זירה 1 - הכיתה כזירת תקשורת

הנרטיב המרכזי של הזירה

מהותה של זירה זו היא לעמוד על התפיסות השונות ביחס לקשר/השפעה ביננו לבין כלי התקשורת השונים. מצד אחד ניצבת הפרשנות, כפי שהיא באה לידי ביטוי במודלים הסמיוטיים: אנחנו כצרכני תקשורת מקבלים מסרים שונים מכלי התקשורת השונים. חשוב לזכור כי למרות שלכאורה יש מוען ברור ויש מסר ברור- לא תמיד מה שאנו רואים זה מה שהבמאי רצה שנבין/נראה, ובהרבה מקרים התוצר הסופי נבחן דרך נקודת המבט האישית/חברתית של כל נמען. מהצד שני ניצבת ההשפעה, כפי שהיא באה לידי ביטוי במודלים הלינאריים: ההבנה כי בהרבה מקרים אנו כצרכני תקשורת מושפעים מהמסרים העוברים אלינו, וההשפעה יכולה להיות משמעותית מאוד- עד כדי שינוי ההסתכלות שלנו על המציאות סביבנו, שינוי תפיסת העולם שלנו ועוד.

מטרת העל של לימודי התקשורת היא להפוך את התלמיד לצרכן תקשורת ביקורתי ומודע, צרכן שלא יקבל כמובן מאליו כל מה שרואה בתקשורת אלא ישאל את עצמו שאלות חתרניות כמו מי המוען של הטקסט? מהי מטרתו האמתית? לאור זאת, יש חשיבות רבה להבנה כי ראיה ביקורתית כלפי כלי התקשורת סביבנו תעזור לנו בעתיד להתמודד עם שפע המידע שזורם אלינו ולגבש

תפיסת עולם עצמאית ואישית שלא מוכתבת מכלי תקשורת כזה או אחר.


מושגים מרכזיים

דו-שיח: מעמד של תקשורת בין-אישית בין שני משתתפים המשמשים לסירוגין משגרים וקולטים של מסרים. מעמד זה יכול להתנהל באמצעי תיווך, לדוגמה בטלפון. תנאי הכרחי להגדרת דו-שיח הוא בעובדה שמתאפשר משוב הדדי.

מודלים מעגליים: מודלים המביאים בחשבון את האינטראקטיביות ואת ההיזון החוזר בתהליך התקשורת.

מודלים סמיוטיים: המודלים הסמיוטיים אינם עוסקים בתהליך התקשורת, אלא מתמקדים בשאלת תוכנו של המסר ופענוחו. מודלים אלה מניחים שמבנה המסר, תוכנו והפירושים שניתן לייחס לו הם הגורמים העיקריים המסבירים את טיבה של התקשורת האנושית ואת בעיותיה. מודל מרכזי בגישה זו הוא המודל שפיתח ג'ון פִיסְק. לפיו, כל אדם מפרש את המסר שהוא נחשף אליו בדרך ייחודית לו, הנובעת מצירוף נסיבות מסוים ומקשת רחבה של משתנים, כגון גיל, השכלה ומבחר שיוכים, כגון תרבותי, מגדרי וחברתי.

מודלים ליניאריים (קוויים): מתארים את התקשורת כתהליך קווי חד-סטרי שבו המסרים זורמים בכיוון אחד – מן המוען אל הנמען מודל מרכזי בגישה זו: לאסוול (Lasswell), שמדבר על השפעה חזקה של התקשורת עלינו.

מוען: גורם (אדם או קבוצה מאורגנת) המכוּון לשדר מסר מסוים.

מסר: התוכן של התקשורת.

משוב: בתקשורת בין-אישית וכן בתקשורת המקוונת מתקיימת זרימה מתמדת של תגובות – חזותיות, קוליות, או כתובות – מהנמען אל המוען. תגובות אלה מספקות שני סוגי מידע: (1) מידע על קליטת הסימנים; (2) מידע המשקף את עמדת הנמען לגבי תוכנו של המסר. שני סוגי מידע אלו מוגדרים משוב.

נמען: אדם או ציבור גדול יותר שאליו מכוון המסר. לעתים המסר נקלט גם על ידי מי שהמסר לא כוּון אליו. לדוגמה, בשיחה באוטובוס גם נוסעים אחרים מלבד הנמען קולטים את דברי המוען. לכן, יש המציעים להבחין בין נמען – שאליו מכוונים הדברים – ובין קולט, כל מי שקולט את המסר בפועל.

סמיוטיקה: מדע החוקר מערכות של סימנים.

ערוץ (או המדיום): דרכו ניתן להעביר את הסימנים מהמוען לנמען. אם הסימנים הם סימני כתב לשוניים כתובים, אזי הערוץ הוא הכתב. אם הסימנים הם תנועות גוף, אזי הערוץ הוא חזותי דינמי. הערוץ הוא הביטוי הפיזי של פעולת התקשורת, ואילו הקוד (ר' להלן) הוא כלל הסימנים ומשמעיהם.

