תרגול שאלות בגרות מאי 2019

שאלות תרגול לבגרות עיונית בתקשורת

הזירה: הכיתה כזירת תקשורת

שאלה 1

אחרי מספר ימים של חיפושים אינטנסיביים, אותרה אמש בשעות הלילה גופתה של המטיילת הישראלית הנעדרת, צעירה בת 22 מרמת השרון, שנפלה למים בתאונת הראפטינג בנהר האפורימק בפרו לפני כארבעה ימים. היום (שישי) יחל תהליך השבת גופתה לישראל, בשיתוף פעולה עם משרד החוץ.

במקביל, עדיין נמשכים החיפושים אחר ישראלי נוסף שנעדר בעקבות התהפכות הסירה. צוותי החילוץ הישראלי שהגיעו ללימה וסרקו את הנהר במסוק זיהו את גופת המטיילת על גדות הנהר, שנמצא בדרום המדינה. נמסר כי צעירים רבים העומדים לנסוע לפרו, הודו שישקלו שוב אם לשוט בראפטינג מסוכן זה.

לכתבה זו נכתבו טוקבקים רבים: חלקם מביעים צער על האירוע, חלקם מאשימים וכועסים על הצעירים וחלקם תומכים ברצונם של צעירים לנסוע למקומות כאלה, למרות הסכנות. (ניב גלבוע, נענע10 10.10.2014)

א. תארו מהו מודל לאסוול ולאיזה תפיסה הוא שייך. נתחו את המתואר בפתיח עפ"י מודל זה.

ב. תארו מהו מודל פיסק ולאיזה תפיסה הוא שייך. הסבירו, עפ"י מודל זה, את השונות והמגוון של התייחסויות הטוקבקיסטים לכתבה.

ג. מהי הגישה התהליכית (מןדל לאסוול)? מהי הגישה הסמיוטית? איזו מבין שתי הגישות שתיארתם מתאימה יותר להסבר התגובות השונות בטוקבקים לכתבה זו? נמקו והדגימו

שאלה 2

זיהום בנחלי הצפון: נחל אל על ברמת הגולן נסגר למטיילים

נחל אל על ברמת הגולן נסגר היום (שני) לכניסת מטיילים עד להודעה חדשה בהנחיית משרד הבריאות, בעקבות תוצאות דיגום מים לא תקינות, כך נמסר מרשות הטבע והגנים. ממשרד הבריאות הובהר כי נמצאה חריגה של חיידקי קולי צואתי, וכי אין קשר להתפרצות מחלת ה"עכברת", באזור. (26.9.18 tv 10)

מהו מודל לאסוול? נתחו השפעה אפשרית של הידיעה החדשותית על הצופים, עפ"י מודל לאסוול.

שאלה 3

"פרסומת חדשה של רותם סלע גרמה לסערה: "בוטה ואלים" / יפעת הללי אברהם | mako | 29/08/18

בפרסומת הנוכחית סלע מצולמת כשהיא נוהגת במדבר בעודה לבושה בשמלה יפהפייה. ככל שהשניות עוברות מבינים כי היא מחביאה משהו, ואז מבינים כי היא "חטפה" בחורה והסתירה אותה בבגאז' כשהיא בבגדים תחתונים בלבד, לאחר שסירבה לחשוף בפני רותם מאיפה השמלה שהיא לובשת. בתגובה, רותם פושטת ממנה את השמלה, לוקחת את עוברת האורח הזרה כבת ערובה, ולבסוף קוברת אותה (או כך לפחות נרמז בסיום הפרסומת). בעקבות הפרסומת, המשודרת בימים האחרונים בערוצים השונים, קסטרו זכתה לעשרות תגובות זועמות בעמוד האינסטגרם מצד צופים שחשו כי המסר לא רק שאינו תואם את השגרה הישראלית בה אנחנו חיים, אלא גם מעביר מסר בוטה ובעייתי, בייחוד בימים בהם נושא ההטרדות המיניות והיחס כלפי נשים רגיש וזוכה לאינספור כותרות. "מזעזע! כל כך הרבה בוטות ואלימות בסרטון פרסומת אחד! לא קונה יותר קסטרו", "פעם היו פרסומות מקסימות עם מסר חינוכי, ועכשיו הפרסומות שלהם ממש לא מכבדות את חברת קסטרו", "...ראיתי את הפרסומות בלי סאונד בהתחלה, זה היה מזעזע... אחר כך עם המוזיקה זה זעזע לא פחות. האם נגמרו כל הרעיונות בעולם שהגעתם למצב שצריך לרצוח על מנת למשוך את הקהל? חבל".

לצד התגובות השליליות, היו לא מעט שגם פירגנו ואהבו את התסריט: "אתם מקצינים ברמות, תסתכלו על הפרסומת קצת יותר ותבינו", "תפרגנו קצת, הפרסומת מושלמת ורותם אלופה!".

מטעם מותג האופנה "קסטרו" נמסר בתגובה: "הקמפיין החדש שלנו נעשה בסגנון קולנועי עם תסריט דמיוני שיכול לקרות רק בסרטים. סרט עם הומור שמתכתב וקורץ לז'אנר סרטי טרנטינו המוכרים והאהובים, המשלבים סגנון ייחודי אומנותי, מוקצן ואף ביקורתי. זהו סרט של פנטזיה בדיונית ויש להסתכל עליו ככזה בלבד". https://www.mako.co.il/entertainment-celebs/local-2018/Article-85c367f4f058561006.htm

מהו מודל פיסק ולאיזו גישה הוא שייך? כיצד תסביר גישה זו, את השוני והמגוון של התגובות, לפרסומת המתוארת בפתיח? נמקו והדגימו מן הפתיח.

שאלה 4

הסבירו והדגימו את המושג "רעש בתקשורת"

שאלה 5

הסבירו והדגימו שני הבדלים בין תקשורת בין-אישית לתקשורת המונים.

הזירה: חדשות

שאלה 1

התבוננו בשערי העיתונים שלפניכם וענו על השאלות

איזה מבין העיתונים הוא עיתון אליטיסטי? תארו שני מאפיינים של העיתונות האליטיסטית והדגימו עפ"י העיתון.

איזה מבין העיתונים הוא עיתון פופולארי? תארו שני מאפיינים של העיתונות הפופולארית והדגימו עפ"י העיתון.

הסבירו את המושג "מסגור" ואת כלי המסגור. הדגימו שניים מן הכלים, על העיתונים שלפניכם ואת השפעתם האפשרית על הקוראים (דוגמא אחת לכל כלי).

