Dialog med vårdnadshavare

Här får du lite tips om hur du kan kommunicera och föra en dialog med vårdnadshavare.

Våra styrdokument betonar på flera ställen hur viktigt det är för elevens lärande och utveckling att vårdnadshavarna är delaktiga i och samverkar med skolan. Det samarbetet är ännu viktigare för nyanlända elever och elever med särskilda behov. 

Som nyanländ vårdnadshavare kan det finnas språkliga hinder i samarbetet med skolan. Det kan också vara svårt att förstå skolans verksamhet och vilken roll man som vårdnadshavare förväntas ha.  Därför är det viktigt att vårdnadshavaren informeras om rättigheter och skyldigheter samt om hur skolan fungerar och vad de kan göra för att hjälpa sina barn. För att kunna vara med i processen kan vårdnadshavare behöva extra information om den svenska skolan på sitt eget språk. De behöver också få information om olika professioner i skolan och hur kan dessa hjälpa deras barn.

När det gäller elever med funktionsvariation kan vårdnadshavarens kunskap om funktions­nedsättningen variera stort. De kan bära med sig olika uppfattningar beroende på vilken kultur man kommer ifrån. Det kan skilja sig mellan länder och individer hur man ser på elever med funktionsvariation. Därför är det viktigt att vara öppen, våga fråga, berätta om skolan i Sverige och gärna ta hjälp av studiehandledare. Studiehandledaren kan ha kunskap om både det skolsystem som eleven kommer ifrån och det svenska skolsystemet. De kan bidra till att minska missförstånd och förklara likheter och skillnader mellan de olika skolsystemen. 

Vi kan tipsa om Skolverkets Utbildningsguiden  och webbsidan Information om Sverige där det finns texter om det svenska skolsystemet. Det finns också Skolverkets publikation "Vad behöver jag som föräldrar veta" som går genom de olika insatser som skolan kan sätta in, till exempel extra anpassning och särskilt stöd.  Webbsidor och broschyren finn översatt till olika språk, se nedan.

På Skolverkets utbildningsguiden kan man hitta information och vägledning inför val av skola och utbildning, från förskola till utbildning för vuxna. Informationen finns översatt på följande språk: engelska, franska, arabiska, somaliska, persiska, dari, ukrainska och ryska. 

Information om Sverige är guiden till svenska samhället, där kan man hitta information om samhällsorientering, att komma till sverige, att bo i Sverige, att försörja sig och utveckla i Sverige, individens rättigheter och skyldigheter, att bilda familj och leva med barn i Sverige, att påverka i Sverige, att vårda sin hälsa i Sverige och att åldras i Sverige. Det är översätt till somaliska, engelska, spanska, franska, ryska, arabiska, dari, persiska, ukrainska och tigrinja.

I Skolverkets publikation Stödinsatser i skolan finns information om olika insatser som skolan kan sätta in. Broschyren är översatt till albanska, arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinja. 

Unikum på olika språk

Genom att informera vårdnadshavarna om vad som händer i skolan visar lärarna att de vill att vårdnadshavare ska vara delaktiga - oavsett vilka kunskaper de har i svenska språket eller vilken skolbakgrund vårdnadshavarna har. 


Unikum kan bidra till att vårdnadshavarna får bättre insyn i sina barns skolarbete. Det kan exempelvis vara att vårdnadshavarna pratar med barnet om händelser i skolan, stöttar i hemläxor och har tydliga förväntningar på barnets arbete i skolan. 


I Unikum kan vårdnadshavarna ta del av veckobrev, uppgifter eller lärloggar. Veckobrev är ett av flera sätt som är mycket bra vad det gäller att hålla vårdnadshavarna uppdaterade om vad som har hänt och vad som kommer att hända i skolan. 


Information om varför en del elever gynnas av att läsa enligt kursplanen för svenska som andraspråk. Går att översätta till olika språk.

Tänk på!