Genrepedagogik

och

Cirkelmodellen

Genrepedagogik

Genrepedagogik är en pedagogisk modell, ursprungligen från Australien, för hur man i skolan kan bedriva undervisning på ett sådant sätt att eleverna utvecklar det språk som krävs i alla ämnen. Den är framtagen för att stödja elever med annat modersmål, men har visat sig vara ett framgångsrikt sätt att arbeta även med andra elever .

Genrepedagogik kan sägas vila på tre ben. Det första är Lev Vygotskijs teorier om att lärande sker genom samarbete och genom stöttning i den närmaste utvecklingszonen. Det andra är Michael A.K. Hallidays systemisk-funktionella grammatik där grammatikens funktion för kommunikation står i centrum. Det tredje benet är Jim Martins och Joan Rotherys studier av de språkliga genrer som används inom skolans olika ämnen, och metoder för att undervisa om dessa.


Bild är tagen från bloggen nyisvenskaskolan

Nedan kan du ta del av Britt Johanssons föreläsning om genrepedagogik. Om hur man arbetar i klassrummet med genrepedagogik och hur man lär barnen skolspråket. Hon föreläser också om cykeln för undervisning och lärande, det som brukar kallas cirkelmodellen.

Britt Johansson - genrepedagogik del 1

ca 1:18:12

Film tagen från Pedagog Värmland Youtube kanal

Britt Johansson - genrepedagogik del 2

ca 1:01:31

Cirkelmodellen

Cirkelmodellen är en modell som utgår från Vygotskijs proximala utvecklingszon – att det som görs med hjälp idag kan göras själv imorgon. Gibbons (2006) skriver om hur lärare med hjälp av stödstrukturer (scaffolding) kan hjälpa eleverna att utvecklas. Gibbons beskriver vidare hur man med hjälp av cirkelmodellen kan bygga upp elevernas kunskap på ett sätt så att de till slut klarar av det själva. Cirkelmodellen består av fyra faser.

I fas 1 utgår läraren från elevernas förkunskaper och bygger från dem upp ny kunskap.

I fas 2 studeras modelltexter för att skapa en förståelse för hur texten ska byggas upp.

I fas 3 skrivs en gemensam text utifrån det de lärt sig i fas 2 och med den kunskapen de inhämtat i fas 1.

I fas 4 har eleverna tillräckligt med kunskaper om både innehåll och form för att kunna skapa en text själva.

Bilden är tagen från LOS

Anna Kaya- cirkelmodellen

Ett exempel på hur Anna Kaya inom temat "Svenska djur" har arbetat utifrån cirkelmodellen med nyanlända elever i åk 1-3.

ca 34:23 min.

Öppetklassrum

Att arbeta med olika texttyper/genrer. Här kan ni se exempel på hur man kan arbeta med faktatext och återberättande text utifrån cirkelmodellen.