זירה 2 - גלובליזציה

הנרטיבים המרכזיים של הזירה

אנחנו חיים בכפר גלובלי על כל המשתמע מכך: המוזיקה, המזון ,הבגדים ואפילו הדעות הפוליטיות שלנו מושפעות מתכנים שאנחנו צורכים מרחבי העולם כולו. בלחיצת כפתור אנחנו נחשפים לשטף של מידע מרחבי העולם כולו. אנחנו מעודכנים בכל מה שקורה מסביבנו. לכאורה- עולם מושלם, הכול נגיש ופתוח. ואכן, בלתי אפשרי להתעלם מהיתרונות שיש בעידן הגלובלי, אבל לצד היתרונות אסור לנו לשכוח את הצד השני של המטבע- את התרבות המקומית שנדחקת בהרבה מקרים לצד. באופן טבעי אנחנו נמשכים לחדש, הנוצץ, הגלובלי, אבל האם זה הדבר הנכון לנו כחברה? כמדינה? כבני נוער? מהן הסכנות הטמונות בהסתגרות בתרבות שלנו לעומת הסכנות הטמונות בחשיפת יתר לתרבויות אחרות?בזירה זאת חשוב שהתלמיד יבין שהוא חלק מתרבות גלובלית, זה תהליך שלא ניתן להחזיר לאחור, אבל מצד שני- חשוב לזכור שאנחנו נטועים בתרבות המקומית שלנו, שגם לה יש החשיבות לא מבוטלת ביצירת הזהות שלנו, יש חשיבות לשילוב בין 2 הזהויות שלנו- זו המקומית וזו העולמית, אבל ללא הבנה בסיסית כי בתוכנו מתקיימות 2 זהויות שונות ומשלימות-לא נוכל לעשות זאת, ועל כן חשיבותה של זירה זו היא בהכרת 2 הזהויות המנוגדות הקיימות כיום בחברה שלנו, על חשיבותן והשפעתן עלינו.

"ערב של שושנים" שיר ישראלי בכדורגל בגרמניה

השפעות הכפר הגלובלי על שירים של אוהדים

גלובלי

לוקלי

גלוקלי

מושגים מרכזיים

גלובליזציה, לוקליזציה, גלוקליזציה, אימפריאליזם תרבותי, אמריקניזציה, כפר גלובלי.

המושגים ותכני הלימוד

כפר גלובלי: אמצעי התקשורת האלקטרונים מאפשרים תקשורת בין אנשים ברחבי העולם וכך יוצרים "כפר גלובלי" בו כולם מחוברים. כל העולם נמצא על אותה רשת (למשל רשת האינטרנט) וכך הטכנולוגיה מבטלת את המרחק, הזמן והגבולות והופכת את העולם ל"כפר גלובלי" אחד.


גלובליזציה: (גלובוס, כדור, מונח המשמש לציון כדור הארץ). תהליך שבאמצעותו מתקיים מעבר של סחורות, מידע ואנשים ממדינה למדינה ללא קושי. הגלובליזציה חוצה את גבולות מדינת הלאום. באמצעות התקשורת העולם הפך לכפר גלובאלי.

התפתחות הטכנולוגיה חושפת את כל תושבי מדינות העולם החופשי למגוון של תכנים המועברים באמצעי המדיה השונים, ובעיקר – הטלוויזיה והאינטרנט. קיימת חשיפה לתכנים רבים מסוגים שונים, מארצות שונות, בשפות שונות, ובעלי מסרים שונים. מכאן, קיימת הצפה של העולם בתרבות גלובאלית - האחדה של התרבות העולמית. תרבויות שונות רוכשות מאפיינים אחת מהשנייה, במגוון תחומים – למשל, התפשטות מותגים בתחום המזון וההלבשה. מוסיקה שנשמעת בכל העולם וכד'.


לוקליזציה (מקומיות): יצירה מקומית. העיסוק בתכנים מקומיים הרלוונטיים רק לאוכלוסייה המקומית מבחינת: שפה, זהות, תרבות, מסורת, ערכים וכד'. לדוג': הסדרה "שבאבניקים".


