Länkar och tips

Här kan ni hitta en samling av olika länktips:

Skolverket

Ämneslärarnas kompetens i att undervisa nyanlända elever är en avgörande faktor för skolframgång. Samverkan mellan ämneslärare och studiehandledare ökar förutsättningarna för elevens möjlighet att prestera väl. 

Organisering av nyanländas utbildning ska ingå i det systematiska kvalitetsarbetet, så att huvudman och skolenhet följer upp och analyserar resultat och verksamhet. En tydlig roll- och ansvarsfördelning i hela styrkedjan är viktig för det fortsatta arbetet. 

Insatslistan är en sammanställning av de utbildningar, insatser och material som Skolverket erbjuder och kan användas i arbetet med nyanlända och flerspråkiga elevers lärande. Innehållet är sorterat efter de nationella skolutvecklingsprogrammen. 

Nyanlända elever i skolan

Urskola

En animerad serie som ska introducera det svenska samhället framförallt för nyanlända barn. På ett enkelt sätt förklaras hur Sverige fungerar med fokus på företeelser i barnens vardag.  Syftet är att förmedla delaktighet, men också förståelse för vilka normer och värderingar som finns i det svenska samhället, och vilka rättigheter och skyldigheter vi har. Finns även på arabiska. kurdiska, somaliska, tigrinja, dari och spanska.

Böcker och Läromedel

Bli en läsare - Skriv 1 innehåller 24 skrivövningar och en genomgång av bokstäverna A, S, L, M, R, I, V, N, O, F, K, E, T, B, U (15 st). Skrivövningar på hjälplinjer med skrivanvisningar, som visar skrivriktningen, till varje bokstav. Skrivövningarna innehåller ljudenligt stavade ord med 2-3 ljud och enkla meningar. 

Bli en läsare är ett nytt heltäckande läsinlärningsmaterial avsett för nyinlärning eller ominlärning. Detta läromedel riktar sig till äldre elever och har en lite vuxnare framtoning i formgivning och textinnehåll.  

Provläs

Tala svenska direkt är ett läromedel för muntlig inlärning i svenska som andraspråk. Det vänder sig till kortutbildade eller andra studerande som upplever svårigheter med att lära sig språket genom de skriftbaserade läromedlen. 


Gå till är en serie lättlästa fotoböcker av Eva Thors Rudvall. De är extremt lättlästa och används ofta inom svenskundervisningen, framför allt av personer som precis kommit i kontakt med svenska språket. Både begripligheten och användbarheten är viktiga aspekter i böckerna. Med fotografier kan begripligheten öka ytterligare, och böckerna kan vara lättare att förstå genom att bilderna är tydligare. 

Eva Thors Rudvalls lustfyllda berättelser med illustrationer av Marie Herzog har hjälpt många att läsa sina första böcker. Att kombinera en rolig berättelse med illustrationer och bildordlistor ökar möjligheten att läsa och förstå.


Eva Thors Rudvall har skrivit många lättlästa böcker för ungdomar och unga vuxna som är nya i språket. I boken ”Fixa hemma” finns alla texter parallellt på svenska, engelska, arabiska och somaliska!

Vissa av böckerna finns på flera språk och även svenska, som t.ex boken ”Biobesöket” (finns även på engelska på Polylino).

Vissa av böckerna går att låna på biblioteket, men en del kan också hittas som e-bok eller ljud-bok på ”Världens bibliotek”.


På "Nypon & Vilja förlag" finns arbetsmaterial både till läraren och eleven att ladda ner gratis.


Tips på material som kan stötta utvecklingen av alfabetisk avkodning. 

Digital program

Lexia Provia  är ett digitalt program med digitala övningar och tester som kan användas för att testa och stärka nyanlända elevers ordförråd samt läs- och skrivkunskaper.

Umeå kommun har kommunlicens på det . Alla lärare i Umeå kommun kan använda det med eleverna.

Programmet används i webbläsare och fungerar alltså lika bra i skolan som hemma, så länge man är uppkopplad mot internet. Läraren kan planera och följa upp arbetet för varje enskild elev och eleven kan arbeta såväl i skolan som hemma med de tilldelade uppgifterna.

GrUS är ett bedömningsmaterial som gör det möjligt att följa den grammatiska andraspråksutvecklingen hos förskolebarn, skolbarn och andra som möter svenska som andraspråk. Med det här materialet kan man tidigt uppmärksamma individer som visar tecken på en alltför långsam språklig utveckling av sitt andraspråk. Det kan även användas för att identifiera enspråkiga svensktalande barn med en grammatisk språkstörning. 

Bedömningsmaterial för skolordförråd Tanken är att resultatet ska kunna ingå i den typ av underlag, som behövs för att avgöra vilka barn som behöver utredas vidare med tanke på eventuella extra insatser. Materialet bedömer framförallt skolordförrådet i form av allmänna skolord, ord i läroböcker för läsning och i svenska för högre årskurser, i matematik samt i SO och NO.  

Detta material finns numera digitaliserat. Dessa förutsättningar handlar om att eleverna kan anpassa uppgiften utifrån sina behov genom att exempelvis få uppgifterna upplästa genom talsyntes och inte minst att underlätta för pedagogerna då de slipper rätta varje enskilt test för hand. Allt detta sköts nu genom teknikens möjligheter och denna tidsbesparing ger pedagogerna värdefull tid för analys av resultaten och planering av eventuella insatser. 

Digitala läromedel/serier

Lunis


UR Play "Hitta hem" & "Amira är här"

Programserien Hitta hem är en vardagsnära och språkutvecklande dramaserie som vill väcka engagemang och lust att uttrycka egna tankar och erfarenheter. 

Amira time / Nu kommer Amira är en sitcom i 18 avsnitt. Alla avsnitt är fyra minuter långa. Varje avsnitt finns i tre versioner; • engelska, lätt • engelska, lätt med stödord • svenska, lätt med stödord