La Seu de Manresa

La Seu de Manresa, lloc tel·lúric i sagrat

Proposem una visita diferent a una església gòtica (el principal monument de Manresa) per retornar al seu sentit originari: les grans catedrals com a obres d’art sagrat, llocs amb una energia especial que ens faciliten el contacte amb l'esfera de la divinitat. Sempre des del rigor històric, ens obrirem a nous sabers ancestrals, com la geobiologia, el simbolisme i la geometria sagrada, i també experimentarem a través dels propis sentits les diferents energies del lloc. Farem un recorregut per descobrir i entendre la força tel·lúrica de l'emplaçament, l'orientació del temple, quins eren els rituals de fundació, les proporcions i les mesures segons els cànons sagrats, el funcionament de les energies en les diferents parts de l'edifici o el simbolisme de les imatges, com la de Mare de Déu de l'Alba

Condicions de la visita

Durada: 2 h aprox.

Preu: 10 €/persona

Per concertar les visites: 606 906 976 / jorpinero@gmail.com


Descobrint els secrets d'un lloc sagrat de tradició medieval

La Seu és una gran església gòtica, dissenyada per Berenguer de Montagut, el mateix arquitecte que va construir l'església de Santa Maria del Mar, a Barcelona, i la catedral del Mallorca.

Iniciarem la visita al Parc de la Seu, un turó rocallós sobre el congost del riu Cardener, punt d'origen de la ciutat de Manresa, on entrarem en contacte amb l'esperit del lloc. Copsarem la influència de l'emplaçament i la forta energia tel·lúrica d'aquest indret. Ens fixarem en l'orientació de l'església, que marca el punt exacte on surt el sol el dia 15 d'agost, festa de l'Assumpció de Maria, i en les nombroses marques de picapedrer que s'observen als murs exteriors. Ens introduïrem en el simbolisme dels diferents portals del temple i en els elements de protecció exterior.

A l'interior experimentarem el circuit energètic del claustre. Després farem un recorregut calmat per l'interior de la basílica, que compta amb la nau més ampla del gòtic. Ens familiaritzarem amb les nocions bàsiques del funcionament energètic d'una església i veurem amb quins elements s'ha dotat la Seu per potenciar el tel·lurisme a l'interior de l'espai sagrat. Comentarem el disseny arquitectònic i les proporcions de l'església segons els cànons de la geometria sagrada, i alguns aspectes sobre els antics mestres d'obra i constructors de catedrals, sobre la possible influència templera en l'arquitectura gòtica i en Berenguer de Montagut en particular. Contemplarem alguns dels retaules gòtics conservats a la Seu i interpretarem el simbolisme de la Mare de Déu de l'Alba, emparentada amb les antigues divinitats de les estrelles, com Venus o Astrea.

Per saber-ne més, sobre l'arquitectura sagrada de la Seu (blog de Jaume Espinalt):

http://arquitecturamedieval-jespi.blogspot.com.es/search/label/Crear%20en%20g%C3%B2tic