Τελευταίες Οδηγίες πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Μην διαβάζετε πάρα πολλές ώρες την παραμονή, κάντε επανάληψη μόνο σε όσα ξέρετε. Αν ξενυχτήσετε και είστε κουρασμένοι πιθανότατα να σας ξεφύγουν λάθη την επόμενη μέρα, ειδικά προς το τέλος των 3 ωρών της εξέτασης, τα οποία δεν θα τα κάνατε αν ήσασταν ξεκούραστοι. Μην διαβάζετε το πρωί πριν πάτε να γράψετε, μην νομίζετε ότι τα έχετε ξεχάσει όλα, όταν καθίσετε να γράψετε και μελετήσετε τα θέματα θα θυμηθείτε όλα όσα ξέρετε. Έτσι θα ξεκινήσετε ξεκούραστοι και θα μπορέσετε ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ.

Να είστε χαλαροί, να πάτε να γράψετε πανελλαδικές όπως πηγαίνετε στο φροντιστήριο ή στο σχολείο για να γράψετε διαγώνισμα. Δεν αλλάζει κάτι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ.

Όταν τελειώσετε το διάβασμα την παραμονή να κάνετε κάτι ευχάριστο και να μην σκέφτεστε ότι την άλλη μέρα δίνετε πανελλαδικές με έναν τρόπο που να σας αγχώνει. Φυσικά να μην το ξεχάσετε εντελώς και φάτε σουβλάκια που θα σας πειράξουν ή βγείτε έξω χωρίς ζακέτα και κρυώσετε. Να είστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι, δίνετε πανελλαδικές, όχι όμως πανικόβλητοι και αγχωμένοι, γιατί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ, τίποτε άλλο.

Αν είναι δύσκολα τα θέματα μην στενοχωρηθείτε, μην αγχωθείτε, μην σκεφτείτε πάει τώρα καταστράφηκα, έχασα την σχολή που θέλω. Στην περίπτωση αυτή θα πέσουν οι βάσεις, ας πάρετε χαμηλό βαθμό θα περάσετε, αρκεί να μείνετε ψύχραιμοι και ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ, ας είναι και λίγα. Αρκεί να μην βγείτε έξω και πείτε "το ήξερα αυτό αλλά αγχώθηκα, νευρίασα και δεν το έλυσα" ενώ στο σπίτι θα το λύνατε αν ήσασταν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι. Αυτό είναι το μόνο που δεν πρέπει να γίνει, αυτό είναι και η μόνη αποτυχία και δεν πρέπει να συμβεί. Αποτυχία δεν είναι να γράψεις χαμηλό βαθμό στις πανελλαδικές, αποτυχία είναι να μην γράψεις κάτι που ήξερες.

Αν είναι εύκολα τα θέματα μην χαρείτε, θα ανέβουν οι βάσεις, να είστε προσεκτικοί γιατί μια απροσεξία μπορεί να σας κοστίσει.

 Μην σκέφτεστε την ώρα που γράφετε αν πιάνετε ή όχι τον στόχο για τη σχολή που θέλετε ή όχι, αυτό δεν μπορείτε να το ξέρετε εκείνη την στιγμή. Το μόνο που να σας απασχολεί είναι ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ, τίποτε άλλο.

 Μην ενθουσιάζεστε αν κάποια θέματα φαίνονται εύκολα και μην απογοητεύεστε αν φαίνονται δύσκολα. Μην εκνευρίζεστε αν κάτι δεν βγαίνει, να είστε ψύχραιμοι ότι κι αν γίνει (ψυχροί εκτελεστές), με ηρεμία και συγκέντρωση ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΟΣΑ ΞΕΡΕΤΕ. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο. Μπορεί να γράψετε και να λύσετε πολλά ή λίγα, μόνο όμως μετά την διόρθωση των γραπτών και τη μελέτη των στατιστικών θα ξέρετε αν έχετε γράψει καλά, την ώρα που γράφετε δεν ξέρετε αν γράφετε καλά ή όχι.

Να διαβάζετε πολλές φορές τις εκφωνήσεις του θέματος κατά την διάρκεια που το λύνετε. Διαβάστε πάλι τα προηγούμενα ερωτήματα αλλά και την απόδειξή τους, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν στο επόμενο ερώτημα που προσπαθείτε να λύσετε. Για να λύσετε ένα ερώτημα συνήθως πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα προηγούμενα, τις εκφωνήσεις ή ακόμη και τις λύσεις τους. Επίσης για την πλήρη επίλυση ενός θέματος θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα δεδομένα του θέματος και να αναφερθούν στην λύση που θα δώσετε.

Αν δεν μπορείτε να λύσετε ένα θέμα και έχετε βρει κάτι που μάλλον είναι λάθος, το γράφετε στο καλό ή το αφήνετε στο πρόχειρο;

Απάντηση: Το γράφετε οπωσδήποτε στο καλό, ακόμη κι αν είναι λάθος. Στην περίπτωση αυτή θα βαθμολογηθείτε με μηδέν, δηλαδή δεν θα χάσετε κάτι. Αν η απάντηση ήταν κενή πάλι μηδέν θα πέρνατε. Ίσως όμως να έχει κάποιο σωστό στοιχείο και να πάρετε μια ή δύο μονάδες. Στα μαθηματικά να γράφετε σε κάθε θέμα κάτι, έστω μια παραγώγιση, ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε την λύση.

Όταν τελειώνετε κάθε μάθημα ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ. Ότι έγινε έγινε, δεν αλλάζει, ξεκουραστείτε και μετά κάνετε επανάληψη για να γράψετε καλά στο επόμενο μάθημα. Αν βρείτε κάποιο λάθος και στενοχωρηθείτε, αυτό θα σας κουράσει ψυχικά και δεν θα κάνετε καλή επανάληψη με κίνδυνο να χάσετε μονάδες από το επόμενο μάθημα, τις οποίες θα μπορούσατε να πάρετε.

 

Μερικά πρακτικά θέματα ακόμη.

 Προφανώς να γράψετε τις απαντήσεις των θεμάτων στο τετράδιο στις πρώτες σελίδες και να χρησιμοποιείτε για πρόχειρο τις τελευταίες σελίδες. Γράφετε με μπλε ή μαύρο στυλό και χωρίς μπλάνκο, κάνετε μουτζούρες αν χρειαστεί.

 Να πάρετε μαζί σας ένα ρολόι χειρός, όχι ηλεκτρονικό και να παρακολουθείτε το χρόνο.

 Να μην καθυστερήσετε ποτέ υπερβολικά σε ένα ερώτημα, αν δεν βγαίνει να συνεχίσετε παρακάτω και στο τέλος το προσπαθείτε πάλι, αν έχετε χρόνο. Να κοιτάζετε το ρολόι όχι με άγχος αλλά συγκεντρωμένα και έτσι να κάνετε καλή διαχείριση του χρόνου, μοιράζοντάς τον και προσπαθώντας να λύσετε όλα τα θέματα και όλα τα υποερωτήματα που γνωρίζετε.

Να γράφετε οπωσδήποτε Β1 Β2 κλπ, για να φαίνεται πάντα η λύση σε πιο υποερώτημα αντιστοιχεί.

 

Καλή Επιτυχία!!!

 

 

Μια ερώτηση για όσους διάβασαν όλα τα παραπάνω με εύκολη απάντηση: Ποιο είναι το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να κάνει ένας μαθητής στις πανελλαδικές εξετάσεις και αν τα καταφέρει θα έχει πετύχει το καλύτερο που μπορεί;

Αν και η απάντηση είναι πανεύκολη, ας την επιβεβαιώσει εδώ.