Πώς Μαζεύονται οι
Ελαιοποιήσιμες Ελιές;
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα και χαρακτηριστικά προϊόντα της Ελλάδας, που ξεχωρίζει στην ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια αγορά, ενώ έχει αναγνωριστεί η θρεπτική του αξία και αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Αμέτρητα ελαιόδεντρα ομορφαίνουν και χαρίζουν το λάδι τους σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Λέσβο. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πώς μαζεύονται οι ελιές; Αν όχι, αυτό το άρθρο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθετε και να δημιουργήσετε πιθανώς νέα επιχειρηματικά σχέδια, μια και η τιμή του ελαιόλαδου ανά κιλό έχει πλησιάσει τα πέντε ευρώ!
Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για τη συγκομιδή των ελιών;
Η περίοδος συγκομιδής των ελιών εξαρτάται από την περιοχή, την ποικιλία και τα δεδομένα της χρονιάς, αλλά κατά βάση κυμαίνεται στο διάστημα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Η κυριότερη ένδειξη για την έναρξη της διαδικασίας είναι ο πλήρης μαύρος χρωματισμός των περισσότερων καρπών. Η συλλογή των ελιών την κατάλληλη περίοδο έχει καθοριστικό ρόλο στην ποσότητα και στην ποιότητα του λαδιού. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, το ελαιόλαδο που θα παραχθεί έχει αυξημένες πιθανότητες να υστερεί σε θρεπτικά συστατικά και να έχει μεγαλύτερη οξύτητα, καθώς ευνοείται η προσβολή από τον δάκο, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τον βαθμό καρποφορίας των ελαιόδεντρων για την επόμενη χρονιά.
Πώς μαζεύονται οι ελιές;
Αρχικά, καλό είναι πριν ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής των καρπών να καθαριστεί το κτήμα και να κλαδευτούν τα δέντρα, για τη μεγαλύτερη διευκόλυνσή μας. Στη συνέχεια ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
1
Απλώνουμε κάτω από τα ελαιόδεντρα πανιά (ελαιόπανα) ή πλαστικά δίχτυα.
2
Πραγματοποιούμε ράβδισμα των δέντρων χτυπώντας τα κλαδιά με ξύλινες ράβδους ή χρησιμοποιώντας ηλεκτρομηχανές κρούσεως, προσπαθώντας να ρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους καρπούς στα πανιά ή στα δίχτυα αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μηχανική μέθοδος είναι προτιμότερη, καθώς είναι πιο οικονομική και αποδοτική και περιορίζει τους τραυματισμούς των καρπών και των δέντρων.
3
Συλλέγουμε με το χέρι όσες ελιές έχουν πέσει εκτός των πανιών/διχτυών, ενώ φροντίζουμε να διαχωρίσουμε από τις υπόλοιπες όσες έπεσαν πρόωρα στο έδαφος λόγω προσβολών ή ξηρασίας, γιατί δίνουν λάδι κατώτερης ποιότητας.
4
Συγκεντρώνουμε τις ελιές στο κέντρο κάθε πανιού/διχτυού σηκώνοντάς το από τα πλάγια και, αφού αφαιρέσουμε τα πιο πολλά κλαδιά και φύλλα, τοποθετούμε τις ελιές είτε απευθείας είτε με τη βοήθεια κάποιου κουβά σε πλαστικά ή ξύλινα κιβώτια με τρύπες ή και σε σάκους από νήμα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο αερισμός τους και να εμποδίζεται η ανάπτυξη μυκήτων.
Ο χρόνος μεταφοράς των ελιών στο ελαιοτριβείο ή το εργοστάσιο επεξεργασίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος, για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα του λαδιού.
Οικολογική συμβουλή
Μετά τη συγκομιδή της ελιάς, το φυτικό υλικό που δημιουργείται (φύλλα, κλαδιά, κορμοί) μπορεί να αξιοποιηθεί ως λίπασμα μέσω της κομποστοποίησης, ενώ τα χοντρά κλαδιά και οι κορμοί των ελαιόδεντρων ως καύσιμη ύλη στην οικιακή θέρμανση!