שאלה 2

שני פצועים קשה ובינוני-קשה בנחיתת חירום בהרצליה / איתי בלומנטל ורענן בן צור 23.12.16

שני בני אדם נפגעו לאחר שמטוסם ביצע נחיתת חירום בצהריים (ו') בשל תקלה במנוע בשדה חקלאי סמוך לשדה התעופה בהרצליה. פרמדיקים של מד"א הגיעו למקום וטיפלו בשני הפצועים. ממד"א נמסר כי הפצועים הם כבני 60, אחד מהם במצב קשה עם פגיעה רב מערכתית והוא פונה לבית החולים בילינסון. מצבו של הפצוע השני בינוני עד קשה עם חבלת ראש וגפיים והוא פונה לבית החולים איכילוב. המטוס המריא מהרצליה ומגדל הבקרה דיווח שזיהה את המטוס נוחת בשטח חקלאי מצפון למגדל הפיקוח. כוחות ההצלה החלו בסריקות ומצאו את המטוס ואת שני הפצועים. מרשות שדות התעופה נמסר כי החוקר הראשי במשרד התחבורה חוקר את האירוע.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4897498,00.html

א. הסבירו והדגימו שני קריטריונים של ערכי החדשותיות שהפכו את האירוע שבפתיח לחדשה

ב. מהי חדשה מתוכננת ומהי חדשה שאינה מתוכננת? האם החדשה שבפתיח מתוכננת או לא מתוכננת? נמקו והדגימו מן הפתיח

ג. מהי חדשה קשה? מהי חדשה רכה? איזה סוג חדשה באה לידי ביטוי בפתיח? נמקו והדגימו מן הפתיח

ד. חברו חמש שאלות על פי חמשת המ"מים וענו עליהן עפ"י המתואר בפתיח

שאלה 3

ארגון הבריאות העולמי הודיע כי מגיפת האבולה ממשיכה להתפשט במערב אפריקה, ועד כה נדבקו בנגיף 6,553 איש, מתוכם 3,083 מתו. בארגון מודאגים במיוחד מהדבקתם של אנשי צוות רפואי. עד כה נדבקו רופאים, אחיות וכוח עזר בנגיף וחלקם מתו. בארגון ציינו כי קיים מחסור חמור בצוות רפואי לאחר שרבים חוששים לסייע לאור שיעור התמותה הגבוה בקרבם.

אמצעי התקשורת בעולם ובישראל מסקרות בהרחבה את הפרטים אודות התפשטות האבולה במדינות מערב אפריקה ומדינות אחרות. מידי יום מתפרסמים נתונים חדשים על מספר הנדבקים, בערוצי החדשות של העיתונות הכתובה והמשודרת ומתקיימים דיונים רבים באולפנים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים התייעצות לבחינת היערכות רשויות המדינה להתפשטות נגיף האבולה בעולם. בהתייעצות הטלפונית השתתפו גם שרת הבריאות יעל גרמן, מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור ארנון אפק ומנהל נתב"ג שמואל זכאי. בשיחה הנחה ראש הממשלה נתניהו להגביר את ההיערכות בכל דרכי הכניסה לישראל: מהאוויר, מהים ומהיבשה, ולנקוט בצעדי מנע לרבות בדיקות חום לנוסעים המגיעים מאזורים שבהם יש חשש להתפרצות הנגיף.

http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/633/725.html 17.10.2014)

מהם הרעיונות המרכזיים של תיאוריית קביעת סדר היום? הסבירו על-פי תיאוריה זו את השפעת הסיקור הנרחב בתקשורת על התפשטות מגפת האבולה (סדר היום התקשורתי) על סדר היום הפוליטי, כפי שמתואר בפתיח.

הזירה: גלובליזציה

שאלה 1

לפחות 17 בני אדם נהרגו במפולת שלגים בהרי ההימלאיה בנפאל – כך דווח היום בכלי התקשורת בעולם. לדבריו של גאנש ראי, קצין משטרה מקומי האחראי על פעולות החילוץ, מתוך 17 הגופות שחולצו יש גם שני ישראלים. בדבריו לסוכנות הידיעות הצרפתית, אמר ראי כי היה שלג כבד בסביבה שבה נמצאו הגופות במחוז מוסטנג, וכי נערמו באזור יותר מ-91 סנטימטרים של שלג. חמש גופות נוספות, נמצאו בכפר מנאנג.

מוקדם יותר דווח כי בין ההרוגים שלושה תיירים ישראלים, אך הדיווח סוייג לאחר מכן. 27 מטיילים חולצו לאחר שמזג האוויר התבהר, בהם ארבעה ישראלים. ממשרד החוץ נמסר כי הם מכירים את האירוע ועומדים בקשר עם השגרירות, חברות הטיולים והרשויות. "אנחנו יודעים שיש שם ישראלים, אנחנו יודעים שחלקם יצאו בשלום אבל לא ידוע לנו על הרוגים", נמסר מחדר המצב של המשרד.

שליח חב"ד בקטמנדו, הרב חזקי ליפשיץ, סיפר כי באזור צפון נפאל מטיילים יותר מ-200 ישראלים. לדבריו, "אתמול בלילה הייתה סופת שלגים ברכס האנאפורנה והרבה מאוד ישראלים מטיילים שם, בעיקר במסלול שנקרא 'פס' או 'סובב אנאפורנה".

הרב ליפשיץ סיפר עוד כי קיבל הרבה טלפונים מתרמילאים והורים מודאגים. "זה דבר חריג שיש מזג אוויר כל כך סוער בתקופה הזאת של השנה. זאת תקופה טובה לטיולים וסופת הצקלון שהגיעה להודו פלשה לקטמנדו ותפסה את כולם בהפתעה". (15.10.2014)

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4580809,00.htmlhttp://news.walla.co.il/item/2793292

שאלה 1

מהו ההבדל בין גלובליזציה לבין גלוקליזציה (ביות)? האם סיקור מפולת השלגים בנפאל, כפי שמתואר בפתיח, מהווה דוגמא לגלוקליזציה? הסבירו והדגימו מן הפתיח.

שאלה 2

הסבירו והדגימו את המושגים: אימפריאליזם תרבותי, אמריקניזציה

שאלה 3

מהי לוקליזציה? הסבירו והדגימו

הזירה: הומור

שאלה 1

אם היינו צריכים הוכחה שגירושין הן תופעה הולכת ומתרחבת בחברה המודרנית, הרי שאתמול בערב קיבלנו אותה בפרצוף. אחד הזוגות הכי וותיקים בביזנס עומד לפרק את החבילה. אז מה אם מדובר בגיבורים מצוירים ובקומדיה מצליחה?

אחרי 27 עונות ומי-יודע-כמה שנים ביחד (כי הזמן פחות או יותר עומד מלכת בספרינגפילד), הומר ומארג' סימפסון עומדים להתגרש. אל ג'ין, אחד ממפיקי "משפחת סימפסון", הודיע כי בפתיחת העונה הקרובה יתברר כי הומר סובל כבר שנים מנרקולפסיה – גילוי שמוביל לריבים משעשעים עם מארג' ובסופו של דבר לפרידתו ממנה. הומר יעבור לחיות עם הרוקחת שלו.