גלוקליזציה (ביות): תוצאה של הקונפליקט בין הגלובאלי ללוקאלי. מצד אחד האומות מאמצות תפיסות גלובאליות ובינלאומיות, אבל מצד שני הן רוצות לחזק את התרבות המקומית, לשמור על השפה, המסורת והזהות הלאומיות שלהן. שני הסוגים של גלוקאליזציה:

1) סיקור אירועים גלובאליים מזווית מקומית: למשל, אולימפיאדה הוא אירוע מדיה עולמי, אך בכל מדינה מתמקדים ומסקרים קודם כל את הספורטאים המקומיים. או, אם מסקרים אירוע שקרה בעולם, מנתחים אותו כיצד הוא משפיע על ישראל ("חיפוש הזווית הישראלית). המטרה היא לעורר עניין ומעורבות בקרב הצופים בבית ולהגדיל את מספרם.

2) פורמט עולמי, בין לאומי עם תכנים מקומיים: כאשר תכניות טלוויזיוניות עולמיות או ערוצים גלובליים מקבלים גרסה מקומית. מבנה התוכנית והרעיון הכללי הוא בין לאומי, אך המשתתפים, השפה, השיח, הדילמות ועוד, קשורים לתרבות הישראלית. למשל, הישרדות, האח הגדול, בייק אוף ישראל.


אימפריאליזם תרבותי: מצב שבו התרבות של מעצמת-העל הגלובלית הופכת לדומיננטית ואף מוחקת תרבויות מקומיות ככלי לשליטה. היום באמצעות הגלובליזציה, מעצמות יכולות להשתלט על תרבויות אחרות על ידי החדרת ערכים תרבותיים ומחיקת הערכים המקומיים.



אמריקניזציה: תהליך שבמסגרתו ערכים אמריקנים זוכים לבולטות תרבותית גדולה ומשמשים כמודל לחיקוי. השתלטות של התרבות האמריקאית וחדירתה לחברות אחרות (אימפריאליזם תרבותי). לדוגמה: מודלים כלכליים אמריקנים כמו מודל השוק החופשי, מוצרים אמריקנים (למשל, קוקה קולה) והשפה האנגלית (סופר-פארם, H&O



א. סוגי מדיה דיגיטליים וניו-מדיה: ריבוי ערוצים, אתרי אינטרנט ורשתות חברתיות למיניהן, כגון פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר, יוטיוב ובלוגים.

הסבר:

המושג ניו-מדיה הוא שם כולל לשלל הרשתות החברתיות הדיגיטליות. הניו-מדיה סייעה בהפצת התרבות הגלובלית ברחבי העולם. באמצעותה קל לנו לעקוב אחר המתרחש בעולם כולו בזמן אמת, להתעדכן במוזיקה, בחדשות ובתכנים באין-ספור תחומים מרחבי העולם, עד כדי פיתוח תלות באמצעי הזנה אלה.

דוגמה:

הכתבה: "איך העולם היה נראה בלי פייסבוק? רמז: עצוב" (8.8.2011)

איך העולם היה נראה בלי פייסבוק?

תקשורת מסחרית:

כלי תקשורת שעיקר הכנסתם מגיע מפרסומות שהם משדרים/מפרסמים (כמו ערוצים 12, 13 ו- 10 בטלוויזיה, הרדיו האזורי, הערוצים היעודים כמו ערוץ 20 וכו') כלי תקשורת אלו מתבססים על נתוני הרייטינג על מנת לתמחר פרסומות ולכן עיקר דאגתם היא לשדר תכנים שיניבו רייטינג גבוה על מנת לשמור על מקור ההכנסה שלהם ועל רווחים כלכליים.



  • קפיטליזם: לקפיטליזם תפקיד מרכזי בהפיכת העולם לכפר גלובלי. לפיכך חשוב לדון בכיתה בהיבטים הכלכליים של תעשיות המדיה בכלל ואמצעי התקשורת בפרט וביחסי הגומלין ביניהם.

דוגמה:

הכתבה: "הקרב על הכסף הגדול: למי שייכות הזכויות על פורמטים טלוויזיוניים?" (20.3.2013)

https://www.themarker.com/advertising/1.1971019



תקשורת ציבורית-

כלי תקשורת (רדיו או טלוויזיה) שאינם תלויים בפרסומות על מנת להתקיים (ועל כן לכאורה משוחררים מכבלי הרייטינג ומהצורך לפנות למכנה המשותף הרחב ביותר ויכולים ליצור תכנים בעלי ערך חברתי ותרבותי). עיקר המימון שלהם מגיע מתקצוב ציבורי ועל כן הם אמורים להיות מחויבים לציבור. (לדוגמה ה BBC באנגליה, ערוץ 1 בישראל, קול ישראל ברדיו)

בשנת 2017 עברה האחריות על השידור הציבורי בישראל (לאחר תקופה ארוכה וסוערת) מרשות השידור לכאן-תאגיד השידור הישראלי