Evakkokyyttö Rannikki

Tekijä: Taina Salo (2005)

Taina Salo haastatteli 6.4.2005 isoäitiänsä Olga Kettua, joka omisti karjaa jo ennen sotavuosia Karjalassa.

Rannikki

Haastattelu jäi yhteen lehmään, jonka mummini muisti hyvin. Ymmärrettävästi aika on haalistanut muistoja noilta ajoilta, mutta kuulemma eläinten tekemiset muistaa hyvin. Isoäidilläni oli jo ennen Talvisotaa kyyttölehmä Rannikki, joka sitten sodan sytyttyä lähti muun perheen mukaan evakkoon Salmista, Laatokan rannalta, itärajan tuntumasta.Evakkomatka vei Kaavin ja Leppävirran kautta Temmekselle. Leppävirralla Rannikki kantakirjattiin. Sodan tauottua oli aika palata kotiin. Temmekseltä oli ostettu pieni musta lehmä lisämaitoa antamaan, ja kotikulmille päästyään, reen perässä kulkiessaan, alkoi Rannikki ammumaan kotipihaan päin ja puskemaan mustaa lehmää vierestään pois, ikään kuin sanoen että sinä et kuulu tänne.

Jatkosota syttyi ja taas sitä mentiin, lehmät mukana matkassa. Tällä kertaa matka kulki Temmeksen kautta Teuvalle. Rannikki oli matkan varrella hävinnytkin ja joutunut Parkanoon, mutta joku oli sen siellä tunnistanut ja sanonut että tässä on Ketun lehmä, ja niin se haettiin sieltä kotiin. Teuvalla asuessaan mummini muisti erään hauskan tarinan tästä viisaasta lehmästä. Heille oli tullut kylän naisia vieraisille, ja sen takia iltalypsy viivästyi. Rannikki tuli vanhan tuvan eteiseen sisälle huutamaan että tulehan sieltä lypsylle. Yleisesti se tuli aina ensimmäisenä lypsylle ja asetteli itsensä lypsyjakkaran eteen hyvään asentoon. Kun kelloa oltiin laittamassa, puski se muut lehmät pois ja tahtoi kellon omaan kaulaansa. Viisas lehmä se oli, oman arvonsa tunteva ja lapset sitä hieman pelkäsivätkin.

(Taina Salo, 2005)

Rannikki (Taina Salo, 2005)

(Taina Salo, 2005)

Vasikoita sillä oli useita, mutta ainoastaan muutama puhdas kyyttö. Itä-Karjalassa ei silloin kuulemma lainkaan jalostettu eläimiä, ainakaan rodun perusteella, ja niinpä useat Rannikin vasikoistakin olivat puoliksi länsisuomalaisia. Karjalassa samalla kylällä oli ollut parista sadasta talosta ainoastaan 4 karjaa mummini karjan lisäksi karjantarkkailussa. Assistentti oli käynyt määräajoin mittaamassa tuotokset ja vienyt ne rekisteriin. Rannikki lypsi paksua keltaista maitoa, sen rasvaprosentti oli yli 4 %. Joku ukko olikin jossain päin evakkomatkan varrella sanonut että onpas hyvä lehmä, kun on nahka irti luista, lypsää hyvin. Ja niin Rannikki lypsikin. Se laitettiin pois teuraaksi joskus 1950-luvun alussa vanhuuttaan.

Isovanhempieni karja, joka koostui muistakin lehmistä kuin kyytöistä, sai syötäväkseen lähinnä heinää, väkirehua, turnipseja sekä toisinaan apetta. Appeet sisälsivät silputtua olkea tai huonoa heinää, jauhoja ja kuumaa vettä. Hiehoille annettiin täyterehuksi olkea. Heillä ei tehty AIV:tä, vaikka sitä jo muutamilla varakkaimmilla tiloilla pohjanmaalla eläimille syötettiinkin.