Iines ja Neppi

Haastattelussa Heidi Kiviharju kertoo: "Minulla on yhteensä viisi kappaletta lsk:ta. Maidossa näistä on 3 kappaletta. 1 hieho poikii joulukuussa 2005 ja lisäksi on kesäkuussa 2005 syntynyt lehmävasikka. Nämä kaikki ovat anopin ”aikaansaannoksia”. Eli siis meille ovat tulleet sukupolvenvaihdoksen mukana."

Iines

Talon vanhin ja toinen ”kantaemä” oli Iines (isänä Koiviston Teli ja emänä ay). Iines poiki kaikkiaan 7 kertaa tehden 3 lehmävasikkaa. Elinikäistuotos Iineksellä oli 36551 kg maitoa, rasva- % 4,80 ja valkuais- % 3,31. Tämä tuotos on saatu aikaan ruokinnalla, joka perustuu lähinnä kuivaan heinään. Iines tiinehtyi aina kerrasta lukuun ottamatta ensimmäistä kauttaan, jolloin se varhaisloi 7 kuukauden tiineyden. Iines poistettiin 19.11.2003 sen ollessa hieman yli 9-vuotias, juuri sen jälkeen, kun minä ja mieheni olimme aloittaneet tilanpidon. Syynä Iineksen poistoon oli se, että se oli vanha. Minua harmittaa edelleen, että tuli tehtyä tuollainen päätös, kun Iines ei ollut kantava, kun tänne tulimme. Jälkikäteen ajateltuna olisimme ehdottomasti siementäneet tämän lehmän vielä, mutta nyt se on myöhäistä. Iinekseltä on talossa tytär (Soilikki) sekä tyttärentyttärentytär (Sanneka, joka poikii joulukuussa). Iineksen tyttärien ongelma on ikävä kyllä huono utare, joka on epäsuorasti johtanut kahden tyttären poistoon (toinen solutti ja toinen ei tiinehtynyt, kun jälkeiset jäivät, utareen vuoksi ei hoidettu vaan lypsettiin ja laitettiin pois).

  • Näpsä: Iineksen jälkeläisistä Näpsä (isä Mäen Ennätys) poiki 4 kertaa, joista 1 lehmävasikka Pulu (isä Kivipellon Poikkeus). Näpsän tuotokset 19660 kg maitoa, keskimäärin 5905 kg, rasva- % 5,82 ja valkuais- % 3,63. Nämäkin tuotokset on pääsääntöisesti aikaansaatu heinävaltaisella ruokinnalla. Näpsän korkein heruminen viimeisen poikimisen jälkeen oli 35 kg maitoa/pv. Näpsä poistettiin utarerakenteen ja solujen vuoksi. Pulu, Näpsän lehmävasikka, poiki yhden kerran lehmävasikan, Sannekan (isä Mäen Koitto). Pulu lypsi ensimmäiseen mittaansa 18 kg maitoa, mutta todella lyhyiden ja ohuiden vetimien vuoksi se poistettiin n. kuukauden jälkeen poikimisestaan, koska lypsimet eivät kestäneet kiinni ilman kiinnipitoa, eli sitoi koko ajan yhden ihmisen lypsyyn. Sanneka taasen poikii joulukuussa Koivikon Jymystä ja siihen on ladattu meidän puolelta paljon odotuksia.

  • Pimu: Pimu (isä Pesosen Mikki, emä Iines) poiki 2 kertaa, joista tuloksena yksi sekakaksos-lehmä (laitettiin teuraaksi 16 kk:n iässä luonteen vuoksi, ei saatu siemennettyä kun ei voinut laittaa kiinni siemennystä varten). Pimun tuotokseksi jäi 11836 kg maitoa, keskimäärin 6610 kg, rasva- % 5,51 ja valkuais- % 3,33. Pimun suurin, tosin epävirallinen, mitta oli 40 kg maitoa!

  • Soilikki: Soilikki (isänä Rajakallion Loukku, emä Iines) on poikinut tänä vuonna kesäkuussa ensimmäisen kerran. Korkein mitta on ollut 23,5, joka on hyvä saavutus suomenkarjan hiehoille.

Neppi

Neppi, toinen kantaemämme (isänä Kosken Ihailija, emä ay) on tuottanut tähän mennessä 22881 kg maitoa, keskimäärin 5281 kg, rasva- % 5,67 ja valkuais- % 3,96. Nepin tuloksetkin ovat aikapitkälle heinäruokinnan avulla saavutettuja. Neppi on poikinut tähän mennessä 4 kertaa, joista 3 lehmää. 2 lehmistä on isk-isistä; toinen meni teuraaksi hiehona, kun ei jäänyt kantavaksi ja toinen on nyt siemennysiässä). Vanhin vasikka on Piisku (isänä Rajakallion Loukku). Piisku on poikinut nyt 2 kertaa ja tehnyt molemmilla kerroilla sonnivasikan. Piisku poikii 3 kerran helmikuussa Koivikon Jymystä.

Jokainen on omanlaisensa persoona. Neppi on kaikkien lellikki. Sellainen lasten rapsuteltava, mutta kuitenkin oman arvonsa laumassa tietävä lehmä. Piisku, Nepin vasikka, tietää myös oman arvonsa laumassa, mutta on vähän hätäinen luonne. Soilikki taas on edellisten vastakohta, vaikka osoittaa jo piirteitä, että alkaa ymmärtää, että se on jotain aivan erityistä. Muuten Soilikki on arka, kuitenkin hyvä lypsykäytös on asiallista. Poikimiset ovat olleet helppoja. Ei ole tiedossa, että olisi ollut koskaan täällä sk:lla ongelmia. Myös liharisteytyssonni syntyi hyvin, eli omillaan. Tuo Neppi on sellainen, että loukkaantuu, jos joutuu ”väärälle” paikalle. Sen paikka on käytävän vieressä, jotta se näkee milloin tuodaan ruokaa ja mitä navetassa muutoinkin tapahtuu. Nepille pitää myös muistaa antaa kourallinen ruokaa (lähinnä papuja), jotta se on tyytyväinen. Se tarkkailee tapahtumia omalta paikaltaan, vaikka lypsyn välit se asustaa pihaton puolella, mutta lypsylle se tulee aina tuohon omalle paikalleen. Yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista oli, kun Piisku meni ruokintapöydälle. Sinne on ensin 90 asteen kulma, mutta varsinaisesti pöydälle päästäkseen piti mennä erittäin ahtaasti samoin 90 asteen kulmassa. Piisku ei sitten tietenkään päässyt pois, vaikka sitä vedettiin ja tehtiin vaikka mitä. Onneksi navetassa on isot ikkunat, niin viimein keksittiin kokeilla, onnistuisiko ikkunasta sen pelastaminen. Sitten laitettiin lehmä ulos ikkunasta ja vietiin se pihaton puolelle päiväksi ”selviämään” asiasta, vaikka kesä oli kauneimmillaan. Illalla Piisku oli paljon rauhallisempi ja on kyllä sen jälkeen rauhoittunut muutenkin käytökseltään. Tähänkin voi pystyä vain suomenkarjan eläin! Soilikki kävi karjakeittiössä tutkimassa, mitä siellä on. Pyörähti ja sitten pois aivan paniikissa. Eipä ole sen jälkeen mennyt sinne.