קוד: מערכת סימנים שמשתמשים בה להעברת המסר. קליטת המסר והבנתו הן תהליך של פענוח וייחוס משמעויות לסימנים הנכללים בצופן. השפה היא קוד, וכן אפשר להשתמש באמצעים אחרים ולהפכם לקוד. כך, ניתן להשתמש במערכת הצבעים כקוד (לדוגמה, דגל לבן כקוד לכניעה, דגל שחור כקוד לאבל, דגל אדום כקוד לסכנה), בשפת הגוף או בסוגי צלילים.

"רעש" בתקשורת: יסודות מפריעים, המשבשים או מונעים קליטה מושלמת של הסימנים או פענוח מושלם של המסר. לדוגמה, שיבושים טכניים בקליטה של תכנית טלוויזיה, המונעים מהמסר לעבור. יסודות אלה מקורם בפגמים הנעוצים באחד לפחות מחמשת מרכיבי התקשורת: הנמען, המוען, הערוץ, המשוב , הקוד. כלל ההפרעות בעלות הפוטנציאל לחבל בתהליך התקשורת מוגדרות "רעש". ה"רעש" יכול לעוות את המסר או להכשיל את תהליך התקשורת כולו.

שיח פומבי: מעמד תקשורת שבו נואם או מרצה נושאים דברים לפני ציבור מאזינים אקראי והטרוגני. תפקידי המוען והנמען קבועים, ואינם עשויים להתחלף. ככל שקהל הנמענים גדל, כך גדלה הדומיננטיות של המוען בניהול מעמד התקשורת, והוא מאבד יותר ויותר מגמישותו.

תקשורת: השורש ק-ש-ר, שממנו נגזרת המילה "תקשורת", מצביע על משמעותה הבסיסית של המילה – קיום קשר בין בני אדם. תקשורת מתרחשת כשאדם אחד מעביר לאדם אחר רגשות, מידע, משאלות וכדומה. התקשורת היא אירוע חברתי המתקיים באמצעות מערכת סימנים מוסכמים. היחסים שבין הסימנים לבין התכנים שהם מסמנים קובעים את טיבו של תהליך התקשורת ואת איכותו.

תקשורת בין-אישית: תקשורת פנים אל פנים. הקשר הוא בלתי אמצעי ומאפשר משוב מידי, שאף הוא בלתי מתוּוך.

תקשורת בין-אישית מתווכת: המוענים והנמענים נעזרים בפתרון טכנולוגי המאפשר תקשורת ביניהם, שכן מגבלה כלשהי מונעת מהם תקשורת ישירה. גם כאן, המשוב הוא מרכיב חשוב בתקשורת.

תקשורת בקבוצה קטנה: מעמד תקשורת המתרחש בתוך קבוצה שחבריה בעלי מכנה משותף, מעבר להיותם שותפים למעמד התקשורת. אותו מכנה משותף יוצר בקבוצה דינמיקה מסוימת. גם בתקשורת בקבוצה קטנה תיתכן הבחנה חדה וברורה בין המוען לנמענים, כגון במקרה של מורה בכיתה, אם כי במצבים אחרים תיתכן אפשרות לחילופי תפקידים. לדוגמה, ב"שיחות סלון".

תקשורת המונים: תקשורת פומבית המתאפיינת בגישה מהירה ובו-זמנית לקהל רחב, הטרוגני ואנונימי. ארגוני תקשורת מורכבים הכפופים לאילוצים ארגוניים הם המוען של תקשורת ההמונים. הפקת המסר כרוכה בעלות כספית.



תקשורת היא שפה המבוססת על סמלים וסימנים ומקשרת בין גורמים שונים.

מודלים תהליכיים: אחד משני סוגי המודלים של תקשורת אשר נועדו להעביר בצורה מוחשית את צורות התקשורת השונות. משתייכים למסורת ההשפעות החזקות. מודלים תהליכים מתמקדים בתיאור תהליך החברתי של שיגור מסרים וקליטתם היוצרים השפעה על מחשבתו ו\או על התנהגותו של הנמען. המודל התהליכי בודק האם המסר השפיע על הנמען ואיך. המודלים התהליכים מחולקים לשני סוגים, המודלים הליניאריים (לדוגמא לאסוול) והמודלים המעגליים (לדוגמא מודל דה פלר).

מודלים מעגליים: אחד משני סוגי המודלים התהליכים. מודל המציג את תהליך העברת המסר מהמוען לנמען באופן שבו לנמען יש יכולת להגיב ולהשפיע על המוען ואף להפוך למוען אך הדגש הוא על המוען שמהווה מקור למסר.