משפחת סימפסון (The Simpsons) היא קומדיית מצבים סאטירית מונפשת אמריקאית מצליחה אשר נוצרה על ידי מאט גריינינג עבור רשת פוקס האמריקאית. עלילת הסדרה, אשר בעוסקת משפחה האמריקנית הממוצעת ומתרחשת בעיר הבדיונית ספרינגפילד, מציגה באור הומוריסטי, סטריאוטיפים על התרבות, החברה והטלוויזיה האמריקנית. זוהי הסדרה המצוירת הארוכה ביותר בתולדות ארצות הברית. http://www.mako.co.il/culture-tv/world/Article-d5b74cd7270ed41006.htm

תארו את שלוש התיאוריות המרכזיות בחקר ההומור. הסבירו את ההומור במערכון המתואר בפתיח עפ"י אחת התיאוריות והדגימו מן הפתיח.

שאלה 2

"אתמול הגיעה מירי לרגב לפסטיבל קאן בשמלה מהודרת שהכין עבורה במיוחד המעצב הישראלי “אביעד אריק הרמן” לרגל חגיגות 50 שנה לשחרור ירושלים. כמו שאתם וודאי מניחים הסערה התקשורתית לא איחרה לבוא, והתגובות נעו בין אלו שהתרגשו מהשמלה לבין אלו שטענו כי מדובר בפרובוקציה זולה. מה שלא איחר לבוא גם כן – אלו התגובות של הגולשים ברשת ואם גם אתם רוצים לעשות אחד כזה, היכנסו לעמוד הבא והכינו את השמלה שלכם…" (אתר קוויקים)

א. מהי הפצה מימטית? מהי הפצה ויראלית? לאיזה מושג מתאים הפתיח שלפניכם? נמקו והדגימו.

ב. מהו מים? הסבירו את חשיבות המים הפוליטי לשיח הציבורי והדגימו מהפתיח.

ג. הגדירו מהי סאטירה. הסבירו שני מאפיינים של סאטירה. הדגימו כיצד המאפיינים שהסברתם באים לידי ביטוי במימים שלפניכם.

הזירה: השפה הדיגיטאלית


שאלה 1

א. תארו שני הבדלים בין שפה דבורה לשפה כתובה. הסבירו באיזו שפה משתמשים ברשתות החברתיות וכיצד שפה זו באה לידי ביטוי בקטע השיחה בפתיח.

ב. הסבירו את המושגים תקשורת סינכרונית ותקשורת א-סינכרונית. איזו תקשורת באה לידי ביטוי בפתיח? נמקו והדגימו

ג. מהו כתיבור וכיצד נוצר? הסבירו שני מאפיינים של הכתיבור שבאים לידי ביטוי בשיחה שבפתיח

ד. תארו שתי מגבלות השפה באמצעי המדיה החדשים. הדגימו מתוך הפתיח את ההתמודדות עם מגבלות אלו

הזירה: הקולנוע התיעודי

שאלה 1

הסרט "המורה אירנה" (2010) (בימוי ותסריט: איתמר חן, תסריט: נעמי לב ארי, צילום: יוסי אבירם)

חייהם של 26 ילדים השתנו השנה. הם פגשו את המורה אירנה. שכונת הקטמונים בירושלים מוצפת משפחות מהגרים, קשיים כלכליים, מצוקות רגשיות ואבטלה גואה.

אירנה, שמגיעה מגישה של חינוך סובייטי נוקשה, דורשת מתלמידיה בכיתה ג' ומההורים שלהם התגייסות מלאה וכבוד מוחלט למערכת. אבל היא גם יודעת להביט לילדים בגובה העיניים, לעודד אותם לסקרנות ומחשבה, ללטף, לשיר ובעיקר לאהוב.

באמצעות שיטות ייחודיות ושנויות במחלוקת ונתינה אינסופית, אירנה מצליחה היכן שכל קודמיה הרימו ידיים. הסרט מלווה את אירנה וכיתתה במהלך שנת לימודים שלמה, ועוקב אחר הניסיונות הנחושים של מורה אחת להציל את עתידם של 26 ילדים.

הסרט מתמקד במורה אירנה, בין השאר באמצעות צילומי קלוז-אפ ממושכים, אבל הוא משרטט גם את תמונת הסביבה, על ידי צילומי רקע של שכונת הקטמונים ושל הילדים/התלמידים. המצלמה מלווה את אירנה, כ"זבוב על הקיר" בכיתה, בפגישות עם הורים ובביתה עם בנה.

http://www.habama.co.il/Pages/CinemaFilm.aspx?Subj=4&Area=6&EventId=27292

הגדירו את המושגים "הסרט התיעודי הקלאסי" ו"סרטי דוקו-דרמה". איזה סוג סרט הינו הסרט "המורה אירנה". נמקו והדגימו מהפתיח.

שאלה 2

א. הגדירו את המושגים "הסרט התיעודי הקלאסי" ו"הסרט התיעודי הדוקו-אקטיביסטי". איזה סוג סרט הינו הסרט "שיטת השקשוקה"?

ב. הסבירו והדגימו שני הבדלים בין הסרט התיעודי והסרט העלילתי

ג. הסבירו והדגימו שני הבדלים בין הסרט התיעודי וכתבה חדשותית

שאלה 3

הסבירו והדגימו שתי דילמות בצילום הדוקומנטרי

הזירה: קליפים

שאלה 1

קראו את הטקסט, צפו בקליפ וענו

עדיין לא ראיתם את "מה קשור" ככה: בשיר ובקליפ החדש של שלום מיכאלשווילי, ציון ברוך ואסי ישראלוף, צובעים השלושה את פניהם בשחור, מאמצים מבטא ושרים על המחאה של בני העדה. את "איילון דרום" חברי השלישייה כתבו יחד עם נטלי מיכאלשווילי וגיא מזיג ונתנו לאייל מזיג להלחין ולהפיק.

לדברי השלישייה, הם הוטרדו מהתיעודים האחרונים שצפו ועוררו את מחאת הקהילה האתיופית, ויצרו קשר עם מנהיגי המחאה כדי להביע את רצונם לעזור ולתמוך בקריאות. ממקום זה מגיע הקליפ הקצר ל"איילון דרום" עם דמויות חדשות בצירוף אמירה חדשה, "לאיחוד מלא ושוויוני בין עם ישראל". או כפי שהם שרים בשיר החדש: "אל תגידו שונה, אל תגידו שחור – כולנו יצאנו מאותו חור!" 10/08/15

http://www.mako.co.il/music-news/local/Article-067164047d61f41006.htm

תארו מהו חיברות? הסבירו מה יכולה להיות השפעה אפשרית של הקליפ המתואר בפתיח על החברה, עפ"י תאוריה זו? נמקו והדגימו.

