Mundtlig eksamen

Eksamen og prøver

En studentereksamen omfatter 10 eksamener inklusiv eksamen i studieretningsprojektet. (Har du et ekstra A-fag, skal du også til en ekstra eksamen).

Mundtlige og skriftlige eksamener afholdes i maj og juni efter 1.g, 2.g og 3.g. Desuden afholdes der sygeeksamen i august det efterfølgende skoleår. I 1.g er der eksamen i fagene Almen sprogforståelse (AP) og Naturvidenskabeligt grundforløb (NV), når grundforløbet afsluttes. Termins- og årsprøver afholdes hen over skoleåret.

Derudover skriver alle STX-elever en SRP-opgave (Studieretningsprojekt) i forårssemestret i 3g.

 Derudover er der afsluttende standpunktskarakter (årskarakter) i alle fag.

Det er Undervisningsministeriet, der fastlægger, i hvilke fag den enkelte elev skal aflægge prøve. (Dog er eksamen i skriftligt dansk og mundtlig eksamen i studieretningsprojektet (SRP) obligatorisk.) Alle skal have mindst 3 skriftlige og mindst 3 mundtlige eksamener, og du vil altid komme op i enten en skriftlig eller en mundtlig eksamen i dine A-fag.

Selve eksamensplanen fastlægges på skolen, og offentliggørelsen af denne sker hvert år i maj. Eksamensplanen kan ses i Lectio og justeres løbende i hele eksamensperioden. 


Information om mundtlig eksamen

Find ppt. med information om mundtlig og skriftlig eksamen her:   1.g   2.g   3.g (opdateres maj 2024)


Eksamensgrundlag

Du kan finde dit eksamensgrundlag (det, du bliver eksamineret i) i undervisningsbeskrivelserne til de enkelte fag på Lectio.

Det er vigtigt, at du taler med din lærer om, hvad eksamensgrundlaget er. Fra og med offentliggørelsen af eksamen omfatter undervisningsbeskrivelserne for de afsluttende fag hele eksamensgrundlaget.

Hvis du har et fag, hvori aflevering af portfolio eller eksamensprojekt indgår, skal dette være færdigt, før du kan gå til eksamen.

 

Særlige forhold

Hvis du er ordblind eller har andre vanskeligheder, kan du søge om ekstra tid til skriftlig eksamen eller til forberedelse af mundtlig eksamen. Du kan tale med din studievejleder eller læsevejleder om, hvordan du søger. Dette skal ske senest 1/11 det pågældende skoleår.


Mundtlig fremlæggelse og nervøsitet

Igennem din gymnasietid har du trænet mundtlig fremlæggelse, og alligevel er nervøsitet i forbindelse med eksamen velkendt for de fleste.

Rammes du af eksamensangst, der hæmmer dig i en sådan grad, at du har svært ved at gennemføre eksamen, tilbyder skolen eksamensangst kurser, som du kan høre mere om hos din studievejleder.

 

Hvis du bliver syg

Hvis du bliver syg, når du skal til eksamen, skal du ringe afbud så hurtigt som muligt. Derefter skal du fremskaffe en lægeerklæring, der beviser, at du har været syg. Du har kun ret til at komme til sygeeksamen, hvis du har en lægeerklæring.

Sygeeksamen foregår som regel i august.

Hvis du gennemfører din eksamen og får en karakter, kan du ikke komme til sygeeksamen, selvom du har været dårlig undervejs.

 

Snyd og brug af internet

Når du er til eksamen, er det tilladt at bruge digitale hjælpemidler, medmindre der er særlige regler for den enkelte prøve. Du må dog ikke under nogen omstændigheder medbringe udstyr, herunder mobiltelefoner og lignende, som du kan kommunikere med eller som kan give adgang til internettet. (Med mindre du skal aflevere din opgave digitalt)

Reglerne om adgang til nettet er skærpet og der er som udgangspunkt ikke adgang til internettet.

Du må gerne medbringe materiale fra undervisningen samt noter på din computer. Du skal dog kunne få fat i materialet uden at skulle gå på nettet. (Dette gælder dog ikke for prøver med 24 timers forberedelse). Al brug af generativ AI såsom ChatGPT, CoPilot, Gemini o.l. er forbudt efter eksamen er startet, dvs. når opgaven/spørgsmålet er udleveret.

I enkelte tilfælde kan du få brug for digitale ordbøger eller digitale lærebøger, som er brugt i undervisningen, og som ikke kan downloades på din egen computer. Her er det skolen, der beslutter, hvilket undervisningsmateriale du får netadgang til.

Se oversigten over tilladte websider 2024 her  

 

Hvis du bliver taget i at snyde, bliver du bortvist fra eksamen eller får karakteren -3. Det gælder også, hvis du hjælper en anden elev med at snyde.

 

Hvis du vil klage

Hvis du vil klage, skal det ske skriftligt til rektor senest 14 dage efter, at du har modtaget din karakter. Klagen kan omhandle eksaminationsgrundlaget, prøveforløbet eller bedømmelsen.


Læs mere om de regler, der gælder i forhold til eksamen