Studiehandledning 

Den här sidan ger dig information om studiehandledning. Du kan läsa om studiehandlednings syfte, se Skolverkets filmer och UR Skola podcast och få länk till KCFs Studiehandledning Google Sites med användbara digitala verktyg, studieteknik tips översatt på olika språk, tips och länkar.

Studiehandledning på modersmålet

Det är en stödinsats som finns i grundskolan och motsvarande skolformer samt i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. 

Syftet

Framgångsfaktorer


Studiehandledning på                             modersmål

ca 15:52 min.

Beskriver syfte med studiehandledning, möjligheter och utmaningar, olika former av studiehandledning, exempel på samarbete och framgångsfaktorer.


Skolverket YouTube kanal

Skolverket: Att skapa förförståelse genom studiehandledning

ca. 9:20 minuter

Exempel på tvåspråkig undervisning och enskild undervisning i studiehandledning för att öka elevens förståelse i ämnet.


Skolverket YouTube kanal

Nihad Bunar har i sin forskning konstaterat att just studiehandledningen fungerar som en brygga mellan de kunskaper som eleverna bär med sig och allt det nya som de möts av såväl pedagogiskt som språk- och kunskapsmässigt. Nedan kan du lyssna på honom när han  ger förslag om hur studiehandledaren kan vara brobyggare. 

Till exempel nämner han att en studiehandledare kan hjälpa eleven med att visa sina kunskaper i ett ämne genom att använda och uttrycka sig på modersmålet. Han menar att det man kollar i t.ex kemi är kunskaper och ej svenska språket. Med hjälp av en studiehandledare blir det möjligt för en elev att visa sina kunskaper och det ger läraren möjlighet att bedöma elevens kunskaper.

udiehandledare som brobyggare mellan elevens modersmål, det svenska språket och skolämnen!bild tagit från Google imas

Studiehandledning

För att öka likvärdighet och höja kompetens inom studiehandledning har Kompetenscentrum för flerspråkighet skapat en Google sites med användbara tips och länkar för ämneslärare, studiehandledare och nyanlända elever. 




Klicka på bilden för att komma till sidan om studiehandledning!


Tänk på!

Reflektera över