הסבירו את מושגים טקסט סגור וטקסט פתוח. לאיזה סוג טקסט ניתן לשייך את הקליפ המתואר בפתיח? נמקו והדגימו מהפתיח

שאלה 2

צפו בקליפ "עגל הזהב" / נצ'י נצ' וענו על השאלות הבאות:

חֵטְא הָעֵגֶל הוא חטא המפורש במקרא, שבו עשו בני ישראל פסל זהב בדמות עגל במדבר סיני בתקופת יציאת מצרים, ארבעים יום לאחר מתן תורה. במקרא הוא גם נקרא "עגל מסכה". בימינו הביטוי "עגל הזהב" משמש כמטפורה ומוזכר בהקשרים של סגידה לחומר ורדיפה אחר עושר וממון (ויקיפדיה).

מהי מולטימודאליות? התייחסו לקשר בין המילים והעלילה: האם שני מרכיבים אלה תומכים זה בזה? מנוגדים זה לזה? מנותקים זה מזה? הסבירו והדגימו מתוך הקליפ

תארו את הרעיונות המרכזיים של תיאוריית החיברות. הסבירו בהרחבה, על פי תאוריה זו, השפעה אפשרית של הקליפ המתואר בפתיח, על בני נוער. הדגימו מהפתיח

הסבירו את המושגים "דנוטציה" ו"קונוטציה" נתחו את הקליפ עפ"י כל אחד מהמושגים הללו

שאלה 4

צפייה בקליפ – שאלות אפשריות

א. הסבירו את הקשר בין המילים לעלילה (מולטימודאליות): האם המרכיבים האלה תומכים זה בזה? מנוגדים זה לזה ? מנותקים זה מזה? הסבירו והדגימו מתוך הקליפ

ב. מהו סטריאוטיפ? האם הדמויות המופיעות בקליפ מוצגות באופן סטריאוטיפי? הסבירו והדגימו

ג. האם הנושא המרכזי של הקליפ אופייני לחברה הישראלית או שהוא בין לאומי? נמקו והדגימו

ד. תארו את הרעיונות המרכזיים של תיאוריית החיברות. הסבירו בהרחבה, על פי תאוריה זו, השפעה אפשרית של הקליפ שבחרתם, על בני נוער

ה. מהי הכחדה סימבולית? ציינו שתי קבוצות בחברה הישראלית שאינן מוצגות בקליפ. מדוע אינן קיימות בקליפ זה, לדעתכם ומדוע זו הכחדה סימבולית?

הזירה: הצילום העיתונאי

שאלה 1

א. הביטו בצילום העיתונאי שלפניכם וכתבו מהו הסיפור שבתמונה: מה רואים בתצלום? מי/מהם האובייקט המרכזי? מה הסיפור העיתונאי? (התייחסו בתשובתכם לצבעים, קומפוזיציה, יחסים בין הדמויות).

ב. נתחו את התמונה שלפניכם עפ"י שלוש הדרכים להצגת הנושאים בתצלום.

ג. הצילום העיתונאי מתחלק לשני סוגים של צילומים. ציינו והגדירו כל אחד משני סוגי הצילומים. לאיזה סוג ניתן לשייך את התמונה המצורפת? נמקו והדגימו מתוך הצילום.

ד. הסבירו את המושגים דנוטציה וקונוטציה. נתחו את התמונה שלפניכם עפ"י כל אחד מן המושגים

ישראל עם הימין ונתניהו: אלו התוצאות לפני "קולות החיילים"/ 10.4.2019

בתום ספירת שלוש הקלפיות האחרונות שארכה כמה שעות התוצאה נותרה בעינה ומבטיחה לבנימין נתניהו ניצחון סוחף בראש גוש ימין יציב.

ישראל עם הימין ונתניהו: אלו התוצאות לפני "קולות החיילים"/ 10.4.2019


שאלה 2

רוכב אופנוע כבן 30 נפצע אנושות לאחר שהתנגש ברכב שעמד בשולי הדרך בכביש 4 ממחלף ראשון לציון לכיוון צפון. חובשים ופרמדיקים של מד"א העניקו לו טיפול רפואי ופינו אותו לבית החולים "שיבא" בתל השומר. חובש בכיר רכוב על אופנוע מד"א שלומי בן שימול סיפר: "בשולי הדרך סמוך לגדר ההפרדה ולאופנוע שהיה מרוסק לגמרי שכב הרוכב כשהוא מחוסר הכרה עם פגיעה רב מערכתית קשה. הענקתי לו טיפול רפואי ראשוני מציל חיים בשטח והוא פונה במהירות בניידת טיפול נמרץ לבי"ח תוך כדי ביצוע פעולות החייאה כשמצבו אנוש".

20.3.2018 http://www.maariv.co.il/news/israel/Article-628473

א. הסבירו דילמה שעמדה בפני צלם העיתונות, בצילום תמונה זו

ב. האם הצלם עבר על כללי האתיקה העיתונאית? הסבירו והדגימו עפ"י אחד מכללי האתיקה

ג. מהי דנוטציה? מהי קונוטציה? נתחו את הצילום שלפניכם עפ"י כל אחד משני המושגים



שאלה 3

מהו צילום אייקוני? מדוע הצילום שבחרתם הפך להיות צילום אייקוני

בתשובתכם התייחסו לסיפור שמאחורי הצילום


הזירה: חבות התקשורת

שאלה 1

ב-1998 צלם העיתונות הבריטי טום סטודרט הגיע למחנה פליטים בדרום סודן, שם מתו מאות בני אדם מדי שבוע מרעב. במחנה הוא צילם ילד מורעב שלא מצליח לעמוד על רגליו, ממתין בתור שעות כדי לקבל מזון, וזאת רק כדי למצוא את עצמו נשדד ממנו על ידי אדם אחר שמופיע בתמונה

בעקבות התמונה נמתחה ביקורת על טום סטודרט, אנשים תהו למה הוא לא התערב כדי לעצור את הגנב. סטודרט השיב: "אני צלם, לא שוטר או עובד סיוע. כל מה שאני יכול לעשות הוא לנסות להראות את האמת כפי שאני רואה את זה דרך המצלמה שלי". עם זאת, ביקש סטודרט מהעיתונים שפרסמו את התמונה לכתוב לצידה בקשה לתרומה. בעקבות פרסום התמונה נתרמו מאות אלפי דולרים למען הרעבים בדרום סודן. אם כי לא ידוע מה עלה בגורלו של הילד

מלחמת האזרחים בסודן הייתה בין הארוכות והעקובות מדם ביותר בהיסטוריה, מעל שני מיליון אזרחים נרצחו או מתו ממחלות ורעב. בסופו של דבר הוקמה מדינה עצמאית בדרום סודן בשנת 2011

התמונה "גונב המזון" היא סמל לבעיה המתמשכת של אפריקה. כמויות גדולות של מזון היו נגנבות מן המחנות באזורי המלחמה או הבצורת ומשם הם הועברו לשווקים למכירה, בדרך כלל במדינות שכנות.

