Individuell Studieplan (ISP)

Den här sidan ger dig information om Individuell studieplan (ISP) för nyanlända elever i åk 7 - 9.


3 kap. 12 g §

För en nyanländ elev som har tagits emot inom skolväsendet i högstadiet i grundskolan eller specialskolan och vars kunskaper har bedömts enligt 12 c §, ska en individuell studieplan upprättas senast inom två månader från mottagandet.

Studieplanen ska vara långsiktig och beskriva hur eleven ska uppnå behörighet till gymnasieskolans nationella program utifrån elevens mål. Den ska innehålla uppgifter om utbildningens huvudsakliga innehåll och planerade stödåtgärder.

Studieplanen ska revideras löpande utifrån de bedömningar som görs av elevens ämneskunskaper. Förordning (2018:1303).

___________________________________________________________________________________________________________________________________________


Skolan ska upprätta en individuell studieplan för nyanlända elever som tas emot i högstadiet i grundskolan eller specialskolan och som har fått sina kunskaper bedömda. Den individuella studieplanen ska upprättas senast två månader efter att eleven tagits emot i skolan. Det är lämpligt att skolan gör det i samband med den inledande bedömningen.

Skolan upprättar studieplanen i samarbete med studie- och yrkesvägledaren och om det behövs med elevhälsan. Planen ska ses över löpande utifrån nya bedömningar av den nyanlända elevens ämneskunskaper. Det är viktigt att skolan har rutiner för hur den individuella studieplanen ska följa med eleven om hen börjar vid en annan skola eller utbildning.

Vad innebär det att en nyanländ elev har tagits emot i högstadiet?

Det innebär att eleven ska


Det är inte samma sak som att en nyanländ elev går i högstadiet. Ett exempel är en elev som tagits emot i grundskolan i årskurs 6 och nu börjat läsa i årskurs 7. Den eleven blev inte mottagen i högstadiet utan i mellanstadiet.


Den individuella studieplanen ska vara långsiktig och beskriva hur eleven ska uppnå behörighet till gymnasieskolans nationella program utifrån elevens egna mål. I planen ska det finnas information om utbildningens huvudsakliga innehåll och om planerade stödåtgärder. Om skolan bedömer att eleven behöver olika tänkbara vägar inom gymnasieskolans introduktionsprogram för att nå behörighet till ett nationellt program behöver även dessa ingå i den individuella studieplan.

En individuell studieplan ska inte dokumenteras i ett åtgärdsprogram. (källan: Skolverket)

Umeå kommun har ett mall för ISP i Prorenata


Syftet med prioriterad timplan är att eleven genom ökade kunskaper i svenska snabbt ska kunna tillgodogöra sig den ordinarie undervisningen i övriga ämnen. När ett ämne inte längre är bortprioriterat ska eleven följa undervisningen i det ämnet med sin ordinarie undervisningsgrupp. 

Rektorn kan besluta om en prioriterad timplan för

För att rektorn ska kunna besluta om en prioriterad timplan måste skolan först bedöma elevens kunskaper. Om skolan bedömer att eleven behöver mer undervisning i svenska eller svenska som andraspråk för att så snart som möjligt kunna ta del av undervisningen i den ordinarie undervisningsgruppen kan eleven få en prioriterad timplan.

En elev som har en prioriterad timplan kan få mer undervisning i svenska eller svenska som andraspråk än andra elever i samma årskurs. Det sker genom att man omfördelar undervisningstid från andra ämnen. Det kan också innebära att undervisningen i ett eller flera ämnen helt eller delvis prioriteras bort under en period. Tiden får bara omfördelas till förmån för svenska eller svenska som andraspråk.

En elev kan ha en prioriterad timplan under högst ett år. Under den tiden får skolan inte ge eleven mindre undervisning totalt än andra elever i samma årskurs.

Ett beslut om prioriterad timplan innebär inte några avvikelser från de ämnen och mål som gäller för utbildningen. Man plockar alltså inte bort ämnen från elevens utbildning. Man omfördelar bara tiden tillfälligt. Målen för utbildningen gäller fullt ut för en elev med prioriterad timplan.

Den här stödåtgärden är varken en extra anpassning eller en form av särskilt stöd och ska inte dokumenteras i ett åtgärdsprogram.


Anpassad timplan innebär att undervisningen får avvika från den timplan samt de ämnen och mål som annars gäller för utbildningen. En anpassad timplan ska utformas så att eleven ges undervisning i de ämnen som krävs för gymnasiebehörighet. Ämnet idrott och hälsa får inte tas bort. Elevens totala undervisningstid ska vara minst lika stor som för andra elever som går i motsvarande årskurs. 

Rektorn kan besluta om anpassad timplan för nyanlända elever som tagits emot i högstadiet i grundskolan eller specialskolan. Men först måste skolan bedöma elevens kunskaper. Om skolan då eller senare bedömer att eleven kommer att ha svårt att nå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan kan hen få en anpassad timplan. Eleven och elevens vårdnadshavare måste samtycka till den anpassade timplanen. Om vårdnadshavarna inte samtycker får ett beslut om anpassad timplan inte fattas. Det kan då i stället bli aktuellt att göra en utredning av elevens behov av särskilt stöd. 

Anpassad timplan är inte en form av särskilt stöd och ska inte dokumenteras i ett åtgärdsprogram. 


Anna Kaya, Nationellt centrum för svesnka som andraspråk

Tänk på

Tips

Pedagog Värmland har skapat en lista med begrepp som används inom studie- och yrkesvägledning, framförallt på högstadiet i följande språk. Klick på bilden Pedagog Värmland.

På Arbetsförmedlings webbsida Yrkesguiden får du fakta, utbildningstips och information om 350 olika yrken. Yrkesguiden är översatt på arabiska, engelska, persiska, somaliska och tigrinja. Klick på bilden!