מודל ליניארי קווי מודל לאסוול:

מי אומר מה באיזה ערוץ למי ובאיזו מידה של השפעה. ללא משוב, השפעה חזקה (גישת המזרק התת עורי), ישיר, מהיר, אפקטיבי וללא הפרעות (שנות ה-50). הנמען פסיבי, ספוג, אחיד, הומוגני, מבודד חברתית ומנוכר. ביקורת: המוען הוא כל-יכול, הוא יוזם הפעולה תוך התעלמות מהנמען, מהנסיבות, מההקשרים החברתיים מאישיותו ומהאינטליגנציה שלו. דוגמא: שיעור באוניברסיטה, נאום בכיכר, פרסומות ותעמולה.




מודל שאנון וויבר:

מודל טכנולוגי המתעלם מהתוכן, מוסיף מס' מרכיבים על לאסוול. המוען מקודד מחשבות ומשדר למקלט של הנמען שמפענח את המסר. הקידוד, הפענוח והרעש (רעש טכני- דיו מרוח, שיבוש בקו, אנטנה וכיו"ב): מרכיבים חדשים לעומת לאסוול.

ביקורת: התעלמות מנסיבות, מתוכן וכו'.

רעש- אחד המרכיבים במודל התקשורת של שאנון וויבר (1949), ברעש הכוונה להפרעה,קושי, משהו שעלול להוביל לכשל בהעברת המסר כפי שהנמען התכוון להעבירו. על ידי תופת הרעש שואף וויבר לענות על הכשל בתהליך של קבלת המסר


מודלים מעגלייםמודל דה פלר: הכפיל למעשה את שאנון וויבר והוסיף משוב, הופך למעגלי וסגור, המוען הופך לנמען ולהיפך. תהליך דו-סטרי, הרעש עשוי להתקיים בכל מרכיבי התהליך, לא רק בערוץ.

מודל פיסק

מודל פיסק שייך למודלים הסמיוטיים לחקר התקשורת

מחקרו של פיסק עסק באופן שבו מפרשת החברה את הטקסט הטלוויזיוני

לפי פיסק,אדם מבין ומפרש טקסט לפי התרבות ממנה בא

יחסי הכוחות בין המוען לנמען הם שוויוניים

המוען לא יותר דומיננטי מהנמען

טקסט פוליסמי (רב משמעות). מורידים את האחריות של המוען על יצירת הטקסט

לכל נמען היכולת לפרש את המסר בכל דרך אפשרית

המשמעות נוצרת ממערכת היחסים של המוען והנעמן למסר ולהקשר, כאשר הדגש הוא על הנמען

כל פענוח או מתן פרשנות הוא תלוי מקום זמן ותרבות

ככל שהפער התרבותי גדול יותר כך גדל הסיכוי שהקורא

יעניק פרשנות רחוקה יותר ממה שהתכוון המוען

מונחים

רעש: שנעשה בו שימוש לראשונה במודל הליניארי של שאנון וויבר, ושוכלל במודל המעגלי של דה פלר. גורם מפריע המונע את העברת המסר כפי שכוון לנמען. אצל שאנון וויבר הרעש הוא גורם טכני (טעות דפוס או בעיה בקליטה), המפריע לנמען לקבל את המסר. אצל דה פלר הרעש הוא גורם משוכלל יותר שחל על כל מרכיבי התהליך.

משוב: הוא מסר שמעביר הנמען למוען באופן מודע באופן עצמאי או פרטי כתוצאה מטקסט שנחשף אליו (דוגמא מכתב למערכת). בניגוד לתגובה למשל שמצופה מאיתנו מהמוען כמו : לקנות את המוצר.

מודל סמיוטי: אחד משני סוגי המודלים של תקשורת. עוסק בתוכן של המסר ופענוחו על ידי הנמען. יש התייחסות לסימני השפעה, אך גם לסימנים חזותיים כמו הבעות פנים ותנוחות גןף. המסר והתוכן חשובים ולא תהליך העברתם. המודל הסמיוטי לא מתייחס לשאלה מה הייתה כוונת המוען, אלא איך הבין אותו הנמען. ניתן לשייך את המודל הסמיוטי למסורת ההשפעות המוגבלות של התקשורת. דוגמא למודל סמיוטי היא המודל של פיסק. הטקסט התקשורתי ופיענוחו ע"י הנמען.

סמיוטיקה: מחקר של מערכת סמלים וסימנים המשמשים לתקשרות. כיצד שפה מייצרת משמעות. : מושג המשתייך למודלים בתקשורת. מונח אשר טבע ג'ון לוק על מנת להבין את ההבנה האנושית בנוגע לסימנים שונים. הסמיוטיקה הינה תורת הסימנים. התחום בוחן את המבנה של הסימן הלשוני והחזותי ואת המשמעות החברתית של הסימן. מחקר שיטתי של מערכות סמלים וסימנים המשמשות לתקשורת בין בני אדם. (סימני שפה, סימנים חזותיים). המיקוד- במסר עצמו ולא בתהליך. דוגמא: מסמן, מסומן.