א. הסבירו את הדילמה שעמדה בפני צלם התמונה "גונב המזון". חוו דעתכם לגבי דילמה זו. בתשובתכם התייחסו למושגים הבאים: זכות הציבור לדעת, צילום הלם, סבל מרחוק, תאוריית סדר היום. הדגימו מהפתיח

ב. מהו מודל לאסוול? נתחו את הפתיח עפ"י מודל זה. בתשובתכם נתחו השפעה אפשרית של פרסום הצילום והמידע עליו, על הנמענים

ג. לפניכם טוקבקים שונים שנכתבו בעקבות הפרסום של מידע זה. מהי הגישה הסמיוטית? הסבירו עפ"י גישה זו את השונות שבין התגובות. הדגימו

ועדיין הצלם בן אדם רע! . שתיקה מול פשע זה פשע!

מותר לצלם, וחשוב לצלם, אחרת איך היינו יודעים, ומזדעזעים ? אבל אפשר גם להניח את המצלמה בצד ולגשת ולעזור ולתת למצולם אוכל. לא מבינה את זה שאנשים רק עומדים ומצלמים, אפשר גם לעזור

לא יודעת מה יותר מזעזע, התמונה או התגובה האטומה של הצלם

מזעזע ברמות הקשות... כמה רוע יש בבני האדם...

פעם ראיתי סרט על העוני באפריקה והוא ביקר בצורה מאוד חריפה את הצלמים מהמערב שמצלמים סבל ללא התערבות וגוזרים על זה קופון יפה מרשתות התקשורת

נראה לי מגוחך שכולם מתעצבנים על הצלם. אני בטוח שזה לא רק ילד אחד רעב בכל סודן באותה התקופה. יש אלפי ילדים גוססים בעל מקום והוא לקח תמונה, האם זה לא עזר הרבה יותר מאשר להתחיל ללכת מכות עם מישהו על שקית אוכל?



שאלה 2

לפי הפרסומים באמצעי התקשורת, בשיחה מוקלטת בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובין מו"ל "ידיעות אחרונות" (ארנון נוני מוזס), נידונה עסקה שלפיה "ידיעות אחרונות" ישנה את יחסו העוין לנתניהו, ובתמורה יפעל נתניהו לצמצום תפוצת "ישראל היום" ואולי לסגירת מהדורת סוף השבוע שלו.

בעקבות הדיווח הזה התראיין העיתונאי יעקב אחימאיר, לגלי צה"ל ואמר כך: "אמון הציבור בתקשורת נמצא בשפל ... צריך לשאול הבוקר — לעוד איזה שפל יכולה לרדת מידת האמון של ציבור של מיליונים שקורא עיתונים? ציבור שצופה בטלוויזיה, שמאזין לרדיו ... עורך 'ידיעות אחרונות' כתב שכל מה שמתפרסם בעיתונו נעשה על–פי קנה מידה מקצועי, אתי, של העיתונות. האם עורך ״ידיעות אחרונות״ חושב שמישהו יכול להאמין לו הבוקר הזה?... האחריות נופלת גם על ראש הממשלה וגם על המו"ל של 'ידיעות אחרונות'. זה לא מקרה פרטי, זה מקרה ציבורי... הרי התפקיד של העיתונות זה למתוח ביקורת על הממשלה כאשר יש צורך. למתוח ביקורת על תפקוד ראש הממשלה, כאשר יש מקום לביקורת כזו. והיא צריכה לנהל את זה בצורה חופשית, לא בגלל תלות מסחרית כלשהי. זו בכלל לא עיתונות". כשבועיים לאחר מכן, השתתף בנימין נתניהו ב״שעת שאלות״ עם ראש הממשלה, שהתקיימה במליאת הכנסת, והתייחס בה לפרסום תמלילי השיחות בינו ובין מו״ל ״ידיעות אחרונות״, ארנון מוזס.

על–פי נתי טוקר, ״נתניהו הוקלט בשיחה עם מו״ל 'ידיעות אחרונות', נוני מוזס״, מדיה ושיווק, דה–מרקר ואורן פרסיקו, ״עסקה מלוכלכת״, המגזין, "העין השביעית", 8.1.2017

א. הסבירו את המושגים חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת. נתחו את האירוע שמתואר בקטע באמצעות המושגים האלה

ב. הסבירו את הבעייתיות של המתואר בקטע עפ"י סעיף 19 בתקנון האתיקה המקצועית של העיתונות, שלהלן: אי תלות "- לא יונחו עיתון ועיתונאי במילוי תפקידם על–ידי כל גורם חיצוני שאינו גלוי ובמיוחד לא על–ידי מפרסמים וגופים שלטוניים, כלכליים ופוליטיים"


שאלה 3

נשיאת מועצת העיתונות בישראל, שופטת בית המשפט העליון (בדימוס), דליה דורנר וצוות התגובות של המועצה, הביעו מחאה חריפה על הצרת צעדים של עיתונאים בשטחי סיקור בירושלים. המועצה מדגישה כי גם באזורי מתיחות גוברת, שמורה לתקשורת זכות לנגישות ומוטלת עליה חובה להגיע אל זירת ההתרחשות כדי לדווח נאמנה ומקרוב. מדברי המועצה:

בבוקר יום ראשון, ה-23 ביולי, הגיעו צלם ״הארץ״ אמיל סלמן וכתב ״הארץ״ יותם ברגר לאזור שער האריות בעיר העתיקה בירושלים. בכניסה לרחוב מעלה שער האריות – מרחק כמה מאות מטרים מהשער עצמו – התגבשה עמדת עיתונאים. השוטרים שהוצבו בסמוך להם הודיעו כי אסורה כניסת עיתונאים דרך שער האריות לעיר העתיקה וכי עיתונאים מורשים לעבוד אך ורק מהעמדה המדוברת. העמדה הייתה למעשה מדרכה, שבינה ובין מוקד ההתרחשות בשער האריות מפריד למעלה מחצי קילומטר. לאזרחים שאינם עיתונאים הייתה גישה חופשית לאזור.

לאחר דין ודברים התאפשר לצוות לעלות לשער, אולם לאחר כחצי שעה נדרש הצוות לעזוב את המקום. כשכתב "הארץ" יותם ברגר טען בפני השוטרים כי אין בסמכותם לגרש מהמקום עיתונאי שממלא את תפקידו, הם גררו אותו החוצה באלימות תוך שהם מעקמים את ידו.

