Liikunta-teknologia

Liikuntateknologia

Kunnon ylläpitäminen ja liikkuminen on tärkeää poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta. Liikuntasuosituksia ei ole peruttu! Edelleen 13-18 -vuotiaidn tulisi lliikkua 1,5h päivässä, joista puolet reippaasti. Lihaksia pitää edelleen harjoittaa kolmesti viikossa. Liiku aina, kun voit, jotta pysyt pirteänä etäopiskelujaksonkin aikana!

Keräämme tälle sivulle vinkkejä puhelimeen ladattavista liikuntasovelluksista sekä vinkkejä kotijumppaan ja ulkoiluun.

Liikuntasuositukset

Kaikkien 7–18-vuotiaiden tulee edelleen liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää. Ruutuaikaa viihdemedian ääressä saa olla korkeintaan kaksi tuntia päivässä.

Liikuntasuositus kehottaa:

  • Nosta sykettä ja hengästy joka päivä. Siten parannat kestävyyttä ja jaksat paremmin.

  • Kuormita lihaksia ainakin kolme kertaa viikossa. Näin saat lisää voimaa ja notkeutta.

  • Liiku aina kun voit. Pysyt pirteänä ja ehdit enemmän.

  • Kokeile rohkeasti uusia lajeja.

  • Päätä, mitä teet ja kokeile kaksi viikkoa.

  • Ota kaveri mukaan.

  • Katso televisiota valikoidusti.

  • Aseta aikaraja ruudun ääressä istumiselle.

Lähde: UKK-insituutti ja Terve koululainen

Puhelimelle ladattavia sovelluksia

1. Lenkkeilysovellukset

Lenkkeilysovellukset perustuvat siihen, että ne keräävät erilaisten puhelimen antureiden ja GPS-paikannuksen avulla tietoa lenkin pituudesta, kuljetusta reitistä, kaloreista jne. Puhelimeen ja sovelluksiin voi liittää myös päällepuettavia lisälaitteita, kuten sykevyön tai älykellon.

Suostuksemme lenkkeilysovellukseksi: Sports Tracker

Sport Tracker on yksi Suomen suosituimmista ja tunnetuimmista ilmaisista kuntoilusovelluksista. Sports Tracker on helppokäyttöinen, mutta silti monipuolinen sovellus. GPS-paikannus mittaa korkeuserot, matkan sekä siihen käytetyn ajan. Syketiedot saa liittämällä sykemitarin sovellukseen.

Muita lenkkeilysovellusvaihtoehtoja

Polar Beat

Polar Beatin avulla voit käyttää harjoituksen aikana reaaliaikaisia syketietoja (vaatii sykesensorin) ja ääniohjausta sekä seurata reittiäsi ja kulkemaasi matkaa. Lisäksi saat henkilökohtaista palautetta jokaisesta harjoituksestasi.

Strava

Strava mittaa sykkeen (vaatii sykesensorin), poltetut kalorit, matkan, noustut metrit, tehot ja askelnopeuden. Suoritusten seuranta ja tavoitteiden asettaminen on helppoa ja siksi tämä sovellus onkin suosittu etenkin juoksijoiden ja pyöräilijöiden keskuudesssa. Erilaiset haasteet ja pistetaulukot tuovat lisämotivaaatiota. Stravan grafiikat havainnollistavat treenin sisällön ja kehityksen.

Nike Run Club

Helppokäyttöinen sovellus, jossa voit valita lenkkeiletkö aikaa vai matkaa. Soevellus soittaa lenkkeillessä musiikkia puhelimen kirjastosta. Voit myös luoda lenkeille sopivia soittolistoja. Sovellus antaa tilannepäivityksiä lenkin aikana. Sovelluksessa voi myös luoda ystävien kanssa erilaisia haasteita ja kilpailla keskenään.

Runtastic

Runtastic on helpppo ja suoraviivainen sovellus, johon eo ole yhdistetty yhteisllisyyttä tai sometusta. Saat palautetta treenistä. Sovelluksessa on myös hyvät musiikkiominaisuudet. Runtastic on ollut vuodesta 2015 Adidaksen omistuksessa.