פוליסמיות (על-פי פיסק): רב משמעות, פתוח למשמעויות שונות. במודל הסמיוטי ניתן לנמען כוח של פירוש סובייקטיבי לטקסט בהתאם למשתני התרבות, מגדר… נאמר על ידי פיסק בהתאם לביקורתו על ההשפעה החד משמעית במודלים הלינארי, מעגלי. כמו כן מבקר את הגישה של האידיאולוגיה המונחלת על ידי המעמד השליט בתיאוריה הנאו מרקסיסטית. טקסט יכול להיות פתוח או סגור. פתוח: טקסט שניתן לפרש אותו בקלות בצורות שונות. סגור: טקסט שקשה לתת לו מגוון משמעויות.

מודל לאסוול.pdf

מאפייני תקשורת בינאישית: תולדה של צרכים, יחסים ראשוניים, דו-סטרית, משוב מיידי, אפשרות שליטה בתהליך, תקשורת לא מילולית, ספונטאניות מבוקרת ותקשורת על (מקום, תפאורה).

מאפייני תקשורת המונים: מאפייני המוען: תלוי בארגון, במדיניות, ובדרישות בירוקרטיות, למסר יש מחיר כלכלי וקיימת היררכיה של מקבלי החלטות בה המוען תלוי. מאפייני הנמען: הטרוגני, גדול ואנונימי. מאפייני חווית התקשורת: פומבית, מהירה, סימולטאנית (בו זמנית) מתכלה וארעית-זמנית.

שילוב בין תקשורת המונים ותקשורת בינאישית: שילוב מקביל: שימוש במקביל ובנפרד, ללא תיאום במסר אך למטרה משותפת, פרסום ברדיו וקידום מכירות בסופר. שילוב משלים: שני האמצעים משלימים זה את זה ויש קשר בין המסרים, תעמולת בחירות וחוג בית, תיאום בין המסרים.

מושגים חוצי זירות

מושגים חוצי זירות

מרכיבי התקשורת: כלל מרכיבי התקשורת – מוען, נמען, מסר, משוב, רעש, השפעה – ניתנים להדגמה בכל סוגה (ז'אנר) תקשורתית, ולפיכך רלוונטיים כמעט לכל זירה.

המודל הסמיוטי של פיסק: ניתן ליישמו במגוון ז'אנרים, אם כי בזירת הקליפים, בזירת הומור וסאטירה ובזירת הפרסומות קל יותר להראות שטקסט אחד יכול להניב מבחר דרכי הבנה של הנמענים.

דוגמאות:

  1. בזירת ההומור והסאטירה מערכון התפילין של בנט ששודר בתכנית הטלוויזיה "ארץ נהדרת". המערכון גרר קשת רחבה של תגובות – פוליטיקאים וצופים דתיים שמיהרו לגנותו בטענה שנחצה קו אדום בבידור וכי "יש דברים שאסור לצחוק עליהם", צופים מסורתיים ואף לא-דתיים שהמערכון גרם להם להכריז ברשתות החברתיות, ובעיקר בפייסבוק, כי בתגובה הם שבים להניח תפילין, ומנגד צופים חילוניים ודתיים שהתפלאו על התגובות הנזעמות או לא הבינו אותן, בטענה שבסך הכול מדובר בהומור.

https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5262705,00.html


ngrfui

בזירת הפרסומות: הפרסומת ל"קוקומן העוגייה" שנגנזה בלחץ הורים מאמצים. התסריט המקורי מציג דמות מונפשת של חטיף, שפונה לאמו העוגייה ומבקש את עזרתה בעבודת שורשים. הוא מגלה כי הוא מאומץ, ופוצח בשיר: "אומרים שאני אינני אני, אז מי אני בכלל...". בעיני הורים מאמצים הפרסומת נתפסה כפוגענית, והתקבלו תלונות שהפרסומת פוגעת בילדים המאומצים והופכת את נושא האימוץ לבדיחה. בעקבות התלונות שונו פרטים בתסריט. השיר נותר כפי שהוא, אבל במקום הגילוי על האימוץ, התסריט סבב סביב התקבלות של החטיף לתכנית ריאליטי. ברור בדיעבד שהתסריט המקורי הובן בדרך מסוימת בקרב קבוצה בעלת מכנה משותף: הורים לילדים מאומצים. השאלה היא, מדוע הורים מאמצים נפגעו מהפרסומת, ושאר הצופים חוו אותה כמשעשעת ותו לא? למה התכוון המוען?