יש לציין כי אין זו הפעם הראשונה ש"הארץ" נתקל בפרקטיקה של הרחקת עיתונאים מהאזור, בעוד הוא פתוח לאזרחים שאינם עיתונאים. כך, בשבוע שעבר נמנעה מצלם "הארץ" אוליבייה פיטוסי, גישה לאזור הבידוק בשער האריות. המועצה מתייצבת מאחורי בקשת עורך "הארץ" וכלי תקשורת בישראל שלא להצר את צעדיהם של עיתונאים, על אחת כמה וכמה כשהדבר נעשה באופן אלים ובמיוחד כשהמתחם שנסגר לסיקור, פתוח לכלל הציבור.

מן הראוי להבהיר למשטרת מחוז ירושלים כי תפקידו של העיתונאי מחייב חופש תנועה ונוכחות במוקדי האירועים. משטרה במדינה דמוקרטית מחויבת לשמור ככל הניתן על חופש זה (אתר מועצת העיתונות, http://www.moaza.co.il/BRPortal/br/P102.jsp?arc=1911560)

א. מהי מועצת העיתונות? תארו את מטרותיה ואת תפקידיה. האם מועצת העיתונות ממלאת את תפקידה עפ"י הפתיח? נמקו והדגימו מהפתיח

ב. מהו חופש הביטוי? ומהי זכות הציבור לדעת? הסבירו כיצד מושגים אלה באים לידי ביטוי בקטע המצורף. הדגימו מהפתיח

שאלה 4

שר הבריאות יעקב ליצמן תקף הערב (רביעי) את העיתון "כלכליסט" זאת בעקבות כותרת שהופיעה הבוקר על שער העיתון ועסקה בפתרון של ליצמן לסוגיית הביטוח הסיעודי. בכנס עמותת 'מהיום' לאורח חיים בריא אמר הערב ליצמן: "הופתעתי הבוקר לראות כותרת ענק בכלכליסט; האינטרס החרדי של ליצמן ברפורמת הסיעוד, לדאוג לחרדים שלא משלמים מיסים". "זו בושה וחרפה ושקר גס. פייק ניוז של ממש. לומר שאני מקדם רפורמה לאומית חברתית כדי לדאוג לחרדים זה שיא החוצפה" אמר ליצמן. בכתבה שפורסמה בכלכליסט נאמר: "יש בהצעה של ליצמן כמה חורים מדאיגים. למשל, כוונתו להפעיל אותה באמצעות הביטוח הלאומי. רק בתחילת השנה הצהיר המוסד כי בעוד 28 שנה לא יוכל לעמוד בהתחייבויותיו לתשלום קצבאות. אין שום הבטחה שבעוד כמה שנים יצליח המוסד לעמוד בתשלום הקצבאות הקיימות, בטח שלא בקצבאות סיעוד נוספות".

"בנוסף" נאמר, "מימון קצבת סיעוד בסיסית דרך העלאת מס הבריאות פירושה שרק משלמי המסים, הידיים העובדות, יממנו את הסיעוד של כלל האוכלוסיה. כאן נכנס האינטרס של ליצמן, אחד ממנהיגי הציבור החרדי. ליצמן, שמייצג אוכלוסיה שחלקים נכבדים ממנה משלם מסים באופן חלקי, מצפה שאלו שמשלמים את המס הזה ישלמו עוד יותר כדי לממן את אלו שלא. בנוסף, גם מעלימי מס יהנו מהפתרון שמציע ליצמן ללא עלות, על חשבון הציבור העובד".

(1.11.2017 כיכר השבת, http://www.kikar.co.il/254786.html)

א. מהו פייק ניוז? מדוע טוען ליצמן שהכתבה בכלכליסט היא פייק ניוז? הסבירו והדגימו מהפתיח.

ב. הסבירו שניים מתוך שלושת הערכים המרכזיים של העיתונאים. הסבירו האם כותב הכתבה הקפיד על ערכים אלה. הדגימו מהפתיח.

הזירה: עיתונות ספורט

שחקניות ליגת הנשים פתחו בקמפיין מחאה / רענן וייס 06.03.16

השביתה בליגת העל לנשים נמשכת זה יומה הרביעי, כשגם מחר לא יתקיימו, נכון לרגע זה, משחקי חצי גמר הפלייאוף. בעקבות כך, כדורסלניות הליגה התאחדו ויצאו בקמפיין מחאה בו הן משתפות פוסט בפייסבוק עם תמונותיהן ועליהן אמירות שוביניסטיות שונות: "תהי יפה ותשתקי", "אני בלונדינית כל השאר לא חשוב" , "מחכה לאביר על הסוס הלבן" ועוד. בכל אחד מהפוסטים מתייגות הכדורסלניות את שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, ואת שר האוצר משה כחלון, במטרה לייצר ויראליות שבסופה יועבר התקציב השנתי - 2.4 מיליון שקל - שמשרד הספורט הבטיח להעביר לראשי המינהלת ועדיין לא עשה זאת.

יו"ר מינהלת הנשים, איריס שטרק, פנתה היום (א') לח"כ גילה גמליאל, השרה לשוויון חברתי, כדי שזו תתערב בנושא ותנסה למצוא פתרון למשבר מול משרד הספורט. "לנוכח המצוקה התקציבית החמורה אליה נקלעה השנה ליגת העל לנשים, אשר מקורה בעיכוב העברת התקציב השנתי בסך 2.4 מיליון שקל ממשרד התרבות והספורט, הריני לפנות אליך בדחיפות", כתבה, בין השאר, שטרק במכתבה.

"הפערים התקציביים בישראל בין הקצבות המדינה לספורט גברים, לבין אלו המיועדות לספורט נשים הינם עצומים, ומהגדולים בעולם המערבי", המשיכה שטרק. "ערב יום האישה הבינלאומי, יש לעשות הכול כדי לפעול למתן הזדמנויות שוות בישראל לנשים בכלל ובספורט בפרט. אנו פונות אלייך בבקשה להתערב בנושא ולסייע במציאת פתרון מהיר להעברת התקציב המובטח לליגה". ההפגנה של קבוצות ליגת העל מול ביתה של שרת הספורט, מירי רגב, נקבעה ליום שלישי. http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4774791,00.html

א. "לספורט יש מקום נכבד בתהליכי החיברות המגדריים" – הסבירו והדגימו משפט זה מתוך הכתבה שבפתיח ומהתמונות (נספח א'). בתשובתכם הסבירו את המושג חיברות.

ב. הסבירו את הקשר בין ספורט ומחאה. הדגימו כיצד קשר זה בא לידי ביטוי בסיקור השביתה של שחקניות הפלייאוף בכדורסל, כפי שמתואר בפתיח.

ג. מהי תיאוריית סדר היום? הסבירו והדגימו עפ"י הפתיח, את השפעות סדרי היום השונים, זה על זה.

