Python, en ook micropython, maakt gebruik van een interpreter. Een programma dat het script lijn per lijn vertaalt. Het eerste dat we daarom moeten doen, is MicroPython op de Pico installeren.
De Raspberry Pi Foundation stelt een downloadbaar UF2 bestand ter beschikking op hun website.
Je kunt je Pico programmeren door deze via USB op een computer aan te sluiten en er vervolgens een bestand naartoe te slepen en neer te zetten, zodat we een downloadbaar UF2-bestand hebben samengesteld waarmee u MicroPython gemakkelijker kunt installeren.
Houd de BOOTSEL-knop ingedrukt en sluit uw Pico aan op de USB-poort van uw Raspberry Pi of andere computer. Laat de BOOTSEL-knop los nadat uw Pico is aangesloten.
De PICO verschijnt in de verkenner als een soort “memory stick” met de naam RPI-RP2.
Sleep het MicroPython UF2-bestand naar het RPI-RP2-volume. Je Pico zal opnieuw opstarten. Je gebruikt nu MicroPython.
Je hebt toegang tot de REPL via USB Serial.
Om een Pico te programmeren maken we gebruik van een IDE, een Integrated Development Environment. In deze tutorial gebruiken we Thonny.
Thonny werpt zichzelf op als de "Python IDE voor beginners" en is beschikbaar voor Windows, Mac OSX en Linux. Het maakte ook deel uit van het Raspberry Pi-besturingssysteem (voorheen Raspbian).
Ga naar de officiële website om Thonny te downloaden om de laatste versie voor Windows downloaden.
URL: www.thonny.org
Je kan kiezen om Thonny volledig te installeren (1) of om gebruik te maken van een portable versie (2). Bij deze laatste is er geen installatie nodig. Op die manier kan je Thonny gebruiken op een computer waarvan je geen Administrator rechten hebt.
Wanneer je mogelijkheid 1 verkiest, download je gewoon het bestand en volgt het installatieproces. In het andere geval download je een zip-bestand. Dit moet je gewoon uitpakken. In dit uitgepakt bestand vind je een exe-file: thonny.exe. Door hierop te klikken start je de Thonny IDE.
En uiteindelijk zijn we klaar om onze eerste script te programmeren.
Bij het installeren van een nieuwe compiler of interpreter (de vertaalprogramma’s voor programmeertalen) is standaard om als eerste het “Hello World!”-script te programmeren en te testen. Op deze manier kan gecontroleerd worden of de installatie goed is uitgevoerd.
De tegenhangen van “Hello World!” voor microcontroller is Blink, een ledje dat knipper met een frequentie van 1 Hz.
# Blink
from machine import Pin
from utime import sleep
led = Pin(25, Pin.OUT)
while True:
led.value(1)
sleep(1)
led.value(0)
sleep(1)