Projektarbejde

Projektarbejde

I din tid på gymnasiet vil du løbende deltage i forskellige former for projektarbejde. Det kan være selvstændige projekter, som dine større skriftlige opgaver (DHO, SRO, SRP), eller det kan være gruppeprojekter i de enkelte fag.

Projektarbejde er kendetegnet ved, at man arbejder problemorienteret. Når man arbejder problemorienteret, tager man udgangspunkt i en problemformulering, som man selv udarbejder eller får udleveret af en lærer.

Det kræver stor selvstændighed at arbejde med et projekt, da man ofte selv skal finde det materiale, der skal indgå i projektet. Man vil også typisk selv skulle strukturere processen, og det stiller derfor krav til, at man kan planlægge sin tid og motivere sig selv.

Projektarbejdsformen er en arbejdsform, der anvendes inden for mange forskellige erhverv, og det er helt sikkert en form, I vil komme til at møde i jeres liv efter gymnasiet. Nogle af jer vil måske ende i en stilling som projektleder?

Samarbejde

Når man arbejder med gruppeprojekter er det afgørende, at man kan samarbejde. I takt med at lærerstyringen bliver lavere øges gruppens eget ansvar for, at projektet lykkes. Det kan derfor ofte være en god ide at starte med at forventningsafstemme. Hvad er målet? Hvor meget arbejde vil vi lægge i det? Hvilke udfordringer kan der opstå, hvis vi ikke passer på? Osv. Det er også en god ide at lave faste aftaler i slutningen af hvert møde om, hvad der forventes lavet til næste gang, gruppen skal mødes.

Projektarbejde er placeret på ’kreativitetssporet’ i denne metro. Det kunne også ligge på ’fordybelsessporet’ eller på ’studieforberedelsessporet’. Når det ligger, hvor det gør, skyldes det, at projektarbejde i sin frieste form, stiller store krav til ens evne til at tænke ”ud af boksen” og selvstændigt formulere interessante problemformuleringer.