Annan ja Mikon liikunnan sivut

Tervetuloa liikunnan sivuille!

Tänne kootaan Rantakylän yhtenäiskoulun yläkoulun liikunnan materiaaleja. Tältä sivulta löydät liikuntatunteja koskevia yleisiä ohjeita. Alasivuilta löydät alustavat liikuntaohjelmat, liikuntapaikkojen esittelyn sekä materiaaleja eri lajeihin liittyen.

Varusteet liikuntatunneilla

Liikuntatuntien mielekkään toteutumisen edellytyksenä on asiallinen pukeutuminen ja kunnollinen peseytyminen liikuntatuntien jälkeen.

  • peseytymistä varten pyyhe mukaan

  • sisäliikuntaan sopivat verkkarit, shortsit tai trikoot. Tunneilla on hyvä käyttää sisäkenkiä, mutta ne eivät ole pakolliset. Sukkasillaan ei voi olla, koska se on turvallisuusriski.

  • ulkotunneilla on oltava verkkarit tai tuulipuku, talvella varustaudutaan riittävän lämpimästi, päälle PIPO ja HANSKAT.

  • ulkoliikuntatunnilla lenkkikengät ovat oikeat jalkineet (suunnistuksessa jopa kumisaappaat)

  • korut, kellot ja sormukset pois

  • silmälaseja käyttävän oppilaan on oltava varovainen tunneilla ja vältettävä tilanteita, joissa lasit voivat vahingoittua (maalivahtina olo). Rikkoutuneista laseista on välittömästi ilmoitettava opettajalle. Yleensä koulu ei korvaa rikkoutuneita laseja, mutta tilanteet käsitellään kuitenkin aina tapauskohtaisesti

  • talviliikuntaan tulisi olla luistimet tai sukset käytössä. Kyseisiä välineitä on koululla jonkin verran, tosin ne ovat melko huonokuntoisia. Uusia välineitä ei kannata pelkästään koulua varten ostaa, mutta toivottavaa on, että kyseiset välineet saisi lainaamalla toisilta.

  • voit tuoda myös omia liikuntavälineitä tunneille (esim. mailat), mutta koulu ei vastaa mahdollisesta rikkoutumisesta eikä katoamisesta.

  • aineellisia vahinkoja, esim. lompakon tai kännykän katoamista koulu ei korvaa. Arvoesineet säilytykseen omaan lukolliseen kaappiin tai Rantakeitaalla opettajan lukolliseen koppiin.

Liikunnasta vapautukset, tunneilla loukkaantumiset

  • liikunnanopettaja voi vapauttaa liikuntaan osallistumisesta oppilaan huoltajan kirjallisen ilmoituksen tai lääkärintodistuksen nojalla. Tällöin oppilaan tulee kuitenkin olla liikuntatunneilla ja auttaa sairauden tai vamman mukaan tunnin kulkua tai opettaja voi antaa hänelle muita tehtäviä.

  • tunneilla loukkaantumisesta on ilmoitettava opettajalle välittömästi. Jos esim. nilkan nyrjähdys todetaan lääkärin hoitoa vaativaksi vasta illalla kotona, on lääkärillä käynnistä ilmoitettava opettajalle vakuutuksen takia.

Liikunnan arviointi

Liikunnassa oppilaiden kasvamista liikuntaan ja liikunnan avulla tuetaan monipuolisella, kannustavalla ja ohjaavalla palautteella ja arvioinnilla. Numeroarviointi perustuu tavoitteisiin ja päättöarvioinnin osalta valtakunnallisiin hyvän osaamisen kriiteereihin.

Liikunnan tavoitteet OPS2016:

T2, T3, T4 Perusliikuntataidot (havaintomotoriikka, tasapainotaidot, liikkumistaidot, välineenkäsittelytaidot)

T5 Fyysiset ominaisuudet (fyysisten ominaisuuksien arviointi, ylläpito ja kehittäminen)

T6 Uima- ja pelastustaidot

T1 Yrittäminen

T7, T10 Työskentelytaidot

T8, T9 Toiminta ryhmän jäsenenä

Numeroarviointi koostuu liikuntataidoista (T2, T3, T4, T5, T6) 50% ja tuntityöskentelystä (T1, T7, T8, T9, T10) 50%.