זירת פירסום

קמפיין "לדאוג למשפחה זה לנקות בסנו ג'ט", של משרד הפרסום דרורי שלומי, נבחר על-ידי ויצו כקמפיין הפוגעני ביותר כלפי נשים לשנת 2013. בקמפיין של סנו ג'ט נראות שתי ילדות קטנות שמתחרות ביניהן על "האמא המושלמת". האמא הזאת, כמובן אוהבת לנקות, לכבס ולטפל בילדים והילדות רבות ביניהן בתככניות. את הבחירה בסנו ג'ט נימקה ועדת השיפוט: "בפרסומת נראית האמא המושלמת: זו שאובססיבית לניקיון ומקדישה את מירב זמנה בהברקת הבית, תוך "חינוך" הבנות הקטנות שזה תפקידה. הילדות מתחרות ביניהן על ה'אימא המושלמת', המתבטאת במידת הקיצוניות שלה לניקיון: רחיצת ידיים, ניקוי ציפורניים, השמדת חיידקים, הברקת הבית וכו'. ככל שהאימא יותר אובססיבית לניקיון ומשקיעה זמן רב יותר לכך- היא נחשבת לאימא טובה יותר

"הפרסומת וסיסמת הקמפיין: 'לדאוג למשפחה, זה לנקות בסנו ג'ט' מנציחה שלל סטראוטיפים מיושנים אודות מקומה ותפקידה של האישה, שאמורים היו לחלוף מן העולם. היא מקבעת את החשיבה שמקומן של נשים הוא במרחב הפרטי (בניקיון הבית ובטיפול בילדים). השימוש הציני בילדות והדינאמיקה המתפתחת ביניהן מטמיעה בהן את הציפייה של החברה מהן כנשים בוגרות בעתיד ומנבאת את זהותן כשתתבגרנה - נשים שתפקידן לנקות, תחרותיות ובּיצ'יות".

א. הסבירו שני דימויי נשים וגברים שבאים לידי ביטוי בפרסומות שלפניכם (מיתוס האשה). הדגימו אחד מהדימויים האלה מהפרסומת שבפתיח .

ב. מהו "חיברות"? נמקו והדגימו מן הפתיח כיצד עלולה פרסומת זו להשפיע על ילדים ובני נוער, עפ"י תאוריה זו.

ג. מהי פניית מסר? תארו שני סוגים של פניית מסר. הסבירו מהו סוג פניית המסר בפרסומת המתוארת בפתיח והדגימו .

ד. בפתיח מתוארת פרסומת בעלת מסרים שנויים במחלוקת. חוו דעתכם ונמקו: האם נכון וראוי להציג פרסומות כאלו כדי להעביר את המסר? בתשובתכם התייחסו למושגים הבאים: הבניית מציאות, ייצוג, פניית שכל רגשית, פרסום מסחרי. הסתמכו על הפתיח, הפרסומת עצמה והדגימו מהן.

ה. הסבירו את המושגים פרסום חברתי ופרסום מסחרי ואת המאפיינים שלהם. לאיזה סוג שייכת הפרסומת שבפתיח? הסבירו עפ"י המאפיינים והדגימו.

הזירה: פרסום סמוי

שאלה 1

"לא מזמן סיימתי לקרוא את "נוילנד" מאת אשכול נבו. הבן מחפש את אביו בדרום אמריקה, ובין סימני הזיהוי הברורים של אביו - "דוקטור גב" שהאב לוקח אתו לכל מקום. העניין הזה מוזכר כמה וכמה פעמים לאורך הספר, לעיתים בלוויית הערונת כמה האבא לא היה יכול בלי הדוקטור גב הזה ואיזו המצאה ישראלית גאונית זו... והינה באחד הקטעים, מגיע הבן לאזור נידח בארגנטינה (או שמא הייתה זו פרוּ?), והשמאן המקומי מדבר איתו, ואומר לו משהו על דוקטור גב. והבן אומר - אה, אבא שלי היה פה? והשמאן אומר לא, רק במקרה הוא דיבר על "דוקטור גב" כי גם אצלם בכפר שמעו על זה, והוא הזמין את זה דרך האינטרנט... "

1.10.2012 עכבר העיר http://cafe.mouse.co.il/topic/2371190/

מהו תוכן שיווקי? האם האזכור הבולט של המוצר "דוקטור גב" בספר "נוילנד" הינו תוכן שיווקי? הסבירו עפ"י שני כלים מעשיים לזיהוי פרסום סמוי והדגימו מתוך הפתיח.

שאלה 2

כשהכסף משכתב את ההיסטוריה

שירות הדואר המצוין, הבנקים המעולים, הרכבת הנפלאה, חברות הדלקים הירוקות: ערוץ ההיסטוריה מציג – ישראל כפי שלא הכרתם

הסיפור הבא יכול להילמד בחוגים להיסטוריה: הוא מדגים כיצד כסף גדול מאפשר לאלו המחזיקים בו לא רק לעצב את ההווה והעתיד, אלא גם את העבר. גיבורי הסיפור הם גופי ממשל וחברות מהחזקות והוותיקות במשק שלקחו חלק בפרויקט שבמסגרתו שילמו לערוץ טלוויזיה כדי לשכתב כראות עיניהם את ההיסטוריה התאגידית שלהם. הפלטפורמה: ערוץ ההיסטוריה, שם שודרו התוצרים כפרקים בסדרה תיעודית, אף שלמעשה היו סוג חמקמק במיוחד של סרטוני תדמית.

"אומרים שהיה פה שמח לפני שנולדתי", מזמר אריק איינשטיין בשיר הפותח את פרקי הסדרה. מי שיצפה בלמעלה מ-40 הפרקים שהופקו במסגרת הפרויקט יתרשם שהיה כאן שמח לא רק לפני שאיינשטיין נולד, אלא גם הרבה אחר-כך: יזמים פורצי דרך עם חוש עסקי מזהיר ידעו מתי לעלות על רכבת פיתוח הארץ, והביאו לעולם אימפריות עסקיות שלא רק עשו חיל בעולם העסקים, אלא גם מילאו חלק מרכזי בהקמת מדינת ישראל.

למשל, חברה מזהמת שניצלה את שירותי ערוץ ההיסטוריה לניקוי תדמיתה היא מפעלי ים המלח, שכמו בז"ן נשלטת על-ידי עידן עופר. הפרק שהוקדש לה התחיל במאה ה-19 והסתיים בהווה, ובכל זאת לא נמצא בו מקום לציין את הנזק הסביבתי הכבד שנגרם לבקעת ים המלח בעקבות כריית המחצבים והשימוש במי הים. גם סוגיות שליליות אחרות שדבקו במפעלים, כמו תנאי העבודה בהם והתמלוגים (המיסים) הנמוכים שמשלמים בעלי השליטה למדינה עבור כריית המחצבים הטבעיים, אינם מוזכרים.

