Verdens lengste ambulanseflygning


Det var Sverre Bjørneby som var kaptein på denne turen. Jeg skriver om han i dagboken min, at en tur med ham vil jeg nødig miste. Han er alle tiders kjernekar, som skaper en egen “lun” stemning på ombord Litt bridge gal synes jeg han var, at han kunne sitte inne i Hong Kong eller Bangkok å spille til langt på kveld !! Men han hadde fløyet ca. 20 turer hit, og hadde vel sett det meste. 

Det var en svensk befals- elev, Lars Erik Branden, som ble hardt skadet i Tirfingbolagets “Hemland” i Shanghai den 29 november i fjor. Han hadde falt ned fra en høy mast og svevet mellom liv og død, til han ble behandlet med heparin, som ble fløyet fra San Fransisco kun for Brandens skyld. Han hadde blitt angrepet av en blodsykdom mens han lå på sykehuset i Shanghai med brukket rygg. 

Han ble såpass bra etter tre måneder at han kunne sendes hjem, men han kunne ikke greie en lang sjøreise. Foreldrene tok kontakt med Braathens S.A.F.E. , som straks tok på seg oppdraget. 

Han ble ledsaget av en østerisk lege, Samuel Didner, det ble ordnet med ambulanse på alle flyplassene vi overnattet, så fulgte legen med til de lokale sykehus. Vi fløy fra Hong Kong, via Bangkok, Calcutta, Bombay, Sharjah på Omanhalvøya, Lydda utenfor Tel-Aviv og Amsterdam, så til Gøteborg. Fikk på noen fra et annet crew som paxer fra Amsterdam. 

På alle overnattings stedene hadde våre faste agenter sørget for ambulanse til det lokale sykehuset , hvor han, ifølge ham selv, fikk utmerket stell. 

Ombord i flyet var det jo bare å gi ham så velsmakende mat som mulig og mye å drikke. Han var en blid og sjarmerende passasjer å ha med å gjøre, alltid fornøyd og smilende. Han fortalte at han var forlovet i Gøteborg og var veldig spent på om hun kom for å møte ham. 
Comments