Innovation

Innovation på Skive Gymnasium

Vi har et mål om at stimulere og udvikle elevernes innovative kompetencer. Vi vil uddanne selvstændige, oplyste, kritisk bevidste, kreative og handlekraftige elever, som tror på, at de kan være med til at gøre en forskel og blive medskabere af den verden, de er en del af.

Som elev på Skive vil du møde innovation i fagene som en del af din daglige undervisning, og du vil møde det i større skoleprojekter, fx som en del af vores årlige Vidensfestival, hvor vi hvert 3. år vil have et særligt fokus på innovation. Endelig kan du også vælge at skrive et innovativt studieretningsprojekt (SRP) i 3.g.

Hvad er innovation?

Innovation handler om at få ideer til nye måder at løse problemer/opfylde behov på - og herefter føre disse ideer ud i livet. Man kan arbejde med innovation indenfor alle områder og med alle fag, og der er mange forskellige måder at arbejde med innovation på. Der er fx både tale om innovation, når kantinen på Skive Gymnasium ændrer bordopstilling, så de kan få flere elever igennem buffetten i frokostpausen, og når Apple lancerer deres nyeste tech-opfindelse, som potentielt vil ændre normerne for moderne kommunikationsteknologi.

Man taler om, at en innovation kan have forskellig innovationshøjde. Hvis man laver om på en bordopstilling i kantinen, vil man nok sige, at innovationshøjden er lav, hvor et nyt apple-produkt (fx deres første Iphone) ligger ret højt i innovationshøjde. Nu er det ikke sådan, at en innovation med en høj innovationshøjde nødvendigvis er bedre end en innovation med en lav innovationshøjde. Der er også andre faktorer, der spiller ind:

  • Relevans - hvor mange mennesker der får gavn af innovationen
  • Værdiskabelse - hvor stor en værdi innovationen skaber
  • Realiserbarhed - hvor sandsynligt det er, at innovationen kan føres ud i livet.

Man skal altså ikke tro, at man behøver at opfinde den dybe tallerken, før der er tale om 'rigtig' innovation. Små ændringer i en given proces, kan sagtens være med til at skabe meget stor værdi for mange mennesker! Når man skal vurdere kvaliteten af innovationen, kan man med fordel sætte den ind i fire-faktor-modellen til højre. Her får man et godt indtryk af, hvor den har sine svagheder og sine styrker

Hvordan arbejder man innovativt?

Når man starter på en innovationsproces, kan man opdele den i flere faser:

  1. Det første du skal er at finde et problem eller et behov, som du gerne vil finde en løsning på. Dette kaldes en pain i innovationssproget.
  2. Når du har fundet ud af, hvilket problem/behov, du gerne vil løse, så skal du i gang med at undersøge det. Det er vigtigt, at du gør meget ud af denne del af processen. Ved at anvende relevante faglige metoder, skal du forsøge at komme hele vejen rundt om problematikken, så du får dannet dig et overblik over de faktorer, der spiller ind på problemet.
  3. Når du mener, at du er klædt godt nok på og har det nødvendige overblik, kan du gå i gang med idegenereringen. Det er en kreativ proces, hvor det handler om at 'åbne op' og udfordre dig selv, så dine tanker bliver ledt af nye veje (dette kaldes også divergent tænkning i innovationssprog). I den proces kan det være en hjælp at benytte sig af diverse idegenereringsværktøjer som fx negativ brainstorm, associationskort, rollekort, cirkelskrivning, tænkehatte og andre benspænd. Kunsten er, at man ikke låser sig fast på én ide fra starten og herefter holder alle efterfølgende ideer op imod den, men i stedet bliver ved med at være åben og byder alle ideer velkomne.
  4. Inden du når til det endelige løsningsforslag, har du været igennem en sorteringproces, hvor du har valgt nogle ideer til fremfor andre. I denne proces er det ok - ja faktisk nødvendigt - at koble det analytiske blik og den kritiske sans til igen (dette kaldes den konvergente tænkning i innovationssproget) Der er forskellige værktøjer, du kan bruge til at holde ideerne op mod hinanden, fx kan du bruge fire-akse-modellen, som er illustreret ovenfor.
  5. Så er du nået til præsentationen af dit løsningsforslag. Her er formen afgørende! Hvis du nogensinde har set programmet "Løvens hule', så ved du, hvordan det foregår. Vi kalder denne specifikke genre for 'et pitch', og pitch'et karakteriseres ved, at man hurtigt skal fange tilhøreren ved at slå problemet/behovet fast og herefter går direkte til præsentationen af løsningforslaget. De øvrige detaljer kan komme sidenhen. Det er en god ide at medbringe noget visuelt til en pitch. Det kan være en planche, en skitse, en drejebog, en model, en film mv.
  6. Når du arbejder med innovation på gymnasiet, er der et sidste vigtigt punkt, som handler om vurderingen af eget løsningsforslag. I denne fase, skal du gå ud af 'salgstalen'. Nu drejer det sig ikke længere om at overbevise tilhøreren om, at din ide er god, men derimod om at vise, at du evner at forholde dig kritisk til dit eget arbejde ud fra et fagligt perspektiv. Du skal svare på spørgsmål som: 1. har jeg undersøgt problemet grundigt nok? Har jeg anvendt troværdige materialer/kilder? Har jeg valgt de rigtige faglige metoder til min undersøgelse? Er problemet reelt nok? Har jeg undersøgt løsningsforslagets potentielle værdi? Hvilke svagheder har mit løsningsforslag? Hvilke perspektiver ligger der i mit løsningsforslag.