חברת צים, גם היא מקבוצת החברה-לישראל שבשליטת עידן עופר, עמדה במרכזו של פרק אופטימי במיוחד שבו נטען שהפרטתה והעברתה מידי המדינה לבעליה העכשוויים הובילה להבראתה. לצופים לא נמסר שגם לאחר הפרטתה סוחבת צים גרעונות גדולים ומתקשה להיחלץ משרשרת של הפסדים כרוניים. הפרק העוסק בחברת אוסם הוא ראיון אחד ארוך עם דן פרופר, יו"ר החברה ומבעלי המניות בה (לצד תאגיד נסטלה העולמי), שמגולל את קורותיה מנקודת מבטו האישית.

גופים ציבוריים נוספים שלקחו חלק בקמפיין הם אוניברסיטת תל-אביב, מפעל הפיס, הקרן הקיימת לישראל, קופות החולים מכבי, לאומית וכללית, קרן היסוד, הסוכנות היהודית, חברת החשמל, רשות שדות התעופה והמוסד לביטוח לאומי.

הביטוח הלאומי, אגב, שילם עבור הפקת סרטון הפרסום הסמוי הרבה יותר מהרכבת: 118 אלף שקל. הסכום נועד לא רק להפקת הפרק, אלא גם למימון שידורו בערוץ ההיסטוריה כ-25 פעמים(!) ולרכישת זכויות השימוש בו. אוניברסיטת תל-אביב שילמה סכום דומה: 112.000 ₪.

כללי חוק התקשורת, כמו גם חוק הגנת הצרכן, אוסרים באופן ברור על שידור של פרסום סמוי או "פרסומת בלתי מודעת", הכוללת העברת מסר פרסומי לצופים "בלא שהם מודעים לכך באופן מלא". הסרטונים של ערוץ ההיסטוריה שבהם צפינו לא כללו הסברים לגבי אופיים המסחרי, שהוסתר מפני הצופים. ככל שבזמן השידור התווסף גילוי נאות כזה או אחר, בערוץ ההיסטוריה בחרו שלא לספר לנו על כך.

איתן שם-טוב ממשרד רהב תקשורת, המייצג את ערוץ ההיסטוריה, מסר בתגובה כי "הכל נעשה על-פי הנהלים". עם זאת, גורם במשרד התקשורת מסר ל"העין השביעית" כי מועצת הכבלים והלוויין לא אישרה לערוץ ההיסטוריה לבצע התקשרויות מסוג זה – וכי לא ברור בכלל אם בסמכותה להעניק אישור להפרת הכללים בעניין פרסום סמוי.

איתמר ב"ז / העין השביעית26.07.2016 http://www.the7eye.org.il/208489

א. תארו שני סוגי נזקים של תוכן שיווקי, לציבור הצופים. הסבירו כיצד התכנים ששודרו בערוץ ההיסטוריה, עלולים לגרום נזק לצופים, עפ"י אחד הסוגים שתיארתם.

ב. מהו מודל לאסוול? הציגו את השפעות אפשריות של התכניות בערוץ ההיסטוריה (כפי שמתוארות בפתיח) על הצופים, עפ"י מודל זה.

ג. תוכן שיווקי הוא תופעה שהולכת ומתגברת. יחד עם זאת, עדיין לא מוסדרת בחוק. חוו דעתכם: האם נכון לשלב תכנים שיווקיים בערוץ ההיסטוריה, כפי שמתואר בפתיח? בתשובתכם הביאו שני נימוקים לפחות לכל צד והשתמשו במושגים: "סדר יום" ו"חיברות".

הזירה: ריאליטי

גיבורים": שוטרים זה השחור החדש / יואב מלמד, עכבר העיר 13.6.2016

נדמה שמשהו השתנה במדינה שנשענה מיום היווסדה על אתוס הגבורה של חייליה - הפיגועים, התאונות והאסונות שהפכו לשגרה מוכרת מדי בחיינו בשנה האחרונה, הפכו את העורף לשדה הקרב העכשווי. בערוץ 10 היטיבו לזהות זאת והחליטו לתת במה מרכזית במיוחד לגיבורים החדשים אותם מייצגים ארבעה מקצוענים בכירים ומנוסים: כבאי (אלי כהן), שוטרת (חלי לוי), רופא (דרור סופר) ואחות (אביגיל שימונוב). הם ואנשי כוחות החירום שבפיקודם תועדו יממות שלמות במשך כארבעה חודשים, באמצעות עשרות מצלמות במהלך עבודתם הציבורית ובחייהם הפרטיים. לבסוף קיבלנו מנה גדושה באקשן ורגש במשך קצת יותר מ-50 דקות נטו לפרק, שעושה הכל כדי שנתמכר ומהר. מהרגע הראשון רואים בו שילוב מרהיב בין צילומי לוקיישן מגבוה, מסך מפוצל שניזון מארבע מצלמות שונות במקביל ועריכה קצבית עם דרמות מהחיים בתיעוד מהשטח.

בפרק הבכורה של "גיבורים" ששודר אמש (ראשון) היה המופע של חלי ואלי, שלראשונה בחייהם מככבים בפריים טיים. הוא מפקד צוות בתחנת כיבוי אש, היא קצינת סיור בתחנת משטרה. עם מצוקת ציוד עזר ומחסור בכוח אדם, הם מתמודדים עם אישה שיכורה ואלימה, שלא מפסיקה לקלל ונער שנלכד ברכב הפוך. חברו מתפרץ על הכבאים המחושבים שמתעכבים בחילוצו. הכל נראה מותח, חי ואותנטי מאוד.

הפרק מראה כמה הם דומים. שניהם תושבי אשקלון, שניהם ממוצא מזרחי, שניהם בסביבות גיל 40 עם 15 שנים בשירות, שניהם הורים לילדים ושניהם עובדים מסביב לשעון, וחיים על אדרנלין כאנרגיה מתחזקת.

בפרק הזה, האקשן המשטרתי היה מסעיר יותר מאירועי ההצלה, אבל הרוב המוחלט מזמן המסך של אלי, לוחם האש, הוקדש לסיפור האובדן האישי שלו. במשך דקות ארוכות נחשפנו לטרגדיה הכבדה וקורעת הלב במשפחתו - פטירת בנו בגיל 8 וחצי ממחלה מולדת, לקראת ובזמן האזכרה הראשונה בבית העלמין.

http://www.mouse.co.il/CM.television_articles_item,790,209,81001,.aspx

א. תארו שני מאפיינים של תכניות הריאליטי. הסבירו והדגימו מהפתיח כיצד מאפיינים אלה באים לידי ביטוי בסדרה "גיבורים".

ב. תארו שלושה סוגים של תכניות ריאליטי. איזה סוג מהווה התכנית "גיבורים"? נמקו והוכיחו מן הפתיח.

ג. הסבירו את המושג "ייצוג" והדגימו עפ"י הפתיח