna utvecklar sina språk och kunskaper. 

Stöttning spelar en stor roll i ovanstående metoder. Nedan ser du några exempel på hur du kan stötta dina elever.

Bildgoogla!

Be eleverna googla nyckelord i bild för visualiseringar.

Översätt!

Översätt nyckelord till modersmålet.




Youtube

Använd ordet som du fick i Google översätt för att söka efter filmer på Youtube som kan underlätta förståelse. 

Checklista för ett språkutvecklande arbetsområde


Skolverkets pdf - Checklista för ett språkutvecklande arbetsområde

Nedan kan du se på olika filmer om hur man kan arbeta språkutvecklande i alla ämnen. Det finns bland annat filmer om att arbeta språkutvecklande i matematik, teknik, idrott, kemi, historia och  samhällskunskap i särskolan. 

Utmanande och stöttande undervisning för nyanlända 

ca  5:56

Skolverkets Youtube Kanal

Språk- och kunskapsutvecklande arbete

ca 14:02

Språk i alla  ämnen -                          del 1

ca 23:47

Språk i alla ämnen -                           del 2

ca  10:02

Språket bär kunskapen - del 1

Att identifiera svårigheter

ca 20:05 min.

Språket bär kunskapen - del 2

Att stötta skrivande

ca 28:30 min.

Språket bär kunskapen - del 3 

Maaike Hajer om att förstå och bli förstådd

ca 28:28 min.

Matematik


ca 12:38 min.

Kemi

ca 9:57

Språket i ämnet och Från vardagssnack till skolspråk är  serier som  visar undervisningsexempel av ämneslärare som bjuder in till sina klassrum och berättar samt delar med sig av tips, metoder och varierade sätt att undervisa språk- och kunskapsutvecklande i just sitt ämne. Ni möter lärare i låg-, mellan- och högstadiet samt från gymnasiet som undervisar i NO, SO, matematik och praktisk-estetiska ämnen. 

Tänk på!