Runkeeper

Suosittu juoksusovellus, joka pitää seuraa ja kirjaa juoksulenkkisi. Sovellus sopii tavoitteelliselle lenkkeilijälle. Musiikkitoiminto valikoi musiikkia juoksijan rytmin mukaan. Runkeeper on Asicsin omistuksessa.

Endomondo

Endomondon avulla käyttäjät voivat seurata liikuntasuorituksiaan ja terveyttään. Endomondo on hyvä vaihtoehto, jos haluaa korostaa liikunnan sosiaalisuutta. Kavereiden haastaminen on kätevä keino lisätä motivaatiota liikkumiseen. Endomondon omistaa Under Armour.

HeiaHeia

Suomalainen HeiaHeia on pääasiallisesti liikuntapäiväkirjasovellus, mutta sovelluksesta löytyy myös mahdollisuus seurata lenkkejä GPS-paikannuksen avulla. HeiaHeia on hyvä vaihtoehto paperiselle liikuntapäiväkirjalle. HeiaHeianmukavana puolena on se, että siinä voi kannustaa kaveria. Lisäksi omia kuntosuorituksia voi jakaa Twitteriin ja Facebookiin.

2. Lihaskuntosovellukset

MarsMars

Ilmainen puolustusvoimien kehittämä suomalainen MarsMars -sovellus tarjoaa lihaskuntotreenin lisäksi treenejä esimerkiksi kestävyyden ja liikkuvuuden kehittämiseksi. Sovelluksesta löytyy 34 treeniohjelmaa, joiden tarkoituksena on kohottaa varusmiespalveluksensa aloittavien kuntoa, mutta ohjelmat sopivat myös muille kuntoilusta kiinnostuneille. MarsMars sisältää kuntotestien lisäksi runsaasti kuvallisia harjoitteluohjeita sekä harjoitusvideoita, joiden avulla oma kuntoilusi etenee hyvin. Armeijamaiseen tapaan sovellus käskee ja käyttäjä tottelee: valitse tietty ohjelma ja sovellus aikatauluttaa sen kalenteriin kyselemättä sopiiko vai ei. Sovelluksesta löytyy myös videopankki liikkeiden suorittamiseksi.

Nike Training Club

Nike Training Club on monipuolinen ja ilmainen treenisovellus, josta löytyy lihaskuntotreenien lisäksi harjoituksia kestävyyden ja liikkuvuuden parantamiseksi. Englanninkielinen sovellus tarjoaa 15–45 minuuttisia kotitreenejä, joista on hyvät ohjeet sekä kuvina että videoina. Treenivideoilta voi bongata paljon urheilu- ja viihdemaailman tähtiä. Sovelluksessa voi suodattaa ja etsiä treenejä kehitettävän osa-alueen, treenattavien lihasten tai käytössä olevien välineiden mukaan. Treenin taustalle voi valita motivoivaa musiikkia omasta musiikkikirjastosta.

3. Liikkuvuutta parantavat sovellukset

4. Pelilliset sovellukset

Just Dance Now

Jungle Race

Zombies, Run!

The Walk

Fitocracy

Fitocracy sovellus ideana on pelilistää treenaaminen: kuntoilemalla kerätään pisteitä, joiden avulla noustaan seuraaville tasoille ja saadaan suoritusmerkkejä. Palvelussa on paljon ilmaisia harjoituksia, joita voi valita sovelluksen suositusten perusteella. Aluksi kysytään henkilötietoja (ikä, sukupuoli, paino, pituus) sekä kuntoilutavoitetta (lihaskunto, kestävyys, painonpudotus jne.) ja niiden pohjalta sovellustekee suosituksia treeneistä.

Ilmaisversiolla pääsee hyvin alkuun, mutta sovelluksen sisällä on myös maksullisia ominaisuuksia kuten henkilökohtainen neuvonta. Sovellus on englanninkielinen, mutta selkeät kuvat ja lyhyet video-ohjeet tekevät treenaamisesta helppoa, vaikka tekstiohjeita ei täysin ymmärtäisikään. Fitocracy tarjoaa myös erilaisia vuorovaikutustapoja muiden treenajien kanssa.

  • Lataa iOS laitteelle

  • Lataa Android laitteelle

  • Nettisivut

Jungle Race

Geokätköily